De dubbele pet van Magnette

Han Renard
Han Renard

Bij de afwikkeling van het Caterpillar-drama zal Paul Magnette (PS) twee keer zijn extreemlinkse concurrenten van de PTB in de gaten moeten houden: als Waals minister-president en als waarnemend burgemeester van Charleroi.

De aangekondigde sluiting van Caterpillar, waardoor 2200 arbeiders hun baan verliezen en naar verwachting nog eens een veelvoud daarvan bij onderaannemers van de fabriek, is een sociaal drama dat niet alleen Charleroi maar heel Wallonië treft. De situatie is zo ernstig dat de traditionele Franstalige politieke partijen tot een tijdelijke union sacrée of politieke wapenstilstand hebben opgeroepen. Oppositiepartij Ecolo kan zich daar min of meer in vinden. Al vond Ecolo-kopstuk Jean-Marc Nollet de oproep wel een erg gemakkelijke manier van de traditionele partijen om zichzelf van elke verantwoordelijkheid te ontslaan.

Maar de extreemlinkse PTB lapt de union sacrée aan haar laars. In het debat over Caterpillar zit de PTB precies waar de partij het liefst zit: alleen tegenover alle anderen. PTB-woordvoerder Raoul Hedebouw mag door sommigen dan ‘Trumpebouw’ worden genoemd, hij is een buitengewoon sterk communicator. Met verve hekelt hij de volgens hem zelfgeorganiseerde machteloosheid van de politiek tegenover grote multinationals in het algemeen en de door de PS mee goedgekeurde fiscale cadeaus als de notionele-intrestaftrek in het bijzonder. Tijdens de zondagse televisiedebatten vroeg de PTB de Waalse regering om een uitzonderingsmaatregel te nemen en de gebouwen en het machinepark van Caterpillar op te vorderen. Regeringspartij cdH bestempelde het voorstel als populisme van het zuiverste water. De PS, die duidelijk verveeld zit met de kwestie, ontweek de vraag. Volgens haar is zoiets op dit moment gewoon niet aan de orde.

Toen hij erover aan de tand werd gevoeld, noemde Paul Magnette de PTB in dit dossier wel de laatste van zijn zorgen. Dat zal best kloppen, maar de populariteit van de Waalse minister-president en zijn partij laat de laatste tijd te wensen over, ook door de steile opgang van de PTB. En net nu komt Magnette voor zijn ware politieke vuurdoop te staan. Als Waals minister-president moet hij de ongetwijfeld lastige onderhandelingen met de Amerikaanse bedrijfsdirectie voeren, de reconversie van de industriële site begeleiden en de sociale gevolgen van de fabriekssluiting verzachten.

Ook als burgemeester en sterke man van Charleroi moet Magnette een uppercut van formaat incasseren, met ernstige gevolgen voor de stedelijke financiën. Net nu het een beetje beter ging met de door armoede en werkloosheid geteisterde stad.

Een zware taak rust dus op de schouders van Paul Magnette. En als het misgaat, dreigt hij vanwege zijn dubbele politieke pet twee keer de rekening te moeten betalen.

Han Renard

De PTB vraagt om de gebouwen en het machinepark van Caterpillar op te vorderen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content