M.M.V. J. VAN BAELEN K. DEGRAEVE E. LAHOUSSE L. CREVE P. SWIMBERGHE P. VAN DIJCK F. HELLEMANS

Eerherstel voor Yves Leterme (CD&V), die al bij al erg vlot weer werd aanvaard als eerste minister. De Ieperling kreeg meteen weer het delicate dossier Brussel-Halle-Vilvoorde op zijn bord.

De slimste mens won hij niet, de harten van de kijker en de kiezer wel. Bart De Wever (N-VA) behaalde een persoonlijke score die tot voor kort onmogelijk werd geacht voor een politicus van zijn partij. De Wever verzilverde zijn stemmentotaal met regeringsdeelname op het Vlaamse niveau.

De delicate evenwichtsoefening tussen de verschillende politieke fracties bezorgde Karel De Gucht de belangrijke portefeuille van Handel in de Europese Commissie. Ook in de voorzittersverkiezingen van Open VLD speelde de Vlaamse liberaal achter de schermen een voorname rol.

Hij behaalde een fraai resultaat bij de regionale verkiezingen, was lang in de running voor een ministerspost, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met het voorzitterschap van het Vlaams Parlement. Jan Peumans (N-VA) vond bovendien dat hij in die functie te zwaar betaald werd en verkoos zelf loon in te leveren.

Het 2009 van Pieter De Crem (CD&V) zal vooral onthouden worden door een onverkwikkelijke historie met een New Yorkse barmeid en de kotszakjes van Herman Van Molle. Zijn rationaliseringsproject voor Defensie, dat kleinere kazernes sluit en in totaal 90 miljoen wil besparen, is maatschappelijk van groter belang. Net als zijn plan voor een vrijwillige legerdienst.

Op 23 januari 2009 sloeg Kim De Gelder toe in een kinderdagverblijf in Sint-Gillis bij Dendermonde. Drie mensen lieten het leven. Later bekende De Gelder ook de moord op een 73-jarige vrouw uit Beveren.

Wilfried Martens werd van stal gehaald om de doorstart onder de terugkerende premier Yves Leterme mogelijk te maken. De koninklijk bemiddelaar kweet zich snel van zijn taak. De Europese Volkspartij (EVP), waarvan Martens voorzitter en stuwende kracht is, won de verkiezingen en blijft veruit de grootste fractie in het Europees Parlement.

Ze had geen enkel politiek mandaat meer, verzaakte zelfs aan het ondervoorzitterschap en toch leek het Vlaams Belang enkel nog rond Marie-Rose Morel te draaien. Compagnon de route Frank Vanhecke nam ontslag uit het partijbestuur, zowel vanwege de vernedering van Morel als vanwege de ge-fnuikte vernieuwing van de partij.

Topgangster Ashraf Sekkaki ontsnapte per helikopter uit de gevangenis van Brugge. Na een klopjacht in Marokko leverde de plaatselijke bevolking hem in. Ook zijn medevluchters Abdelhaq Melloul-Khayari en Mohammed Johri werden gevat, net als Lesley Deckers, het vriendinnetje van Johri, die de vluchtpoging had opgezet.

Met een brief waarin hij minister van Jus-titie Stefaan De Clerck (CD&V) informeerde over een mogelijke doofpotoperatie bij de Brusselse magistratuur in het onderzoek naar Francine De Tandt, speelde Glenn Audenaert, directeur van de Brusselse gerechtelijke politie, hoog spel. Hij werd prompt zelf aangeklaagd. Audenaert moest ook politiek spitsroeden lopen, na onhandige uitspraken in Humo.

De Gentse onderzoeksrechter-raadsheer Henri Heimans leidde het onderzoek naar lekken bij het Fortisarrest van het Brusselse hof van beroep. Zowel voor de top van de magistratuur als voor enkele politieke verantwoordelijken kan Fortisgate nog heel lelijke wendingen nemen.

Francine De Tandt, de voorzitster van de Brusselse kamer van koophandel, zou bij het opstellen van haar vonnissen bijzonder inschikkelijk zijn geweest voor klagers bij wie de rechter zelf schulden had openstaan. Als de beschuldigingen hard kunnen worden gemaakt, dreigt een juridische lawine. Het was De Tandt die vorig jaar oordeelde dat de ontmanteling en de gedeeltelijke verkoop van Fortis de beste garantie was om de bankverzekeraar veilig te stellen.

Officieel is hij slechts een van de covoorzitters, maar men mag Jean-Michel Javaux gerust als de architect van het eclatante verkiezingssucces van Ecolo beschouwen. Javaux staat nu voor de uitdaging dat succes te verankeren, te beginnen bij de federale verkiezingen van 2011.

Sinds hij door SP.A-voorzitster Caroline Gennez werd gepasseerd voor een ministersportefeuille, prijst men Frank Vandenbroucke en zijn beleid de hemel in. Toch liet de Leuvenaar zich niet betrappen op zure of rancuneuze uithalen in de pers. In december werd Vandenbroucke opgenomen in de Kroonraad.

Koningin Fabiola is niet dood. Ene Jos Joskens, die via het Belga-kanaal voor burgerjournalistiek de media alarmeerde, bleek geen betrouwbare bron. De 81-jarige koningin kwam in 2009 een longontsteking te boven en lachte met doodsbedreigingen van een anonieme kruisboogschutter door op het nationale defilé met een groene appel te pronken.

De chronische activiste Anja Hermans slaagde erin om twaalf keer binnen te dringen op het domein van de kerncentrale van Doel. De rechter bedankte haar met acht maanden cel.

Talrijke mediaoptredens maakten van Nordin Taouil de bekendste imam van Vlaanderen. Taouil is de stuwende kracht achter het protest tegen het hoofddoekenverbod. Toen de chef van de Staatsveiligheid hem een extremistische moslim noemde, trok Kind & Gezin de erkenning van zijn vrouw als onthaalmoeder in.

De directrice van het koninklijk atheneum van Antwerpen verbood de hoofddoek op haar school, wat haar protesterende ouders en een razende mediastorm opleverde. Nadat de Raad van State de beslissing bevestigde, gingen het protest en de heisa liggen, en kon directrice Karin Heremans zich weer op haar dagtaak concentreren.

Rom Houben communiceert weer. Meer dan twintig jaar werd de 46-jarige man uit Riemst beschouwd als een vegetatieve comapatiënt, tot hij de beschikking kreeg over een spe-ciaal communicatieklavier. Houben werkt nu aan een boek.

Paul Huybrechts, voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB), kanaliseerde op serene wijze de woede van de kleine belegger in de banken-crisis. Diezelfde Huybrechts leende dit jaar zijn pen voor de memoires van Hugo Schiltz.

De Nederlandse Neelie Kroes, voormalig Europees Commissaris voor Concurrentiebeleid, speelde een cruciale rol in de hervorming van de banksector. De banken die staatssteun ontvingen, bekochten dat met saneringen of moesten grote delen afstoten. In de nieuwe commissie-Barroso II wordt Kroes belast met ICT en telecom.

De grootste criticus van de uitverkoop van de Belgische banken was wellicht Paul De Grauwe. Waarom de banken niet in overheidshanden houden tot er een gunstiger moment om te verkopen aanbreekt, meende de Leuvense professor. Ook voor de onverantwoorde transactiemechanismen van de banken was De Grauwe, nochtans een overtuigd pleitbezorger van de vrije markt, bijzonder scherp.

Bernard Madoff, de voormalige voorzitter van de schermenbeurs Nasdaq, wordt veroordeeld tot 150 jaar cel wegens grootschalige beleggingsfraude. Door middel van een soort piramidesysteem lichtte hij jarenlang duizenden beleggers op, in totaal voor meer dan 50 miljard dollar.

Minister van Financiën Didier Reynders (MR) overleefde dit jaar de ene storm na de andere. Het gesputter op zijn eigen departement, de kaduke afhandeling van de ban-kendossiers, verloren verkiezingen, en een coup binnen zijn eigen partij konden de Luikenaar echter niet uit het zadel lichten.

Vakbondsman Rudi Kennis van het ABVV vond dat de overname van Opel door de Canadese onderdelenfabrikant Magna perspectieven bood voor de Antwerpse vestiging. Nu General Motors afziet van de verkoop, dreigt voor Opel Antwerpen de sluiting.

De redactie van De Morgen verzette zich met hand en tand tegen de besparingsplannen van Christian Van Thillo, ceo van De Persgroep, waaronder De Morgen valt. Het hielp niet: 26 personeelsleden kregen hun ontslag. Tegelijk verwierf Van Thillo 51 procent in PCM. De Persgroep telde voor het Nederlandse mediabedrijf van onder meer de kranten Trouw, Algemeen Dagblad (AD), de Volkskrant en NRC Handelsblad 100 miljoen euro neer.

Met Kalender zorgde beeldend kunstenaar Benjamin Verdonck een jaar lang voor verrassingen in het Antwerpse straatbeeld. Kalender leverde een beklijvende vertelling op over het ontstaan van kunst, het twijfelen aan kunst en de maatschappelijke waarde ervan.

Kempenaar Jef Geys vertegenwoordigde België op de Biënnale van Venetië. Zijn werk Quadra Medicinale verzamelde onkruid uit vier wereldsteden en was onmiskenbaar het hoogtepunt van het kunstenfestival.

Op de Koning Elisabethwedstrijd voor viool eindigde de Belg Lorenzo Gatto als tweede, na de Australiër Ray Chen. Gatto verzilverde die status met een uitverkochte concertagenda en een nieuwe cd.

Virginie Devillez werd de no-nonsense-conservator van het nieuwe musée Magritte Museum (MMM) in Brussel. MMM legt de essentie van de grote surrealist bloot, zonder te verbloemen of te verdoezelen. De conservator verwacht jaarlijks 600.000 bezoekers.

Het nieuwe Leuvense stedelijke Museum M opende in september de deuren. De monumentale muzentempel is een ongewone crea-tie van architect Stéphane Beel. Hij is ook actief voor de Warande in Turnhout en volgend jaar wordt ook zijn uitbreiding van De Singel in Antwerpen een blikvanger van formaat.

Jan Van der Stock stelde de catalogus samen voor de fabuleuze tentoonstelling Rogier van der Weyden 1400-1464 – De Passie van de Meester. De adembenemende expositie was volledig uitverkocht en betekende dus een vliegende start voor het museum M.

Hij moest er eerst voor sterven, maar eindelijk werden de fantasie en de geestige beeldentaal van tekenaar Jef Nys erkend. Zijn succesreeks Jommeke ging in het Nederlandse taalgebied meer dan 50 miljoen keer over de toonbank.

Regi Penxten was overal dit jaar. Zelfs op Rock Werchter, wat bij velen in het verkeerde keelgat schoot. Penxten staat symbool voor een generatie van alleseters, bij wie ook een dance-act als Milk Inc er vlotjes in gaat.

Met De helaasheid der dingen scoorde regisseur Felix Van Groeningen volkomen terecht een kassucces. Zijn vorige films waren eveneens uitstekend, maar nu lijkt Van Groeningen bovendien de weg naar het grote publiek te hebben gevonden.

Met zijn Elève libre, waarin hij op dubbelzinnige wijze de troebele zones in een meester-pupilrelatie exploreert, openbaart Joachim Lafosse zich als een van de grootste talenten van de Franstalige Belgische cinema. De vierde langspeler van Lafosse werd met superieure beheersing in beeld gezet. Elève libre is nooit eenduidig en altijd genuanceerd.

In 2008 won Fien Troch de Jo Röpcke Film Award van Knack Focus voor Unspoken, dat dit jaar in de bioscopen kwamen. Glansrollen voor Emanuelle Devos en Bruno Todeschini.

De idolatrie die Michael Jackson na zijn dood te beurt viel, lijkt de morsige verhalen van de laatste decennia van zijn leven uit te wissen. De King of Pop werd postuum weer op het schild gehesen. Ook in de bioscoop was hij weer een hit: This Is It, met beeldmateriaal uit repetities voor comebackconcerten die er nooit zouden komen, brak records.

Zijn hoofdrol in My Queen Karo van Dorothée van den Berghe bezorgde Matthias Schoenaerts een agent in de Verenigde Staten. De zoon van Julien heeft al lang zijn eigen naam gemaakt. In 2008 schitterde hij in Linkeroever, Loft en De smaak van De Keyser, dit jaar werd daar onder meer met Los Zand en Afterday een vervolg aan gebreid.

Multitalenten Tom Van Dyck en Michiel Devlieger penden het scenario voor Van vlees en bloed. De catch phrases en de bospoeper nestelden zich in het collectieve geheugen. Inhoudelijk een van de sterkste Vlaamse televisieseries aller tijden. Devlieger toonde zich bovendien een waardige en relaxte vervanger van Frieda Van Wijck in De laatste show.

Veerle Baetens maakte definitief komaf met haar imago van Sara-seut. In Code 37, de beste Vlaamse politieserie sinds jaren – ook wel: de enige goede Vlaamse politie-serie sinds jaren – speelt ze de vrijgevochten Hannah Maes. Volgend jaar te zien in de gehypete Jan Verheyenfilm Zot van A.

De Schotse koorzangeres Susan Boyle beleeft waar velen van dromen. Sinds ze I Dreamed a Dream uit de musical Les Misé-rables bracht tijdens de voorronde van het tv-programma Britain’s Got Talent ligt de wereld aan haar voeten. Miljoenen herbeleefden haar emotionele vertolking op YouTube. In november bracht ze een album met covers uit.

De minister van Media zette maandenlang de Vlaamse persbedrijven op hun kop. Niet de echte natuurlijk, maar een anonieme blogger die zich een goed geïnformeerde insider toont. De minister schreef onder meer bijdragen over het nakende ontslag van VRT-topman Dirk Wauters en de precaire financiële toestand van Alfacam.

Youngster met lef Trixie Whitley pendelde tussen Gent en New York, kroop de studio in en trok de wereld rond met grootheden Daniel Lanois en Brian Blade. In 2009 goed voor een geweldige single en een prachtig optreden in een uitverkochte AB.

Dez Mona volhardde met een sound die helemaal niet evident is. Hilfe kommt, hun derde cd, gemaakt met de assistentie van Paul Webb (a.k.a. Rustin Man) van Talk Talk, was beeldschoon.

The Isbells van Gaëtan Vandewoude waren de muzikale revelatie van het jaar. Na vijftien jaar zwoegen en trouwe dienst in andere vaderlandse bands kreeg Vandewoudeeindelijk de erkenning die hij verdient. Zijn sobere plaat Isbells bevat echo’s van Bon Iver.

Het debuutalbum van Aeroplane lag nog niet eens in de rekken en toch hadden de Italiaanse Belgen Vito De Luca en Stephen Fasano al remixes op zak voor grootheden als Grace Jones en Robbie Williams en hipcats als Bloc Party en MGMT.

De Leuvense bard Jonathan Vandenbroeck, de hardst werkende man in de Belpop, slokte eerst het gros van de MIA’s op en trok vervolgens op rooftocht doorheen Europa. In Milows rugzak niets meer dan twee hits (You Don’t Know en Ayo Technology) en een busi-nessplan.

Haider Ackermann, oud-student van de Antwerpse Modeacademie, brak door. Zowel zijn winterdefilé in maart als zijn zomerdefilé in oktober kreeg wereldwijd media-aandacht. Onder meer de modebijbel Vogue zwaaide met lof, Ackermanns collecties werden internationaal goed aangekocht, en sterren als Tilda Swinton en Shakira verschenen in zijn gedrapeerde jurken en perfect geknipte leren jasjes.

Modeontwerper Walter Van Beirendonck liet zich op vele fronten zien. Niet alleen werd zijn levensverhaal te boek gesteld door journaliste Agnes Goyvaerts, hij ging ook half uit de kleren voor Oxfam Fairtrade. Naast het ontwerpen van zijn collecties bleef hij actief als hoofd Mode aan de Antwerpse Modeacademie, als jurylid in het realityprogramma De designers, en dook hij op in de reclamevideo’s van JBC, waarvoor ook Naomi Campbell gestrikt wordt.

Het Belgische topmodel Hanne Gaby Odiele was een van de meest gevraagde catwalkmodellen van het jaar en vloog de wereld rond voor shows van Louis Vuitton tot Yves Saint Laurent. Ook landgenoten als Dries Van Noten castten haar voor hun defilé, en Hanne was meermaals te zien op internationale reclameborden en in gerenommeerde bladen als Harpers’ Bazaar, Vogue en Elle.

Knack Weekend en Le Vif Weekend verkozen samen met de vertegenwoordigers van het Design Museum Gent, Grand-Hornu in Bergen en Stichting Interieur de jonge Brusselse productontwikkelaar Sylvain Willenz tot Designer van het Jaar. Hij bracht in 2009 al voor de tweede keer een lampencollectie uit bij het Britse Established&Sons, een van de hipste internationale meubelmerken, en verraste met een meubel-crisiscollectie, waarin hij met betonijzer speelde.

Niet van covers en tv-schermen te branden: Sergio Herman , chef-kok en eigenaar van restaurant Oud Sluis in Nederland. Goed voor drie Michelinsterren en een verbazende 20 op 20 in de GaultMillau 2010. De Zeeuwse topchef werd bij het grote publiek razend populair via hettv-programma De beste hobbykok van Vlaanderen, waar hij samen met driesterrenkok Peter Goossens de resultaten van Vlaamse amateurkoks beoordeelt. Opent in maart 2010 Bar-Resto Pure in het Strandhotel in Cadzand.

Antiquair Axel Vervoordt verscheen minstens tweemaal op het internationale voorplan. In het prachtige Palazzo Fortuny in Venetië bracht hij het derde deel van zijn tentoonstellingstrilogie Infinitum, met een collectie tijdloze kunst uit heden en verleden. Zopas werd hij ook door de belangrijke Britse textielproducent Andrew Martin verkozen tot Designer of the Year 2009.

Roger van Damme is banketbakker en kok van de lunchlounge Het Gebaar in de Antwerpse Plantentuin. In de Knack Restaurantgids 2007 kreeg hij al de ‘Gouden Garde Inventieve Kok van het Jaar’. GaultMillau volgde en riep hem uit tot Chef van het Jaar 2010.

Tussen 1979 en 1997 verschenen vier dagboekdelen van de gevierde dichter Leonard Nolens. In 2009 verscheen een gebundelde uitgave met een nog niet uitgegeven vijfde deel.

Peter Terrin ontpopte zich met De bewaker tot smaakmaker van een generatie Vlaamse auteurs die maar niet kan zwijgen over de duistere maar toch ook positieve krachten die er huizen in de wereld van gated communities. De bewaker is dé Vlaamse roman van 2009.

Eindelijk kon de Belgische koning nog eens de Prijs der Nederlandse Letteren uitreiken, na de eerdere mislukte ceremonies voor Gerard Reve en Jeroen Brouwers. Cees Nooteboom ontving de prijs voor zijn hele oeuvre, dat door uitgeverij De Bezige Bij integraal opnieuw wordt uitgegeven. De 76-jarige Nooteboom bouwde met de verhalenbundel ’s Nachts komen de vossen verder aan zijn grootse nalatenschap.

De Duits-Roemeense Herta Müller won de Nobelprijs voor de Literatuur. Omgaan met dictatuur is een van haar thema’s. Müller kan wat dat betreft op eigen ervaringen terugvallen. Als lid van de Duitssprekende minderheid maakte ze in Ceaucescu’s Roemenië hardhandig kennis met de communistische staatsterreur.

Nog steeds gedijt de oppositie niet al te best in Rusland, maar met de populariteit van de Russische president Dimitri Medvedev en zijn premier Vladimir Poetin ging het in 2009 opperbest. Poetin zal beslissen of hij in 2012 zelf weer president wordt, dan wel of hij het ambt aan zijn pion Medvedev laat.

Barones Catherine Ashton was zelfs in eigen land nauwelijks bekend, wat haar niet tegenhield de essentiële post van Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid binnen te halen. De Britse Labourpolitica moet de stem van Europa worden, meer nog dan de Europese president.

Nederland weet zich geen blijf met de populist Geert Wilders. Die behaalde bij de Europese verkiezingen met zijn Partij voor de Vrijheid goed 17 procent van de stemmen, en is daarmee nu de tweede partij van Nederland.

De christendemocrate Angela Merkel kon na de Duitse Bondsdagverkiezingen eindelijk haar geprefereerde CDU/CSU-FPD-coalitie vormen. De herdenking van de val van de Berlijnse Muur bezorgde haar land een uniek internationaal forum. Wel moest Merkel het onderspit delven tegen General Motors; de verkoop van Opel aan Magna ging niet door.

Hij kreeg de Nobelprijs voor de Vrede hoewel hij zelf aangaf dat hij hem nog niet verdiende. Barack Obama heeft in ieder geval de verdienste dat de manier waarop het buitenland naar de VS kijkt radicaal is omgeslagen. In eigen land behaalde de president een moeizame zege in de hervorming van de gezondheidszorg.

Het bezoek van Barack Obama onderstreepte voortdurend de these van Hu Jintao, secretaris-generaal van de Communistische Partij van China: de Verenigde Staten en China zijn de twee wereldgrootmachten, de as waarop de rest van de planeet zich oriënteert.

De EU-waarnemersmissie verklaarde dat bij de presidentsverkiezingen in Afghanistan meer dan een kwart van de uitgebrachte stemmen vervalst werden, voornamelijk in het voordeel van aftredend president Hamid Karzai. Diens uitdager Abdullah Abdullah zag af van een tweede ronde, waardoor Karzai op post bleef.

De eurosceptische Tsjechische president Vaclav Klaus profileerde zich als de stem van verzet tegen het Verdrag van Lissabon. En dat terwijl zijn land in de eerste helft van 2009 de Europese Unie voorzat. In februari schopte Klaus keet met een gênante toespraak voor het Europees Parlement.

Jose Manuel Barroso overtuigt het Europees Parlement om hem een tweede ambtstermijn als voorzitter van de Europese Commissie te gunnen. De Portugese EVP’er had zich eerder al vrij vlot verzekerd van de steun van de Europese staatshoofden en regeringsleiders.

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe koos eieren voor zijn geld en deelde uiteindelijk toch de macht met Morgan Tsvangirai, die aangesteld werd als eerste minister. De 85-jarige Mugabe, al aan de macht sinds 1980, bleef hoe dan ook stevig op zijn stoel zitten.

De Likoedpartij van Benjamin Netanyahu werd niet de grootste partij bij de Israëlische parlementsverkiezingen maar wist coalitiepartners te ronselen, wat Netanyahu het premierschap opleverde. De premier werd in niet geringe mate door de kolonisten in het zadel gehesen, en leek niet geneigd tot toegevingen als het op hun positie aankomt.

Hugo Chavez van Venezuela mag dan luidruchtiger zijn, de 63-jarige Braziliaan Luis Inacio Lula da Silva is de belangrijkste politieke figuur op het Zuid-Amerikaanse continent. Tijdens zijn presidentschap werden zo’n 20 miljoen Brazilianen uit de armoede gehaald en in het arbeidscircuit ingepast. Dat verschafte Lula da Silva een buitengewoon prestige in binnen- en buitenland.

In 2009 werd officieel wat officieus al jaren overduidelijk was: Roger Federer is de beste tennisser aller tijden. Met zijn vijftiende grandslamzege brak hij het record van Pete Sampras. Concurrent Rafael Nadal lag geblesseerd in de touwen, wat de Zwitser toeliet om eindelijk Roland Garros te winnen, op nochtans niet zijn favoriete ondergrond.

Jonge moeder Kim Clijsters heroverde met sprekend gemak haar plek aan de top van het vrouwentennis. Twee jaar afwezigheid hinderden haar niet om op de US Open met kop en schouders boven de concurrentie uit te steken. Ze dreef Serena Williams tot wanhoop.

Eerst terugkomen na kanker, daarna een comeback maken na drie jaar wielerpen-sioen, en dan alsnog het podium van de Ronde van Frankrijk halen: Lance Armstrong is, tot spijt van wie het benijdt, een fenomeen. De Amerikaan koerst volgend seizoen bij Team RadioShack, waarvan hij zelf eigenaar wordt.

Een leeuwenhart maar net niet goed genoeg voor de absolute top, was lang het oordeel over Philippe Gilbert. In zijn eerste seizoen bij Silence-Lotto gaf de Waal zijn critici lik op stuk met zeges in de Giro, Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije. Gilbert had ook een niet te onderschatten aandeel in de wereldtitel van toenmalige ploeggenoot Cadel Evans.

De halve finale van Yanina Wickmayer op de US Open was zo mogelijk een nog grotere prestatie dan de toernooiwinst van Kim Clijsters. Tennistechnisch is de Antwerpse geen wereldwonder, maar dat maakt ze vlot goed met haar vechtlust. Het niet invullen van haar whereabouts kostte haar een jaar schorsing.

Usain Bolt verpulverde op het WK atletiek in Berlijn zijn eigen wereldrecords op de 100 en de 200 meter. De nieuwe besttijden zijn 9″58 en 19″19. Bolt won goud op die afstanden en op de 4×100 meter. De Jamaicaanse showman groeide uit tot de nieuwe norm voor de sprintnummers.

Axel Witsel was de antiheld van een topwedstrijd die opnieuw ontaardde in een veldslag. Hij liet zich meeslepen in het oorlogsgewoel tussen Anderlecht en Standard, en trapte Marcin Wasilewski een openbeenbreuk.

Dat zijn renners de kasseiklassiekers naar hun hand zetten, zal Patrick Lefevere stilaan wel gewoon zijn. 2009 was echter ook het jaar waarin de teammanager afrekende met Het Laatste Nieuws. Twee hoofdredacteurs en een ex-journalist moeten hem 600.000 euro schadevergoeding betalen voor foutieve verhalen over doping uit 2007.

Niet dat hij al belangrijke overwinningen boekte, maar Dick Advocaat heeft tenminste de verdienste dat hij de Rode Duivels een nieuw elan gaf. Alles wat de Nederlander deed, kreeg bijval – ook toen hij Vincent Kompany uit de selectie zette wanneer die zich na de begrafenis van zijn grootmoeder te laat aanmeldde.

Jarenlang was Sven Nys de boeman, maar toen er in 2009 waardige en jongere concurrenten opstonden, werd hij prompt weer populair. De recordwinnaar bewees in de zwaardere crossen dat zijn rijk nog lang niet uit is.

Aan de start en op het podium. Ergens anders hebben zijn collega-veldrijders Niels Albert niet gezien in het begin van wielerwinter 2009-2010.

Van onbekende jeugdspeler tot topspits met een waarde van 20 miljoen euro, al is dat bedrag natuurlijk nattevingerwerk. Feit is dat Romelu Lukaku op zijn zestiende al de tweede beste spits van eerste klasse is, na Dieumerci Mbokani. Heel lang zal hij niet in België blijven.

MET MEDEWERKING VAN JEF VAN BAELEN, KAREL DEGRAEVE, ELKE LAHOUSSE, LEEN CREVE, PIET SWIMBERGHE, PETER VAN DIJCK EN FRANK HELLEMANS

Manu Claeys en Peter Verhaeghe van stRaten-generaal, en Wim Van Hees van vzw Ademloos haalden hun slag thuis. In een referendum stemden de Antwerpenaren tegen de voorgestelde Oosterweelverbinding. De afwerking van de Ring rond de havenstad moet worden herbekeken.

Frank De Winne kreeg op 9 oktober het bevel over het ISS en werd zo de eerste niet-Russische of niet-Amerikaanse gezagvoerder van het internationale ruimtestation. Op 1 december keerde hij gezond en wel terug uit de ruimte, na een verblijf van meer dan zes maanden.

Griepcommissaris Marc Van Ranst wist de Mexicaanse griep boven aan de agenda te plaatsen. Van Ranst haalde uit naar Anderlecht en Club Brugge toen die zonder toestemming hun spelers lieten inenten.

Jan Verheyen maakte zowaar een goede film. Dossier K is een waardige opvolger van De Zaak Alzheimer, die andere Jef Geeraertsverfilming. Volgend jaar schiet Verheyen Zot van A, een herwerking van Alles is liefde, een blockbuster in Nederland.

Tien jaar na hun debuut worden Erwin Mortier (Ako) en Dimitri Verhulst (Libris) bekroond met de meest prestigieuze commerciële literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied. Impliciet zetten ze daarmee heel hun neomodernistische schrijversgeneratie in Vlaanderen én Nederland op de kaart.

Niets lijkt Silvio Berlusconi te kunnen raken. Seksschandalen met jonge meisjes tastten zijn populariteit nauwelijks aan, diplomatieke uitschuivers over de huidskleur van de Amerikaanse president evenmin. Het gerecht leek hem wel stilaan bij te halen, al zou het niemand verbazen mocht Berlusconi hier uiteindelijk toch weer ontsnappen.

Mahmoud Ahmadinejad zorgde zo vaak voor diplomatieke incidenten dat het niet anders dan een tactiek kan zijn. In 2009 gunden de Iraanse verkiezingen hem een tweede ambtstermijn. Zijn voortdurende beledigingen aan het adres van Israël en Irans flirt met de nucleaire sector voerden de druk in het Midden-Oosten verder op.

Hordeloopster Eline Berings werd Europees kampioene op de 60 meter indoor. De 23-jarige Gentse wil daarop bouwen om ook op de grotere toernooien te schitteren. De volgende belangrijke afspraak is het EK outdoor, dat in juli 2010 in Barcelona plaatsvindt.

‘Ik neem de fakkel over met energie en de wil tot bedaren.’

‘Ik wil een Vlaanderen dat zich assertief opstelt tegenover de Franstaligen. Maar assertiviteit sluit niet uit dat je redelijk blijft.’

‘De regionalisering is een vliegwiel dat niemand stil kan leggen.’

‘Ik heb altijd gezegd dat militaire operaties gevaarlijk zijn, anders zouden we geen soldaten sturen.’

‘Ik heb het met zoveel woorden tegen Yves Leterme gezegd: “Dit is je laatste kans”.’

‘Als alle gedegouteerden weggaan, blijven alleen de degoutanten over.’ (Marie-Rose Morel)

‘Ik ga niet spreken bij Vlaams Belang, Lijst Dedecker of N-VA. Dan had ik evengoed in de jaren dertig voor de fascisten kunnen spreken.’

‘Deze hele zaak is opgezet spel.’

‘Nationaal moet de SP.A de weg op die onze burgemeesters van de grote centrumsteden hebben uitgestippeld.’

‘Wat als ik daar niet sta, maar veertig terroristen?’

‘Vanaf nu moeten we denken aan eigen scholen. Het is duidelijk dat moslimkinderen niet welkom zijn in Vlaanderen.’

‘Ik mis inlevingsvermogen bijde moslims die protesteren.’

‘Ik kan genieten van een goed gesprek.’

‘De banken zijn gered door de overheid, maar de enige conclusie die ze daar blijkbaar uit getrokken hebben, is dat er een vangnet bestaat.’

‘Ik was zelf verbaasd hoe lang de hele zaak kon doorgaan.’

‘De fabriek openhouden is voordeliger dan ze te sluiten.’

‘Ik wil iets maken wat mijn buurman ook begrijpt.’

‘Als concertviolist droom ik ervan een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Tegen de Proms zeg ik niet nee.’

‘Ik neem nooit het woord mysterie in de mond als ik het over het werk van Magritte heb.’

‘We noemen Van der Weyden een Vlaamse Primitief, maar hij is noch Vlaams, noch primitief.’

‘Waarom vindt de pers mijn muziek minder waard dan die van dEUS? Ik werk er verdorie met hart en ziel aan, net als zij.’

‘De helaasheid der dingen moest een bom worden: visueler, goorder, emotioneler.’

‘Rijk word ik van mijn films niet, dus moet ik mijn voldoening elders halen. In een cultuurprijs, bijvoorbeeld.’

‘Er spelen zich koningsdrama’s af in de winkel om de hoek.’

(Tom Van Dyck)

‘Door Hannah Maes te spelen wordt mijn boosheid tegenover de wereld aangewakkerd.’

‘De tijd zal uitwijzen dat al mijn verhalen kloppen.’

‘Ik heb ontdekt dat woede niet altijd een goede motor is.’ (zanger Gregory Frateur)

‘Mijn eerste vier, vijf singles heb ik zelf naar de radio’s gebracht. Da’s even slikken, want je staat daar echt voor lul: je stóórt die mensen.’

‘Het is nu niet de tijd om decadent te zijn.’

‘Het wezen, de essentie van een mens is zijn totaliteit. Daarom horen ook mijn snottebellen en zweetvoeten thuis in de alexandrijnen die ik schrijf.’

‘Ik ben zeker geen rusteloos mens. Wél nieuwsgierig, dat is iets anders.’

‘We begrijpen elkaar. Dimitri en ik zijn mensen van hetzelfde bloed.’ (Vladimir Poetin)

‘Wie een hoofddoekje wil dragen, moet eerst een vergunning vragen: de kopvoddentaks.’

‘Voor de VS is het heel belangrijk dat we er niet van uitgaan dat wat goed is voor ons ook goed is voor iemand anders.’

‘De Europese besluitvorming is elitair en ondemocratisch.’

‘We moeten vechten tegen het egoïsme van onze lidstaten.’

‘De westerse landen moeten Zimbabwe met rust laten. We hebben jullie inmenging niet nodig.’

‘Israël wil verlammende sancties tegen Iran. De tijd dringt.’

‘Ach, ik probeer gewoon de best mogelijke carrière te hebben. Ik jaag niet op records. ‘

‘Eigenlijk heb ik niet goed gelopen op de 200 meter. Ik was moe, voelde me niet fris.’

‘Ik betreur de blessure die Wasilewski heeft opgelopen, maar ik wou gewoon de bal blokkeren.’

‘Ik ben op zich een heel aardige man. Als het tenminste gaat zoals ik wil.’

‘Ik hoop dat ik Nys voordat hij stopt nog minstens één seizoen kan domineren.’

‘Toen ik op Facebook had gezet dat ik opnieuw vrijgezel ben, kwam een vrouw van 29 zeggen dat “het niet voor lang meer zou zijn”.’

‘De minnaars van BAM zitten op cruciale

posities in de Vlaamse regering: Philippe Muyters, Ingrid Lieten en Kris Peeters.’

(Wim Van Hees)

‘Als we op de aarde zouden samenwerken zoals in het ISS, dan zou het leven er een stuk mooier uitzien.’

‘Ik hoop dat ze die voetballers hebben gevaccineerd met een dikke naald en in hun gat, zodat ze lang last hebben van de inspuiting.’

‘Ik wil geen bloot om het bloot. Dat leidt de aandacht af.’

‘Ik blijf schrijven wat ik wil schrijven, ook als het volgende keer niet in de smaak valt.’

(Dimitri Verhulst)

‘De waarheid wordt bij een eventuele veroordeling zodanig verdraaid dat ik de plicht voel om in mijn ambt te blijven, om de democratie en de rechtsstaat te verdedigen.’

‘U kunt toch niet beweren dat de hele wereld tegen ons is?’

‘Direct na het lopen van mijn record dacht ik: hé, dit was niet eens de perfecte race.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content