Sinds Tinder hoeft u uw luie zetel niet meer uit om de liefde van uw leven te vinden. Maar omdat 10.000 stappen per dag toch gezonder is dan te zitten swipen, koppelt de nieuwe app Lime Dating mensen op basis van hun conditie.

Tenzij u de afgelopen jaren op Mars hebt doorgebracht (of constant in de armen van uw geliefde, dat kan ook), hebt u vast al van Tinder gehoord. De dating-app die de ene single na de andere aan u voorstelt. Als u er eentje leuk vindt, swipet u naar rechts, anders naar links. En als die single zelf ook naar rechts swipet wanneer hij uw foto ziet, hebt u prijs. Simpel maar geniaal, bewijzen de miljoenen gebruikers en de talloze koppels (voor één nacht of voor het leven, het kan allebei) die al gevormd zijn. Het is dus niet zo gek dat andere app-ontwikkelaars een graantje willen meepikken. Toegegeven: het concept wordt telkens een tikkeltje aangepast, kwestie van plagiaat te vermijden. Zo is er Luxy, een soort Tinder voor de superrijken. Of Twindog, waar je een date zoekt voor je hond (het baasje krijg je er gratis bij). Onlangs was er wat commotie rond Hater, een app die mensen koppelt op basis van gemeenschappelijke irritaties. Zodat er op die eerste date lekker gebasht kan worden op pakweg veganisten of Donald Trump. Maar de bizarste is ongetwijfeld Sizzl, die enkel mensen samenbrengt met een voorliefde voor spek. Ter volledigheid: die laatste is een promostunt van een Amerikaans vleesbedrijf. Maar hij bestaat wel degelijk.

Sizzl-fans zullen waarschijnlijk níét hun gading vinden bij Lime Dating. Want in tegenstelling tot de spek-app, richt Lime zich tot de sportievelingen onder ons. In een persbericht stelde de nieuwe Amerikaanse app zich zelfs voor als ‘Tinder minus de luie mensen’. Oprichter Edward Chen legt uit hoe hij bij dat idee kwam. ‘Ik gebruik vaak de gezondheidsapp van Apple om mijn dagelijkse stappenaantal te vergelijken met dat van vrienden. Ineens leek het me een fantastisch idee om mensen te koppelen die ongeveer evenveel stappen per dag zetten, omdat het veel zegt over hun levensstijl.’ Wie geïnteresseerd is, kan zich aanmelden met zijn Facebookaccount en moet uiteraard ook zo’n stappenteller activeren. ‘En dan begint het: je ziet meteen andere leden met een soortgelijk activiteitsniveau en je kunt ze naar links of rechts swipen.’ Als kritische geest denkt u nu: dit is Tinder, maar dan met een stappenteller. Maar dat vindt Chen te kort door de bocht. ‘In plaats van uren en dagen te swipen door ongepaste profielen, krijg je nu meteen gelijksoortige mensen te zien. Een hele tijdsbesparing. Bovendien is de app hyperlokaal: je ziet mensen die op dit eigenste moment in je buurt zijn, mét de afstand in voetstappen. We willen mensen aanmoedigen om uit hun zetel te komen en op ontdekking te gaan.’

Zittend gat-type

Als u zelf meer van het ‘zittend gat’-type bent, hoeft u niet te vrezen. Lime Dating wil niemand met de vinger wijzen, benadrukt Chen. ‘Onze app is er niet alleen voor fitte en actieve daters, want ook mensen die amper stappen zetten en liever de hele dag tv-series kijken, kunnen bij ons een match vinden. Couch potatoes komen bij andere luiwammesen terecht: dat maakt het net zo geniaal.’ Eén detail: wat als u supersportief bent – genre: baantjes trekken in het zwembad of kilometers fietsen – maar gewoon niet zo houdt van wandelen? ‘Meestal zegt het aantal stappen veel over een persoon’, zegt Chen. Maar dus niet altijd. ‘We overwegen om meer parameters toe te voegen aan onze app: het aantal calorieën dat je verbrandt, je slaappatroon… Maar dit leek ons toch al een goede start.’

Volgens seksuologe en psychotherapeute Sybille Vanweehaeghe, bekend van het VTM-programma Blind Getrouwd, valt er zeker iets te zeggen voor een sportieve Tinder-variant. ‘Conditie speelt voor veel singles een belangrijke rol in hun zoektocht naar een partner. Wie graag sport, heeft meestal niet zo’n zin in een partner die de hele dag op de bank hangt. Mensen willen graag samen sporten, elkaar uitdagen.’ En ook dat ‘hyperlokale’ zou volgens Vanweehaeghe kunnen werken, zeker bij de jonge generatie. ‘Zij willen alles, nu, meteen, instant. Ze zijn een uurtje vrij, dus ze willen gerust een date meepikken die in de buurt is. Maar over een paar uur is het voorbij, want dan moeten ze verder met hun drukke levens.’ Al wil dat niet zeggen dat er ook veel eeuwige liefde uit zal voortvloeien. ‘Apps als deze duwen ons nog meer in het perfecte keurslijf: we willen alleen iemand die net als wij tien- of twintigduizend stappen per dag zet. Terwijl het succes van een relatie net schuilt in relativering. Het leven is niet dag in dag uit leuk en perfect. Al is er wel één groot voordeel: wie een goede conditie heeft, is meestal ook beter in bed.’ Een goede start, Chen zei het al.

Door STEFANIE VAN DEN BROECK, Illustratie BART SCHOOFS

‘Wie graag sport, heeft meestal niet zo’n zin in een partner die de hele dag op de bank hangt.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content