literatuur

*De Nederlandse schrijfster Charlotte Mutsaers wint de P.C. Hooftprijs voor proza. Haar landgenoot Arnon Grunberg wordt dan weer bekroond met de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre.

*Dimitri Verhulst is, na Hugo Claus, de tweede Vlaamse schrijver die de Librisprijs wint. Claus zelf krijgt de postume eer als eerste Vlaming met zijn beeltenis te verschijnen op de Nederlandse Boekenbon. De Gouden Uil gaat naar de Nederlander Robert Vuijsje voor Alleen maar nette mensen.

*Met de bekentenis dat haar cultuurervaring niet verder reikt dan het amateurtoneel in Ertvelde veroorzaakt de nieuwe Vlaamse minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) in juli zure oprispingen bij onder anderen Tom Lanoye en Erwin Mortier. Als de laatste op 11 november de AKO Literatuurprijs krijgt, stuurt Schauvliege felicitaties en laat ze meteen blijken dat ze weet dat Godenslaap met de Eerste Wereldoorlog te maken heeft. Nachoem M. Wijnberg krijgt geen telegram. Hij won eerder de belangrijkste poëzieprijs (VSB) in het Nederlandse taalgebied.

*Vanaf het najaar probeert het nieuwe internetmagazine Reactorde kwijnende aandacht voor boeken in de media te compenseren.

beeldende kunst

*Op de Biënnale van Venetië presenteert Jef Geys in het Belgische paviljoen Quadra medicinale. Wim Delvoye plaatst ter hoogte van het Guggenheimmuseum een toren (Torre), en de grote duivenring boven de lagune is van Koen Vanmechelen.

*Het Musée Magritte Museum in Brussel opent op 2 juni en krijgt in zes maanden 260.000 bezoekers over de vloer. In het vroegere huis van Magritte in Jette is de stemming eind september bedrukt: gewapende dieven zijn er aan de haal gegaan methet schilderij Olympia.

*In Louvain-la-Neuve gaat begin juni het Hergémuseum van de Franse architect Christian de Portzamparc open. Leuven stoft in stijl Rogier van der Weyden af en geeft zo glans aan het door Stéphane Beel verbouwde museum M. Exposities in New York en Parijs introduceren James Ensor bij een internationaal publiek.

klassieke muziek en opera

*Na het aftreden van Wolfgang Wagner in augustus vorig jaar worden Eva Wagner-Pasquier (63) en Katharina Wagner (30) begin 2009 aangesteld aan het hoofd van de Bayreuther Festspiele.

*In het voorjaar komt Anima Eterna, het orkest van Jos Van Immerseel, met de stad overeen om ook de administratie van het orkest in Brugge onder te brengen. Het orkest heet voortaan Anima Eterna Brugge.

*De Franse componist Maurice Jarre (84) overlijdt op 29 maart in Los Angeles. Hij componeerde muziek voor meer dan 150 films en won drie Oscars. Ook voor theater en ballet schreef hij muziek.

*Begin juni wint Ray Chen de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool, de Belg Lorenzo Gatto eindigt tweede.

*Guy Joosten regisseert in Barcelona een lovend onthaalde Salome van Richard Strauss, die over twee jaarin de coproducerende Munt te zien is.

*In oktober kiest het operablad Opern Welt de productie Houseof the Sleeping Beauties van Kris Defoort en Guy Cassiers, met Dirk Roofthooft in de hoofdrol, als beste creatie van 2009.

theater

*In januari speelt het Publiekstoneel in een regie van Dirk Tanghe zijn eerste productie Zaterdag zondag maandag. Cultuurminister Bert Anciaux tovert een gulle ‘eenmalige impulssubsidie’ uit zijn hoed. Maar het beloofde volkse theaterfeest valt wat tegen.

*Jan Fabre en Jan Lauwers (Needcompany) staan in juli met respectievelijk Orgy of Tolerance en Het Hertenhuis op het officiële programma van het theaterfestival van Avignon.

*Johan Simons, sinds 2005 artistiek leider van NTGent, krijgt in september een eredoctoraat van de UGent. In 2010 ruilt Simons Gent voor München en wordt Wim Opbrouckde artistieke leider.

*Jonge theatermakers zoals Wayn Traub, Sidi Larbi Cherkaoui, Lotte van den Berg, Ruud Gielens en het collectief Wunderbaum verlaten de stadstheaters die hen de voorbije jaren een comfortabele stek hebben geboden.

media

*Op 18 mei geen De Morgen in de krantenwinkel. Dat is het gevolg van de staking op de redactie na de bekendmaking van de namen van dertien ontslagen journalisten. Later neemt nog een aantal journalisten ontslag uit onvrede met de leiding van de krant. Sommigen gaan bij De Standaarden Het Nieuwsblad aan de slag.

*In Het Nieuwsblad verschijnen begin oktober lege pagina’s als protest tegen het brutale ontslag van zes journalisten. Peter Vandermeersch, algemeen hoofdredacteur van de Coreliokranten, gaat zich met de dagelijkse leiding van de krant bemoeien. Hoofdredacteur Michel Vandersmissen keert terug naar zusterkrant De Standaard.

*Liesbet Vrieleman (31) is de eerste vrouwelijke algemeen hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst. De vijfkoppige leiding van de VRT-nieuwsdienst wordt herleid tot drie hoofdredacteurs en Siegfried Bracke keert terug naar het scherm. Begin december neemt Dirk Wouters ontslag als gedelegeerd bestuurder van de openbare omroep.

*Uitgeverij Sanoma ( Humo, Evita, Feeling, Libelle, Flair, Goedele…) kondigt midden november het ontslag van 76 mensen aan. Humo onderzoekt of het bij Woestijnvis kan gaan schuilen. Sanomabaas Aimé Van Hecke is daar niet tegen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content