Clinton of Trump?

GWENDOLYN RUTTEN

Hillary Clinton krijgt vier van de acht partijvoorzitters achter zich, Donald Trump maar één. Partijvoorzitter Bart De Wever van de N-VA wenst zich ‘niet in te laten’ met de Amerikaanse verkiezingen.

GWENDOLYN RUTTEN (OPEN VLD) :

‘Clinton zou een Open VLD’ster kunnen zijn’

Hillary Clinton heeft het juiste temperament om in een gepolariseerde samenleving als de Amerikaanse een positief verhaal te brengen. Bovendien vind ik het belangrijk dat een vrouw president van de Verenigde Staten kan worden. Dat is een nuttig signaal in tijden waarin veel vrouwen wereldwijd amper de kans krijgen om hun talenten te ontplooien.

Clinton zou een Open VLD’ster kunnen zijn. De Democratische Partij legt veel nadruk op ondernemerschap en kleine en middelgrote ondernemingen. Ook op ethisch vlak zijn de Democraten gewoon een liberale partij. Clinton ijvert voor een betere ziekteverzekering en betaald moederschapsverlof, zaken die voor ons misschien doodnormaal lijken, maar in de VS nog lang geen verworvenheid zijn.

Ik ben zelf naar de Democratische conventie in Philadelphia geweest. Ik was vooral onder de indruk van de avondsessie. Dat is een groot politiek spektakel, met veel optredens en politieke speeches. De kracht van het woord speelt in de VS een veel grotere rol dan bij ons. Omdat er geen stemplicht is, moet je mensen motiveren om te gaan stemmen. De Hillarycampagne slaagt erin om menselijke verhalen te vertellen en die een politieke invulling te geven. Dat mis ik soms in de Belgische politiek.’

JOHN CROMBEZ (SP.A) : ‘Eindelijk een vrouw als president’

In vergelijking met de vorige verkiezingen is er geen enkele kandidaat voor wie ik met enthousiasme zou stemmen. In het Amerikaanse systeem zou ik natuurlijk sowieso voor Clinton gaan, al was het maar om te verhinderen dat Trump president wordt.

Alleen vind ik het jammer dat er zo weinig overblijft van de dynamiek die Bernie Sanders in gang heeft gezet. Clinton is en blijft een establishmentfiguur, die moeilijker de verandering kan brengen die de Verenigde Staten zo nodig hebben.

Ik vind Clinton voor alle duidelijkheid wel een eerbare kandidaat. Vooral het economische hoofdstuk van haar programma spreekt me aan. Net zoals mijn partij wil ze een investeringsprogramma opstarten om de werkgelegenheid en de economie te stimuleren. Ik heb veel respect voor Joseph Stiglitz, de econoom die haar economische programma mee heeft uitgetekend.

Ik ben ervan overtuigd dat Hillary Clinton in Vlaanderen haar plaats zou hebben bij een sociaaldemocratische partij als de onze. Ik heb diepe bewondering voor de manier waarop Obama erin geslaagd is zijn ziekteverzekering erdoor te duwen. Hillary zal die lijn ongetwijfeld doortrekken.

En het is een goede zaak dat er eindelijk een vrouwelijke president zit aan te komen.’

JEAN-MARIE DEDECKER (LDD) : ‘Gary Johnson is een volslagen idioot’

Met Trump wordt de wereld nóg onveiliger. En Clinton schijnt niet eens het verschil te kennen tussen haar Foundation en de staatskas. Dan hoeft het niet voor mij.

Als libertair zou ik natuurlijk op Gary Johnson (van de Libertarische Partij, nvdr) moeten stemmen. Probleem is alleen dat hij een volslagen idioot is. In een tv-interview bleek hij niet eens te weten waar Aleppo ligt. Dan hoor je niet thuis in het Witte Huis. Als Donald Trump vier hersencellen heeft, heeft Gary Johnson er nog geen twee.

Trump heeft ook goede voorstellen. Zijn belastinghervorming is fantastisch. Die zou ik hier onmiddellijk willen invoeren. 1 procent belasting voor inkomens tot 30.000 dollar, 5 procent tot 100.000 dollar: dat is libertaire muziek in mijn oren. Maar zijn economisch protectionisme vind ik onaanvaardbaar.

Obama heeft als president bitter weinig gerealiseerd. Het rassenprobleem is nog nooit zo groot geweest als vandaag. De toestand in Syrië is erger dan ooit. Terwijl hij nota bene de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen heeft! Maar ik zal hem wel missen als bevlogen spreker.’

PETER MERTENS (PVDA) : ‘Hillary Clinton is Madam Wall Street’

Het is uiteraard ondenkbaar dat ik ooit op Donald Trump zou stemmen, maar ook met Hillary Clinton heb ik fundamentele problemen. Ik ben nog niet vergeten hoe Bill Clinton in de jaren negentig de schotten tussen de zakenbanken en de spaarbanken heeft weggehaald. Hillary Clinton is Madam Wall Street. Ik kan geen enkele reden bedenken om voor haar te stemmen.

Ik vind het ontzettend jammer dat Hillary zo weinig overneemt van het programma van Bernie Sanders. Zijn boek The Speech: On Corporate Greed and the Decline of Our Middle Class lijkt enorm op mijn Hoe durven ze?. Sanders had veel gemakkelijker van Trump gewonnen dan Clinton. Ik snap wel dat hij Clinton steunt, hij wil natuurlijk vermijden dat Trump aan de macht komt. Maar Hillary mist authenticiteit.

De ironie van deze verkiezing is dat de kritiek van Trump deels terecht is. Zijn analyse van hoe Amerikaanse jobs zijn weggevloeid naar lagelonenlanden, stemt overeen met wat wij zeggen. Maar tegelijk is Trump de verpersoonlijking van het kapitalistische establishment. Trump is de Amerikaanse versie van Fernand Huts.

Ik denk dat ik met een rood potlood in grote letters ‘Bernie Sanders’ op mijn stembiljet zou zetten. Officieel stem ik dan misschien ongeldig, maar voor mij is het de enige legitieme keuze.’

TOM VAN GRIEKEN (VLAAMS BELANG) : ‘Trump zou een Vlaams Belanger kunnen zijn’

Nee, de stijl van Trump is de mijne niet. Maar ik zou wel op hem stemmen. Ik vind het positief dat hij de VS niet langer de agent van de wereld wil laten spelen. We hebben geen behoefte aan oorlogszuchtige kandidaten zoals Hillary Clinton, die nieuwe oorlogen in het Midden-Oosten wil starten. Ik volg Trump ook in zijn afwijzing van vrijhandelsakkoorden omdat die de Amerikanen veel banen kosten. Bovendien kan ik me voor honderd procent vinden in zijn aanpak van de migratieproblematiek. Een migratiestop voor migranten uit moslimlanden, het actief opsporen en uitwijzen van illegalen: het staat allemaal in ons partijprogramma.

Qua ideologie zou Trump een Vlaams Belanger kunnen zijn, al denk ik niet dat zijn karakter binnen onze partijstructuur zou aarden. Van zijn campagne kunnen we veel leren. Hij slaagt erin zijn boodschap eenvoudig te verwoorden. Veel mensen haken af omdat politici veel te moeilijke woorden gebruiken. Trump heeft het talent om op een zeer duidelijke manier zijn boodschap te verkondigen.

Er is een coalitie van de angstigen die koste wat het kost wil vermijden dat Trump president wordt. Toch ben ik er niet van overtuigd dat Clinton gewonnen spel heeft. Ik denk dat het enorm nipt wordt.’

MEYREM ALMACI (GROEN) : ‘Clinton heeft veel meer klimaatambities’

Ideologisch voel ik me het meest verwant met Jill Stein, de kandidate voor de Green Party. Zij ijvert voor een groene New Deal, een groot pact waarbij bedrijven inzetten op duurzaamheid en jobcreatie.

Maar je moet natuurlijk pragmatisch zijn: voor third party candidates is het zo goed als onmogelijk om verkozen te worden in het Amerikaanse tweepartijenstelsel met zijn winner takes all-principe. En dus verkies ik Clinton, al was het maar om te verhinderen dat Trump president wordt.

Zeg over Clinton wat je wilt, maar ze brengt wel een boodschap van verbinding. Harde taal, polarisatie en leugens leveren misschien wel veel media-aandacht op, maar je bouwt er geen samenleving mee op. Net zoals in België snakken veel Amerikanen naar een leider die een positieve boodschap brengt. Bovendien heeft haar programma ook een aantal progressieve punten: goedkope kinderopvang, betaald ouderschapsverlof, gratis onderwijs voor arbeiderskinderen.

Clinton heeft overigens meer klimaatambities dan de vier Belgische klimaatministers samen. De VS en China hebben eind september het klimaatakkoord van Parijs versneld ingevoerd, terwijl België nu al begint terug te krabbelen. We hebben de Amerikanen echt geen lessen te geven.’

WOUTER BEKE (CD&V) : ‘Ik mis charisma bij beide kandidaten’

Ik zou niet aarzelen om op Hillary Clinton te stemmen. Ze is gewoon de geschikte kandidaat. Bovendien is het een goede zaak dat het machtigste ambt ter wereld voor het eerst naar een vrouw zal gaan.

De verkiezingen in de VS zijn ook voor Europa van groot belang. Met Clinton heb je de garantie op samenwerking en dialoog.

Ik herken een deel van ons programma bij Hillary Clinton, maar ik zie niet meteen een CD&V’ster in haar. Haar strijd voor gratis onderwijs, betaalbare kinderopvang, betaald ouderschapsverlof zijn hier allang geen strijdpunten meer. Het politieke centrum in Amerika ligt nu eenmaal rechtser dan bij ons.

We zullen Obama missen als president. Met zijn retorisch talent had hij het vermogen om een moreel appel te brengen dat over de hele wereld gehoord werd. Dat charisma mis ik bij de huidige twee kandidaten.

Ik denk dat Clinton het redelijk eenvoudig zal halen. Je ziet dat Trump naarmate de campagne vordert steeds zenuwachtiger wordt en fouten begint te maken. Ik denk dat het voor veel Amerikanen allang duidelijk is dat een presidentschap van Trump geen goede zaak zou zijn.’

DOOR JEROEN ZUALLAERT

‘Trumps belastinghervorming is fantastisch. Die zou ik hier onmiddellijk willen invoeren. 1 procent belasting voor inkomens tot 30.000 dollar, 5 procent tot 100.000 dollar: dat is libertaire muziek in mijn oren.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content