Nee, de twee gewezen VRT-toplui keren niet terug. Maar kandidaten zullen wel aan hun respectieve profielen moeten beantwoorden.

Iedereen die Piet Van Roe wil opvolgen, kon tot 8 februari solliciteren bij Jobpunt Vlaanderen. Een headhuntersbureau had tijd tot 8 maart om zelf een aantal kandidaten te benaderen. De uitverkorenen worden nu uitgenodigd voor een gesprek, en ‘ergens in mei’ zou een shortlist van drie tot vijf kandidaten naar het kernkabinet vertrekken.

De vrees voor lekken is groot. In 2002 was Alcateltopman Rudy Thomaes favoriet om Bert De Graeve op te volgen. Zijn naam verscheen vroegtijdig in de pers, waarna hij zich terugtrok en de VRT aan het avontuur Tony Mary begon.

Desondanks gaat het spelletje ‘namen noemen’ ook dit keer gewoon door. Nogal wat VRT-werknemers willen hun kans wagen. Kris Hoflack (hoofdredacteur duiding), Lena De Meerleer (algemeen directeur productie) en Leo Hellemans (algemeen directeur media), bijvoorbeeld.

En dan zijn er de externen. Tony Mary nodigde zichzelf met veel bombarie uit bij de headhunters. Eerder viel al de naam van Patrick Tillieux (ex-ProSiebenSat1/VT4). Recent dook ook VDAB-topman Fons Leroy op, maar die ontkent. Een andere naam is die van Marleen Porto-Carrero (bestuurder-directeur van het Gentse Jan Palfijnziekenhuis). Haar benoeming daar was destijds niet onomstreden. Een kanshebber is ook Michel Vermaer-ke, de grote baas van Febelfin, de koepelorganisatie van de financiële sector. Hij is ook voorzitter van het Festival van Vlaanderen.

CD&V zou vooral een ambtenaars-type verkiezen. Meer Cas Goossens dan Tony Mary dus. Dan komt Lena De Meerleer in beeld. SP.A zou naar verluidt liever een externe kandidaat kiezen met duidelijke managerscapaciteiten. Het liefst zoekt en vindt men een nieuwe Bert De Graeve: een sterke figuur die weet hoe het bedrijfsleven werkt én die kan omgaan met vakbonden en politici.

Er spelen ook politieke overwegingen mee. Nu de voorzitter van de raad van bestuur een CD&V’er is (Luc Van den Brande), zou volgens een ongeschreven wet de ceo van de VRT een ‘vrijzinnige’ moeten zijn. Die regel is echter al eens geschonden toen de logebroeders Tony Marie (ceo) en Guy Peeters (voorzitter) de VRT leidden.

Deze benoeming staat niet los van de zoektocht naar een nieuwe baas bij de De Lijn, een nieuwe secretaris-generaal op Onderwijs en een op Economie. Op onderwijs werd zopas Dirk Van Melkebeke benoemd, een supercabinetard van de Vlaamse socialisten en tot voor kort kabinetschef van Ingrid Lieten. In regeringskringen luidt het dat ‘politieke afwegingen voor benoemingen op dit niveau niet te vermijden zijn. Toch garandeert de procedure dat de shortlist alleen uit valabele kandidaten zal bestaan.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content