Caracas in duisternis

© Carlos Jasso / Reuters

Wie in de nacht van vrijdag 8 maart door de straten van Caracas reed, zag de Venezolaanse hoofdstad in duister gehuld. Twee dagen en twee nachten op rij moest het grootste deel van de bevolking het zonder elektriciteit doen.

De gevolgen van die stroomonderbreking zijn niet te onderschatten. Naast het gebrek aan verlichting veroorzaken de stroomstoringen ook problemen met de waterbevoorrading, het openbaar vervoer en het elektronisch betalingsverkeer. Die problemen komen boven op de diepe economische crisis waaronder het land nu al enkele jaren kreunt.

Luis Motta Domínguez, Venezolaans minister van Energie en een trouwe aanhanger van de zittende president Maduro, spreekt over een ‘elektriciteitsoorlog’ en wijt de onderbrekingen aan sabotage. Ook Maduro spreekt over een ‘hoogtechnologische’ aanval. Experts en de verzamelde oppositie wijten de onderbreking aan een totaal gebrek aan overheidsinvesteringen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content