Buikpijn als kerstcadeau? Dit kan je doen

© iStock

Feesten. Dat betekent lekker tafelen. Lang tafelen. En vooral: véél tafelen. Als je denkt dat je niet meer kunt, komt er nog een reuze-ijstaart op tafel. Met buikpijn tot gevolg.

In de buik bevinden zich heel wat organen en klieren. Als er iets misgaat, kunnen die lichamelijke klachten geven. Soms is de pijn nogal vaag en is het voor een slachtoffer onduidelijk waar de pijn vandaan komt. Er zijn meerdere oorzaken van buikpijn, zoals darmobstructie, appendicitis, menstruatie, maagproblemen…

Wat stel je vast?

– Het slachtoffer heeft last of pijn in de buik (op één bepaalde plaats of over de hele buik, stekende of doffe pijn, voortdurende pijn of op- en afgaande pijn…).

– Het slachtoffer kan misselijk zijn, braken en last hebben van krampen en/of zure oprispingen. Het kan ook last hebben van diarree of constipatie.

– Het slachtoffer heeft geen eetlust en voelt zich ziek.

Dit doe je

Om de correcte eerste hulp te geven, is het niet strikt noodzakelijk te weten wat de oorzaak van de buikpijn is. De handelingen die je stelt om eerste hulp te verlenen bij buikpijn zijn gelijkend, ongeacht de oorzaak van de buikpijn.

– Zoek samen met het slachtoffer naar de comfortabelste houding. Meestal is dat een liggende houding met opgetrokken knieën (die vermindert de spanning op de buik) of een halfzittende houding. In het geval van hevige buikkrampen kan rechterzijligging met opgetrokken knieën verlichting brengen. Als het slachtoffer zure oprispingen heeft, kan het helpen om op de rechterzijde te gaan liggen en het hoofdeinde van het bed te verhogen.

– Geef het slachtoffer de kans zich op te frissen als hij gebraakt heeft.

– Ga met het slachtoffer naar een arts in het geval van lichte buikpijn die blijft duren.

– Alarmeer de hulpdiensten via het telefoonnummer 112 in geval van ernstige buikpijn of als je twijfelt.

Preventie van maagpijn

– Vermijd uitgebreide of vetrijke maaltijden.

– Als je vaak last hebt van zure oprispingen, vermijd dan:

1. alcohol te drinken vóór, tijdens of na de maaltijd, alcohol vertraagt de maaglediging; chocolade te eten of karnemelk te drinken, ook die voedingsmiddelen hebben de eigenschap de maaglediging te vertragen;

2. sterk gekruide maaltijden te eten.

– Een kopje koffie tijdens of na de maaltijd kan de vertering bevorderen.

– Wees actief na een maaltijd: ga niet liggen en blijf niet lange tijd op je stoel zitten. Beweeg: maak bijvoorbeeld een wandeling.

– Om een opgeblazen gevoel te voorkomen, kauw je het best goed tijdens de maaltijd. Het helpt ook na de maaltijd kauwgom te gebruiken.

– Eet ’s avonds niet te laat: ten laatste 3 tot 4 uur vóór het slapengaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content