Welke organisaties in België zijn op de een of andere manier gelieerd aan de Moslimbroederschap?

– De belangrijkste aanwezigheid van de Moslimbroederschap in ons land is ongetwijfeld de Federation of Islamic Organisations in Europe (FIOE), die zijn hoofdkwartier heeft in Brussel. Volgens zijn intentieverklaring uit 1989 wil de FIOE ‘de moslimaanwezigheid in Europa versterken en ontwikkelen, zodat de islam naar behoren wordt ingevoerd’. De FIOE verenigt over heel Europa enkele honderden organisaties.

– Een andere internationale organisatie die banden onderhoudt met de Moslimbroederschap is het Forum Of European Muslim Youth And Student Organisations (FEMYSO). Ook die organisatie heeft zijn hoofdkwartier in Brussel. FEMYSO herbergt onder andere de Étudiants Musulmans de France, de vereniging die Mohamed Louizi tijdens zijn Moslimbroederschap leidde. Ook de jeugdafdeling van de koepelorganisatie FIOE is vertegenwoordigd.

– In België is de Liga van Belgische Moslims (LMB) de voornaamste vertegenwoordiger. Het vlaggenschip van de LMB is de Foire Musulmane de Bruxelles. Met meer dan 25.000 bezoekers is het de grootste islambeurs van ons land. De franchise van het concept is in handen van Gedis, een islamitische boekhandel uit de Parijse periferie, die gelieerd is aan de Franse tak van de Moslimbroederschap

De LMB heeft ‘projecten’ in Brussel, Luik, Verviers, Antwerpen en Gent. De projecten bestaan uit moskeeën, waar eveneens Koranlessen en taallessen Arabisch worden gegeven. De grootste vertegenwoordiging is het Complex éducatif et Culturel Islamique de Verviers (CECIV). Naast Koranlessen en taalcursussen Arabisch organiseert CECIV eveneens jeugdactiviteiten. Het centrum werd een tijdlang geleid door de Vervierse bekeerling Michael Privot, die vandaag verklaart niet langer deel uit te maken van de Broederschap.

Op haar website toont de Liga zich ambitieus met talrijke uitbreidingsprojecten. Zo hoopt ze in Brussel een moskee- en conferentiecomplex van 3000 m2 uit de grond te stampen. Ook in Verviers en Luik hoopt de Liga haar activiteiten uit te breiden.

De financiering gebeurt vooral met giften, maar ook buitenlandse investeerders dragen hun steentje bij. Zo heeft de LMB onlangs een akkoord gesloten met het Koeweitse ministerie van Religieuze Zaken voor de uitbouw van een opleidingscentrum waar Arabisch gedoceerd zal worden. Woordvoerder Chemlal benadrukt dat alles transparant verloopt. ‘Niet-religieuze organisaties profiteren ook van buitenlandse fondsen. Waarom zouden moslimorganisaties dat dan niet mogen?’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content