Noriant, het bouwconsortium achter de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), wil de Lange Wapperbrug bouwen. Maar een enquête van het studiebureau Dimarso, uitgevoerd in opdracht van Noriant, toont aan dat een meerderheid van de Antwerpenaren geen Lange Wapper boven zijn hoofd wil. Zij kiezen overduidelijk voor de tunneloplossing om de oververzadigde Ring rond de metropool af te werken.

Omdat ze bij Noriant van geen tunnel willen horen, krijgen de Antwerpenaren bij de volksraadpleging op 18 oktober maar één vraag voorgeschoteld. Namelijk of ze voor of tegen de Lange Wapperbrug kiezen. Het was de Vlaamse regering, enige aandeelhouder van de BAM, die het Antwerpse stadsbestuur onder druk zette om een tweede vraag over de mogelijke aanleg van een tunnel te schrappen. Tegelijk worden voor alle zekerheid alsnog petroleumbedrijven en de Antwerpse brandweer ingeschakeld om de tunneloptie, die uit het referendum werd geschrapt, te slopen.

Diezelfde Vlaamse regering benoemde vorige week Herman Reynders tot nieuwe gouverneur van de provincie Limburg. Op welke criteria die keuze is gesteund, blijft een mysterie. Eigenlijk besliste Steve Stevaert, door niemand meer verkozen, over die gouverneurskeuze. Tegelijk heeft de schaduwvoorzitter van de SP.A ook een nieuwe Hasseltse burgemeester aangesteld.

De benoeming van de Limburgse gouverneur, die bijna fout liep omdat de SP.A-kandidaat er nog een bestuursmandaatje bovenop wilde, kwestie van het krappe gouverneurssalaris nog wat bij te spijkeren, was onderdeel van één grote koehandel van benoemingen en verdelingen van gouverneurschappen onder de partijen. Om de benoemingspuzzel te laten kloppen, werd er zelfs over gedacht om het aantal arrondissementscommissarissen te verhogen. Maar uiteindelijk haalde de gêne het toch even van het cynisme.

Drie van de vijf federale regeringspartijen – PS, Open VLD en MR – hielden onder Paars vol dat de kerncentrales langer openhouden op het criminele af was. De excellenties klauterden in die dagen over elkaars rug – defensieminister André Flahaut (PS) vorderde er zelfs een helikopter voor op – om toch maar op de eerste rij te zitten bij de vertoning van Al Gore’s factionfilm An Inconvenient Truth. Volgens huidig Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD), toen nog minister van Binnenlandse Zaken, speelden we met vuur als die kerncentrales in gebruik bleven.

En kijk, vorige week was er met diezelfde verouderde kerncentrales plots geen probleem meer. Nog beter: er werd geopperd dat Electrabel sloten geld richting staatskas zou draineren, uit dankbaarheid omdat de federale regering in haar wijsheid had besloten de kerncentrales nog enkele jaren aan de praat te houden. Al menen sommigen zich een recent interview met Albert Frère te herinneren waarin de entrepreneur benadrukte dat Electrabel geen melkkoe is. De gaten in de staatskas helpen dichten, dat zou voor baron Frère, die zijn imperium op Belgische subsidies bouwde, de omgekeerde wereld zijn.

Tussendoor zorgde minister Yves Leterme (CD&V) van Buitenlandse Zaken ervoor dat de verder vrij onbeduidende MR-getrouwe Philippe Bostem bij wijze van beloning een sinecure krijgt als consul in Marseille. Bostem voldoet aan geen enkele vereiste om die functie te vervullen. Toch gaat het consulaat in Nice dicht en verliezen daar enkele mensen hun baan om een nieuw consulaat te kunnen openen in Marseille – want dichter bij Bostems dure residentie in Aix-en-Provence. Dit cadeau van Leterme voor de MR van Didier Reynders kost de Belgische schatkist ruim 500.000 euro – jaarlijks!

Leterme gelooft rotsvast dat hij in 2012 de nieuwe federale premier wordt en elke hulp, zelfs die van Reynders, is welkom om die ambitie ingelost te zien.

De voorbije week was weer ongewoon rijk aan politiek gebroddel.

door Rik Van Cauwelaert

Steve Stevaert, door niemand verkozen, besliste over de keuze van de nieuwe Limburgse gouverneur en van de Hasseltse burgemeester.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content