Brandwonde? Eerst water, de rest komt later!

© istock

Wat is het?

Een brandwonde is een beschadiging van de huid en eventueel van onderliggende weefsels die veroorzaakt wordt door warmte, elektriciteit, chemische producten, straling (bijvoorbeeld van de zon) of stoom.

Wat zie je?

Om de diepte van brandwonden in te schatten, worden ze onderverdeeld in graden.

– Bij een eerstegraadsbrandwonde is de huid rood, licht gezwollen en pijnlijk. Zo’n wonde is vaak het gevolg van kleine ongelukjes in de keuken of door straling van de zon.

– Bij brandwonden van de tweede graadzie je ook blaren. Die kunnen soms openspringen. Je ziet dan een rode of witte wonde. Deze brandwonden zijn zeer pijnlijk.

– Als het een brandwonde van de derde graadis, ziet de huid er zwart, perkamentachtig of wit uit. De wonde zelf doet geen pijn omdat alle zenuwen op die plaats vernietigd zijn. Rond de wonde zijn er lichtere brandwonden, waardoor het slachtoffer wel veel pijn heeft.

Het is niet makkelijk om te bepalen in welke graad het slachtoffer verbrand is. Bovendien is de ernst van een brandwonde niet alleen afhankelijk van de diepte. Ook oppervlakte, plaats en oorzaak spelen een rol. Daarom spreken we vaak over lichte en ernstige brandwonden: een ernstige brandwonde vereist gespecialiseerde hulp, terwijl je een lichte brandwonde zelf kunt verzorgen.

Dit doe je

– Denk aan de veiligheid: is de oorzaak van de brandwonde weggenomen?

– Eerst water, de rest komt later! Koel de brandwonde zo snel mogelijk af met koel of lauw leidingwater.

– Richt de waterstraal boven de wonde en laat het water eroverheen vloeien.

– Leg geen ijs op een brandwonde.

– Koel minstens 10 minuten. Blijf koelen tot de pijn verlicht is.

– Prik blaren niet open.

– Handel volgens de ernst van de brandwonde.

– Is het een kleine eerstegraadsbrandwonde? Breng een vochtinbrengend product aan en dek de wonde af.

– Is het een kleine tweedegraadsbrandwonde waarbij de huid intact is? Dek de wonde af.

– Is het een grote tweede- of is het een derdegraadsbrandwonde? Neem meteen contact met de hulpdiensten op of raadpleeg een arts. Leg na het koelen een natte, zuivere handdoek aan als afdekking tijdens de transporttijd.

– Raadpleeg een arts bij grote eerstegraads- en kleine tweedegraadsbrandwonden, of als het slachtoffer een kind is.

– Alarmeer 112 bij grote tweedegraads- en derdegraadsbrandwonden, bij brandwonden in mond, keelholte, op gezicht, handen, voeten of geslachtsdelen, en als het slachtoffer een baby of een oudere persoon is.

Eerste hulp leren is niet moeilijk. Volg een gratis opleiding bij Rode Kruis-Vlaanderen. Je vindt alle info op www.rodekruis.be.

Brandwonde? Eerst water, de rest komt later!
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content