Patrick Martens

De Franstalige liberalen hebben een ideetje om de lege staatskas te vullen. Als u straks met de auto rijdt of in de winter de verwarming hoger zet, betaalt u meer accijnzen.

Omdat vicepremier en minister van Financiën Didier Reynders (MR) het wellicht te druk heeft om dit keer wél een realistische raming van de belastingontvangsten te maken, stuurt hij zijn partijgenoot en persoonlijke staatssecretaris Bernard Clerfayt al op pad om voor de begrotingsopmaak voor 2010 en 2011 enkele schoten voor de boeg te lossen.

Zo gaf Clerfayt, ‘staatssecretaris toegevoegd aan de minister van Financiën’, vorige week een flinke bolwassing aan de nummer twee van het ABVV, Anne Demelenne. Om het begrotingstekort van 20 miljard euro te dichten, suggereerde zij in een radio-interview om ook eens te kijken naar de fiscale fraude. Ze noemde daarbij een bedrag van 30 miljard. Flauwekul allemaal, volgens Clerfayt, die zich zelfs op de borst sloeg omdat de strijd tegen de belastingfraude vorig jaar 4 miljard had opgebracht. De staatssecretaris, die inderdaad ook bevoegd is voor ‘Bestrijding van fiscale fraude’, vergat evenwel te melden dat zijn diensten voor het genoemde bedrag alleen vaststellingen hebben gedaan en door de vele achterpoortjes in de fiscale wetgeving nog jaren bezig zijn met gerechtelijke procedures om die miljarden ook effectief voor de overheid binnen te halen.

Voor de begroting van 2010 en 2011 heeft Clerfayt, als trouwe blauwe soldaat van Reynders, intussen ook zijn huiswerk gemaakt. Door de accijnzen op diesel, aardgas en stookolie te verhogen, kan volgens hem in één klap 1,6 miljard euro extra aan de inkomstenzijde worden ingeschreven. Omdat Clerfayt ook ‘Milieufiscaliteit’ tot zijn bevoegdheden mag rekenen, is die maatregel zelfs te verkopen als een aanmoediging tot meer energiezuinigheid.

Premier Herman Van Rompuy (CD&V) hoeft er evenwel niet op te hopen dat dit de budgettaire miserie zal verlichten, want de MR heeft met de opbrengsten van de accijnsverhoging meteen een goed doel voor ogen: een verlaging van de lasten op arbeid. De premier moet zelfs vrezen voor nog meer uitgaven, want Clerfayt beseft dat duurdere brandstoffen vooral de lagere en de middeninkomens zal treffen. En dus stelt hij voor om een kwart van de bevolking een energiecheque te geven. Van 100 euro.

Clerfayt is overigens ook verantwoordelijk voor de ‘Modernisering van de federale overheidsdienst Financiën’, zodat de inning van de belastingen beter en rechtvaardiger zou verlopen. Misschien kan hij daarmee al eens beginnen, als hij dat mag van Reynders natuurlijk.

Patrick Martens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content