MILOW GEEFT DIEPSTE CONCERT OOIT

Aaaaaayooooooo! In de Finse Pyhäsalmi-mijn, 1430 meter onder het zeeniveau, galmden vorige week de zachte klanken van de Belgische singer-songwriter Milow. Voor zover bekend was dat het diepste muzikale optreden aller tijden. Vijftig Finse mijnwerkers mochten meegenieten van het bizarre concert, en ze zongen op anderhalve kilometer onder de grond vrolijk mee met Milows hit Ayo Technology. De rest van de wereld zal moeten wachten tot 9 oktober. Dan zal het optredente zien zijn in Peter Live op Eén, de show van tv- en radiofiguur Peter Van de Veire.

MARCEL HABRAN DWINGT NIEUW PROCES AF

Zes maanden heeft het geduurd tot het Luikse assisenhof de beruchte Marcel Habran op 3 maart 2009 kon veroordelen tot vijftien jaar als bendeleider. Het proces tegen de zogenaamde ‘peetvader van de Luikse onderwereld’ en zijn kompanen kostte 4 à 5 miljoen euro. Allemaal vergeefse moeite. Habran ging nadien in cassatieberoep, net zoals Anouar Bennane en Pepe Rosato (beiden levenslang), en Thierry Dalem (30 jaar). Het Hof van Cassatie oordeelde woensdag dat hun proces inderdaad moet worden overgedaan omdat hun rechten werden geschonden. Dat komt omdat de jury hun arrest niet gemotiveerd had, en België was al veroordeeld door het Europees Hof omdat dit bij ons nooit gebeurt. Daardoor is het zelfs niet meer zeker dat ‘Le vieux Marcel’ in de cel blijft tot zijn nieuwe proces aanvat.

STEFANIE VERAGHTERT PRAAT MET BAN KI-MOON

De Vlaamse Jeugdraad heeft hemel en aarde bewogen om een vertegenwoordiger tot bij VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon te krijgen, en met de steun van minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme (CD&V) is dat maandag ook gelukt. Stefanie Veraghtert (22) was de gelukkige, en ze kreeg welgeteld 30 seconden om met Ban te praten. Veraghtert beloofde in de krant De Standaard om het over de precaire situatie van kinderen van vluchtelingen te hebben. Een dag later mocht de studente European Comparative Social Studies ook nog 90 seconden de algemene vergadering van de VN toespreken, en die benutte ze door te pleiten voor meer inspraak voor jongeren in politieke besluitvormingdie hen aangaat.

THOMAS DE GEEST HEEFT BESTE EETKRAAMPJE VAN NEW YORK

Hij wou iets anders. Een andere verklaring heeft de 37-jarige Belg Thomas De Geest niet voor zijn gedurfde carrièrewending. De Geest gaf zijn job als consultant van softwaregigant IBM op om met het eetkraampje ‘Wafels&Dinges’ door de straten van New York te trekken. De knalgele truck met Belgische tricolore vlag werd een dikke hit, en na twee jaar heeft hij al zeven werknemers onder zijn hoede. En de faam van ‘Wafels&Dinges’ blijft groeien, zeker nu De Geest de belangrijkste culinaire prijzen voor het New Yorkse street food, de Vendy Awards, glansrijk wist te winnen in de categorie ‘beste dessert’. ‘We zijn een buzz in de straten van New York’, vertelde een trotse Thomas De Geest aan De Standaard.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content