ALAIN DE BOTTON SLOOT EEN DUBIEUZE DEAL

De incheckbalie in terminal 5 van de Londense luchthaven Heathrow, het is niet meteen een plek waar je zou verwachten Alain de Botton te zien zitten schrijven. En ook veel fans en literatuurjournalisten fronsten de wenkbrauwen toen bleek dat de Zwitserse schrijver-filosoof echt een deal had met de eigenaar van de luchthaven, die moet resulteren in een gratis boek dat onder de passagiers verspreid zal worden. Hij beschouwt het als een logische voortzetting van zijn project ‘School of Life’, maar heel wat critici menen dat De Botton gevallen is voor commerciële verleidingen en een promoboek moet afleveren. De schrijver spreekt dat tegen, maar geeft wel toe dat het niet meteen een filosofisch meesterwerk wordt. ‘Veeleer een reportage’, stelde hij in de krant The Times.

ALBERT GONZALEZ DE GROOTSTE DATADIEFSTAL OOIT

‘Soupnazi’ is de nu al beruchte alias waarachter superhacker Albert Gonzalez (28) zich verbergt op het internet. Gonzalez zát al achter de tralies voor zijn leiderschap van een hackersbende en een recordkraak waarbij hij de gegevens van 40 miljoen bankkaarten online had buitgemaakt. Nu blijkt hij nog iets groters op zijn kerfstok te hebben. Tussen 2006 en 2008 kopieerde de twintiger uit Miami, samen met twee nog onbekende Russische kompanen, via kwaadaardige software de kaartnummers en beveiligingscodes van 130 miljoen bankkaarten van grote winkelketens. Aangenomen wordt dat ze die dan voor grof geld konden verpatsen. De Amerikaanse justitie noemt het de grootste datadiefstal ooit in de VS.

BARBARA STOK WINT DE STRIPSCHAPPRIJS

Op 26 september mag de Nederlandse Barbara Stok op de stripdagen in Houten de Stripschapprijs in ontvangst nemen. Een belangrijk moment voor het stripwereldje, aangezien Stok de eerste vrouw is die met de belangrijkste stripprijs van Nederland gaat lopen. Ze wordt bekroond voor haar hele oeuvre, waarin de jury bij uitstek haar humor apprecieert. De gewezen journaliste debuteerde in 1998 met Barbaraal tot op het bot. Haar werk is uitgesproken autobiografisch, zoals Je geld of je leven (2003), waarin ze haar burn-out verstripte. Dit jaar verscheen van Stok Dan maak je maar zin. Op barbaraal.nl kunt u proeven van haar werk.

TARIQ RAMADAN MAG ROTTERDAM NIET MEER ADVISEREN

Het stadsbestuur van Rotterdam heeft besloten dat het niet verder wil samenwerken met de omstreden Egyptisch-Zwitserse islamoloog Tariq Ramadan (46). Hij was zeer bekend als integratieadviseur van de stad, maar dat is niet langer gewenst sinds hij een discussieprogramma presenteert op de Iraanse zender Press tv. Omdat die zender vrijwel volledig gefinancierd wordt door het heersende Iraanse regime, eisten en kregen de oppositiepartijen zijn ontslag. De VVD stapte eerder al uit het stadsbestuur wegens vermeende homo-onvriendelijke uitspraken van Ramadan, die toen wel op post bleef. Ramadan stelt in de Volkskrant dat ‘het moslimpesten’ in Nederland hem nu zijn job heeft gekost, en stapt naar de rechter. Hij verloor eveneens zijn baan aan de Erasmus Universiteit, waar hij gasthoogleraar was.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content