KARIM NAYERNIA CREËERT KUNSTMATIG SPERMA

Stamcelexpert Karim Nayernia is er met zijn team van het stamcelinstituut in Newcastle in geslaagd om uit stamcellen van menselijke embryo’s sperma te creëren. Dat was eerder al gelukt met cellen van muizen. Hoewel het artificiële sperma wettelijk niet gebruikt mag worden om te bevruchten, protesteerde een Britse christelijke groepering toch al hevig tegen de doorbraak van Nayernia. Experts benadrukken dat de techniek meer inzicht zal opleveren in de vorming van sperma en dus ook in de studie van de mannelijke onvruchtbaarheid. Maar ze stellen ook dat dit nog niet meteen een oplossing is voor onvruchtbare mannen die een genetisch eigen kind zouden willen.

MICHEL NIHOUL START VZW VOOR RECHTSBIJSTAND

‘Mensen helpen’, dat is naar eigen zeggen het nieuwe levensdoel van Michel Nihoul, de verdachte die tijdens het proces-Dutroux enkel voor drugshandel werd veroordeeld. Eerder was hij ook al meermaals voor oplichting veroordeeld. Hij geeft nu een nieuwe wending aan zijn leven met een vzw, de Vereniging voor De Verdediging en de Eer der Mensen (VDVEM), die hij zelf zal voorzitten. In de statuten, die in het Staatsblad werden gepubliceerd, staat dat Nihoul vooral ‘de zwakken en de armen’ wil beschermen tegen justitie en ‘de autoriteiten’. Via adheh. com biedt hij zijn diensten aan. Wie lid wordt van zijn vzw mag rekenen op juridisch, administratief én verzekeringsadvies van Nihoul. Zelfs bij burenruzies wil hij bemiddelen.

MARTIN SCHOUKENS STRIJDT TEGEN SPAANSE VILLA’S

In Sint-Pieters-Leeuw heeft schepen van Ruimtelijke Ordening Martin Schoukens (CD&V) een opmerkelijk debat op gang getrokken. Schoukens is zelf stedenbouwkundige en blijkt een hevige tegenstander van exotische bouwwerken die bij ons worden opgetrokken. Hij liet in Het Laatste Nieuws noteren dat hij alvast in zijn eigen gemeente de strijd zal aanbinden met onder meer Spaanse villa’s, Oostenrijkse chalets en Chinese pagodes, omdat hij die lelijk vindt. Zijn uitlatingen lokten vorige week veel reacties uit, zowel bij voor- als bij tegenstanders. Maar een wijziging van het plaatselijke bouwreglement zit er wellicht niet in, want burgemeester en partijgenote Lieve Vanlinthout distantieerde zich al van Schoukens’ standpunt.

SJUUL PARADIJS EIST EEN VERBOD OP AFLUISTEREN

De Nederlandse krant De Telegraaf is ervan overtuigd dat verscheidene van haar journalisten worden afgeluisterd door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Gesteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren stapt De Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs daarom naar de rechtbank om een verbod op het afluisteren te eisen. Hij wil dat de informatie die de AIVD op die manier heeft vergaard binnen de vijf dagen vernietigd wordt, plus een dwangsom van 25.000 euro per dag dat dit niet gebeurd is. Zo wil De Telegraaf voorkomen dat gegevens over journalistieke bronnen, die de AIVD via telefoontap aan de weet kwam, te grabbel gegooid worden. De eis komt er nadat de recherche in juni binnenviel bij De Telegraaf-journaliste Jolande van der Graaf, als gevolg van een onderzoek naar een lek bij de AIVD.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content