NORMAN FOSTER TEKENT GROENE TOEKOMSTSTAD UIT

Aan de oostelijke rand van Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, wordt hard gewerkt aan Masdar City, een nieuwe stad die volledig op hernieuwbare energie zal draaien. Het gereputeerde bureau van de Britse architect Norman Foster tekende voor het ontwerp van deze ‘stad van de toekomst’. Zonne-energie zal cruciaal zijn om in het opzet te slagen, maar Masdar wordt ook volledig autovrij, dankzij een ondergronds transportsysteem. Het project is vooral opmerkelijk omdat Abu Dhabi over de op een na grootste oliereserve ter wereld beschikt, en toch op zoek gaat naar duurzame alternatieven. Volgens persagentschap IPS hoopt het emiraat van Masdar City een belangrijk onderzoekscentrum voor duurzame ontwikkeling te maken.

ANJALI GOPALAN WINT HISTORISCHEHOMORECHTSZAAK

Al 148 jaar is in India seks tussen homo’s bij de wet verboden en staat er tien jaar cel op, maar voor het eerst heeft het hooggerechtshof in New Delhi dat ‘een schending van fundamentele rechten’ genoemd. De homoseksuelen in India vechten er al jaren voor om hun geaardheid officieel niet langer strafbaar te maken. De uitspraak wordt dan ook als een historische overwinning gevierd, hoewel het opheffen van het verbod voorlopig enkel in de Indiase hoofdstad telt. Anjali Gopalan, de stichtster van de Naz foundation, een hiv-preventiegroep die de wet aanvocht bij het hof, spreekt ook van ‘een grote stap’. Maar ze benadrukte tegenover de krant TheNew York Times ook de lange strijd die nog nodig zal zijn om de Indiase homo’s van het stigma te verlossen. Waarnemers verwachten wel dat de regering de uitspraak snel voor heel India zal laten gelden.

BJORN DE WILDE NEEMT VADERSCHAPSVERLOF

Een voetballer die na de geboorte van zijn zoon de tien dagen vaderschapsverlof opneemt waar iedereen wettelijk recht op heeft: het Belgische voetbalwereldje had het nog nooit eerder meegemaakt. Maar Bjorn De Wilde (30), de spits van eersteklasser Roeselare die tekende voor de primeur, had zijn beslissing goed overwogen. Het gebeurde aan het eind van het seizoen tijdens de eindronde, en De Wilde mocht niet meer met de A-kern meetrainen. ‘Ik wist dus dat ik toch niet zou spelen, en waarom dan geen gebruik maken van mijn wettelijke recht op vaderschapsverlof’, zei de aanvaller in De Standaard. Intussen is Bjorn De Wilde naar de B-kern verbannen, maar dat heeft volgens Roeselare niks met het gevoelige precedent te maken.

EMETT RENSIN EN ALEX ACIMAN VERTWITTEREN LITERATUUR

Het is ook uitgeverij Penguin niet ontgaan dat netwerksite Twitter dé nieuwste hype op het internet is, en daarom ging ze graag mee in een initiatief van de 19-jarige studenten Emett Rensin en Alex Aciman, van de Universiteit van Chicago. De twee willen niks minder dan een culturele revolutie in gang zetten door literaire klassiekers te vertalen naar het principe van Twitter, dat met berichtjes van maximaal 140 tekens werkt. ‘Twitteratuur’, hebben ze hun geesteskind gedoopt. In hun publicatie bij Penguin zullen meesterwerken van onder meer Shakespeare en Dante gebald zijn tot twintig zulke berichtjes. Rensin en Aciman willen daarmee het literaire erfgoed ‘aanpassen aan de 21e-eeuwse westerling’.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content