NOEMI LETIZIA DOET ‘PAPI’ BERLUSCONI WANKELEN

De privéstrubbelingen van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi zijn een politieke kwestie geworden. Aanleiding is de achttienjarige blondine Noemi Letizia. Sinds de 72-jarige Berlusconi haar vorig jaar voor het eerst op foto zag, is hij helemaal weg van haar. Hij overstelpt haar met cadeaus, haalde haar op oudejaarsavond naar zijn vakantievilla op Sardinië, en dook op op haar feestje toen ze achttien werd. Noemi noemt hem ‘Papi’. De premier blijft een relatie met de tiener ontkennen – in tegenstelling tot wat zijn scheidende echtgenote en de ex-vriend van Noemi beweren. De oppositie eist zijn ontslag en zegt dat hij niet over de morele kwaliteiten beschikt om Italië te leiden. Ook vertegenwoordigers van de katholieke kerk lieten al weten bezorgd te zijn over ‘een verval van de moraal’.

SONIA SOTOMAYOR EERSTE LATINA IN HET HOOGGERECHTSHOF

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de New Yorkse Sonia Sotomayor (54) voorgedragen als nieuwe opperrechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof. Als de Senaat daarmee instemt, wat gezien de democratische meerderheid geen probleem mag zijn, mag ze de plaats innemen van de afgetreden David Souter in het negen leden tellende hoogste rechtscollege van de VS. Ze zal er de eerste rechter ooit zijn van Latijns-Amerikaanse afkomst, en pas de derde vrouw in de Amerikaanse geschiedenis. Het huidige hof zal voortaan twee vrouwen tellen, met naast Sotomayor ook Ruth Bader Ginsburg (76). Sonia Sotomayor is vandaag nog rechter bij het federale hof van beroep. Ze groeide op in de Bronx in New York en werd door haar alleenstaande moeder grootgebracht, net zoals de president.

MICHAELLE JEAN BIJT IN RAUW ZEEHONDENHART

Bij een bezoek aan de Inuit heeft de gouverneur-generaal van Canada, Michaelle Jean, voor de camera’s ostentatief haar tanden gezet in een rauw stuk zeehondenhart. De vertegenwoordigster van de Britse Queen in Canada sneed ook met een mes een flinke lap vlees uit een dode zeehond en at met smaak. Jean noemde dat alles ‘gewoon de traditionele cultuur van de Inuit’, maar haar statement werd alom begrepen als een provocatie aan het adres van de Europese Unie, dat haar verbod op zeehondenproducten recent heeft verlengd. Tot ergernis van de Canadese regering, die er een bedreiging in ziet voor het inkomen van de duizenden traditionele vissers die in Noord-Canada leven van de zeehondenjacht, hoewel de EU uitzonderingen voor hen heeft ingebouwd.

MARK RUTTE VINDT DAT ONTKENNEN VAN DE HOLOCAUST MAG

Alles moet in Nederland gezegd kunnen worden, dus ook het ontkennen van de Holocaust. Dat vindt Mark Rutte, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. ‘Ik vind het een idiote stelling, maar je moet het wel kunnen zeggen’, stelt hij. De liberaal doet daarom een voorstel om de wet op de vrijheid van meningsuiting nog verder uit te breiden. Alleen oproepen tot haat en geweld is erover, vindt hij. Rutte verdeelt echter zijn partij met het plan, en verscheidene coryfeeën van de VVD vinden dat hij te ver is gegaan. Ook de regeringspartijen PvdA en CDA schoten het voorstel meteen af.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content