MASSOUMA AL-MUBARAK EERSTE VROUWEN VERKOZEN IN KOEWEIT

Het parlement van Koeweit telt vijftig leden, en sinds de verkiezingen van vorige week zijn daar voor het eerst ook vier vrouwen bij. Een van hen is Massouma Al-Mubarak, die in 2005 al als eerste vrouwelijke minister werd aangeduid door de emir, sjeik Sabah Al-Ahmad Al-Sabah. In datzelfde jaar kregen de Koeweitse vrouwen ook voor het eerst stemrecht, na een jarenlange strijd. Conservatieven in het parlement hielden de deelname van vrouwen aan de verkiezingen daarna nog vier jaar tegen, maar dit keer was er geen houden meer aan. Ook filosofe Aseel Al-Awadhi is verkozen, net zoals econome Rola Dashti en de onafhankelijke Salwa Al-Jassar.

DALIA GRYBAUSKAITE EERSTE PRESIDENTE VAN LITOUWEN

Met 69 procent van de stemmen heeft Dalia Grybauskaite (53) de presidentsverkiezingen in Litouwen al in de eerste ronde gewonnen. De huidige Europees commissaris voor Begroting nam als onafhankelijke deel, en wordt er nu de eerste vrouwelijke president. Een machtige positie, want de president heeft in Litouwen vetorecht over de begroting en benoemt de regering. Dat zal Grybauskaite pas in juli doen, na haar inauguratie, en ze belooft heel wat wissels in de huidige centrumrechtse regering. Premier Andrius Kubilius zou wel mogen blijven. Waarnemers zien haar verkiezing vooral als een afrekening van de kiezers met de oude politieke cultuur in Litouwen.

MICHAEL MARTIN EERSTE SPEAKER DIE MOET AFTREDEN

De voorzitter van het Britse Lagerhuis wordt voor het leven verkozen. Dat de speaker desondanks moet opstappen, is al niet meer gebeurd sinds 1695. Toch werd afgelopen week de huidige voorzitter, Michael Martin (64), tot ontslag gedwongen. Hij betaalt mee het gelag voor het onkostenschandaal dat de Britse politiek de voorbije weken deed blozen toen uitlekte welke persoonlijke uitgaven de parlementsleden door de schatkist laten vergoeden. Martin bood excuses aan namens het Huis, maar bleek eerder al vergeefs gewaarschuwd voor de ontsporende kostennota’s. Bovendien had hij de politie gevraagd om te onderzoeken wie het verhaal gelekt had. Daarop zegden premier Gordon Brown en alle partijvoorzitters hun vertrouwen in de Schot op.

SIR RANULPH FIENNES BEDWINGT NA DE POLEN OOK DE EVEREST

In 2005 kreeg hij een hartaanval op 1000 meter van de top, en ook vorig jaar raakte hij net niet boven door uitputting. En eigenlijk had de 65-jarige Brit Ranulph Fiennes toen gezworen nooit meer te proberen de 8848 meter hoge Mount Everest te beklimmen. Maar de drang om het dak van de wereld te bereiken, bleek te groot. Drie weken geleden keerde hij een derde keer terug naar de Himalaya en bedwong dit keer wel de Everest. Zo wordt de gepensioneerde Brit ook de eerste man die zowel de Zuidpool, de Noordpool als de top van de hoogste berg ter wereld bereikte. Hij ging ook al als eerste te voet de wereld rond, en in 2003 liep Fiennes in zeven dagen tijd zeven marathons op zeven continenten.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content