CONNIE CULP EERSTE AMERIKAANSE DIE EEN NIEUW GEZICHT KRIJGT

In december 2004 werd Connie Culp uit Ohio in haar gezicht geschoten door haar man, die daarvoor zeven jaar de gevangenis inging. Ze was zwaar verminkt, maar deze winter kreeg ze als eerste Amerikaanse een bijna volledige gezichtstransplantatie. Culp (46) moest er in december een operatie van 22 uur voor doorstaan, waarbij haar gezicht voor 80 procent werd vervangen door de beenderen, spieren en zenuwen van een overleden vrouw. Daarna volgden nog eens dertig operaties, maar vandaag kan de vrouw weer praten, lachen, ruiken en smaken. Ze hoopt haar plaats in de samenleving terug te winnen, met de steun van haar twee kinderen en twee kleinzonen. De werelds eerste gezichtstransplantatie was twee jaar geleden voor de Franse Isabelle Dinoire.

DANIEL ANRIG WIL VROUWEN BIJ DE ZWITSERSE GARDE

Al sinds 1505 wordt de paus beschermd door de Zwitserse Garde, een keurkorps van Zwitserse vrijwilligers tussen de 19 en de 30 jaar oud. De huidige paus Benedictus XVI stelde afgelopen zomer kolonel Daniel Anrig aan tot hun nieuwe commandant, en die vertelde deze week op de Italiaanse tv dat hij zijn korps na meer dan 500 jaar rijp acht voor een stevige revolutie: de intrede van de eerste vrouwelijke gardisten. Hij be-loofde erover na te denken, maar wil wel eerst aparte vertrekken bouwen om vrouwen onder te brengen in de kazerne van de Zwitserse Garde, waar de 120 mannen nu onder één dak leven.

BOB DYLAN OUDSTE OOIT OP ÉÉN

Van 1970 was het geleden dat singer-songwriter Bob Dylan met een album op één stond in de Britse hitparade, maar bijna veertig jaar later lukt het Bawb opnieuw met zijn nieuwe Together Through Life. Dylan wordt daarmee twee weken voor zijn 68e verjaardag ook de oudste muzikant ooit die de Britse charts heeft aangevoerd. Hij onttroont de zeven maanden jongere Neil Diamond. In 1970 had Dylan twee albums op één in het Verenigd Koninkrijk: Self Portrait en New Morning. Merkwaardig genoeg haalde hij nog nooit de Britse top met een single.

JOANNA LUMLEY STEUNT DE GURKHa’S

Tweehonderd jaar al strijdt met het Britse leger een brigade Nepalese soldaten mee, de zogenaamde Gurkha’s. Zo vochten ze ook in de Falklandsoorlog, in Irak en in Afghanistan. Velen van hen willen graag migreren naar het Verenigd Koninkrijk, maar dat is enkel toegelaten voor hen die na 1997 nog minstens vier jaar dienden. 36.000 oudere Gurkha’s, die nochtans veel over hadden voor hun tweede vaderland, komen daardoor niet in aanmerking. De campagne die hen allemaal dezelfde rechten wil geven, wordt al jaren vurig getrokken door de Britse actrice Joanna Lumley, bekend van de serie Absolutely Fabulous. Lumley lijkt nu gelijk te halen, nadat eind april een meerderheid van het Lagerhuis stemde voor een motie om alle Gurkhasoldaten de mogelijkheid te bieden zich in het Verenigd Koninkrijk te vestigen. Premier Gordon Brown zag 27 partijgenoten meestemmen en nodigde Joanna Lumley vorige week uit voor een gesprek. Hij verklaarde zich bereid de regels te versoepelen.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content