Antwoord Liesbeth Homans: ‘Onder de gordel’

Knack vroeg voormalig OCMW-voorzitster Liesbeth Homans om te verhelderen waarom ze niet duidelijk was geweest over het loon van OCMW-ondervoorzitter Eddy Baelemans. Minister Homans wilde niet ingaan op de cruciale kwestie: dat het nieuwe bezoldigingssysteem duurder uitvalt dan het vorige. Ze bezorgde ons wel volgend antwoord.

‘Ik vind het verschrikkelijk dat ik me tot het niveau van de SP.A moet verlagen, maar aangezien het blijkbaar niet anders kan, zijn dit mijn antwoorden. Gelieve die dan ook volledig weer te geven.

– Wij hebben van SP.A geen lessen te ontvangen in het efficiënt beheer van het OCMW van Antwerpen. Decennia werden de begrotingen afgesloten met tekorten en stapelden de schulden zich op. Nu is er financiele ademruimte waardoor er uiteraard ook meer ruimte is voor meer sociaal beleid.

– Onder het voorzitterschap van mijn voorgangers bij het OCMW van Antwerpen waren er 2 ondervoorzitters die allerlei privileges hadden. Ik gebruik bewust het woord privileges omdat er allesbehalve transparantie was. Wij hebben ervoor gekozen om wel transparant te handelen en de 2 ondervoorzitters ook een duidelijk en afgelijnd takenpakket toe te bedelen. Daar tegenover staat een transparante vergoeding die iedereen kan terugvinden in de boekhouding van het OCMW. Voor die vergoeding wordt wel degelijk gewerkt. Zo is er eindelijk een beheer van het immense patrimonium van het OCMW van Antwerpen. Voor 2013 wist men niet eens welke panden, gronden enzovoorts. men eigenlijk als OCMW in bezit had, wat toch niet echt synoniem staat voor efficiënt beheer. Onze visie was en is patrimonium dat niet nodig is voor het uitoefenen van het beleid af te stoten en te verkopen. Dat brengt immers geld in het laatje waarmee de zwakkeren in de samenleving nog beter kunnen geholpen worden. De twee ondervoorzitters hebben onder andere deze taak op zich genomen.

– Wat Chris Morel betreft, zijn de beschuldigingen helemaal onder de gordel. Meneer Morel ontvangt een bedrag van 1260 euro en geen zitpenningen en is inderdaad soms afwezig. Bovendien heeft hij geen medewerker. Hoe laag kun je als politieke partij – i.c de SP.A – eigenlijk vallen door een invalide en zieke man te beschuldigen een graaier te zijn die jaarlijks met meer dan 80.000 euro naar huis gaat, terwijl dat bedrag kant noch wal raakt. Bovendien verzet Chris Morel – ondanks zijn ziekte – heel wat werk. Ook als hij te bed ligt of een therapie ondergaat, blijft hij werken. Of kan men alleen ‘werken’ indien men fysiek aanwezig is op een vergadering van het OCMW, tekent voor de zitpenning en rustig een broodje eet en een watertje drinkt?

– Ik heb ook het vast bureau afgeschaft. Tot grote woede en ergernis van SP.A want die nutteloze vergaderingen brachten toch wel gemiddeld per maand 4 tot 5 zitpenningen a rato van 150 euro per vergadering op. Bovenop alle andere zitpenningen.

– Voor mijn aantreden was er een systeem dat OCMW-raadsleden terugbetaling van telefoonkosten en krantenabonnementen kregen. Ook dat heb ik afgeschaft. Uiteraard was ook dit allemaal niet naar de zin van SP.A.

– Voor mijn aantreden konden OCMW-raadsleden zich voor vergaderingen door het ganse land laten verplaatsen met een auto en chauffeur op kosten van het OCMW. Uiteraard heb ik ook daarmee komaf gemaakt. Net zoals met de rijkelijk gevulde buffetten die maandelijks een paar keer werden georganiseerd.’

Ook huidig voorzitter Fons Duchateau werd om een reactie verzocht. Zijn woordvoerder liet weten dat de reactie van Liesbeth Homans wat hen betreft volstond.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content