‘Als de tekening sterk is, is de pijn vlug vergeten’

© Illustratie Joshua Vanhaverbeke

Philippe (58), is tien jaar naaktmodel

‘Toen een kunststudent me vertelde over modeltekenen heb ik mij een dag later aangeboden op een school. Hoe tekenaars je lichaam lezen, leek me boeiend. Ik hoefde geen schroom te overwinnen, ik ben naturist. Al is het wel anders als je urenlang naakt in het middelpunt van de belangstelling staat. Wat ook meespeelt: jij bent de énige zonder kleren.

‘Soms maak ik een grapje om het ijs te breken. Ik hou van de interactie met studenten. Af en toe word je je wel bewust van je onvolkomenheden. Maar als ik sommige tekeningen zie, denk ik: ik zie er toch niet slecht uit voor mijn leeftijd. Poseren streelt je ijdelheid, en tegelijk leer je jezelf aanvaarden zoals je bent.

‘Tijdens een pose denk ik aan 101 dingen. Meestal ben ik al bezig met mijn nieuwe pose. Poseren vraagt veel energie, fysieke kracht en concentratie. Ik neem geen strand- of salonposes aan, en soms is een houding zelfs heel expliciet – maar altijd artistiek of zelfs bijna acrobatisch. Een houding is interessant als ze energie uitstraalt, als je je volledig geeft. Dan voel je de kramp in je hele lijf. Maar als de tekening sterk is, is de pijn vlug vergeten.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content