‘Als de oorlog tegen de Turkse Koerden aanhoudt, komen ze met miljoenen naar Europa’

SELAHATTIN DEMIRTAS: 'Angela Merkel mag niet zwijgen als een kandidaat voor de EU zijn eigen steden en dorpen bombardeert.' © Reuters

Het zuidoosten van Turkije begint volgens oppositieleider Selahattin Demirtas op Syrië te lijken. ‘Erdogan wil het kalifaat, maar de Koerden staan in zijn weg.’

Selahattin Demirtas is een Turkse Koerd en leider van de linkse Democratische Volkspartij (HDP). Bij de Turkse parlementsverkiezingen van 2015 haalde zijn partij tien procent van de stemmen, en dat vooral bij de Koerden in het zuidoosten van het land.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan moet volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel de Europese vluchte- lingencrisis oplossen. Kan hij dat?

SELAHATTIN DEMIRTAS: Ik zou willen dat hij het kon, maar ik vrees dat hij de problemen nog veel groter maakt. Als de Turkse regering haar oorlog tegen de Koerden voortzet, zouden miljoenen Turkse staatsburgers wel eens in Europa asiel kunnen komen zoeken.

Was het een slecht idee van Merkel om met Erdogan te onderhandelen?

DEMIRTAS: Nee, maar ze mag de Europese principes niet veronachtzamen. Ze mag niet zwijgen als een kandidaat voor het EU-lidmaatschap zijn eigen steden en dorpen bombardeert.

Sinds afgelopen zomer hebben gevechten tussen het Turkse leger en de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) duizenden mensenlevens geëist. U beweert dat Erdogan daarvoor de volledige verantwoordelijkheid draagt.

DEMIRTAS: Mijn partij heeft beide zijden opgeroepen om de wapens neer te leggen. De Turkse regering en de PKK hebben tweeënhalf jaar over vrede gepraat. Het was Erdogan die de onderhandelingen heeft opgeblazen.

De regering beweert dat ze enkel terroristen viseert.

DEMIRTAS: De oorlog treft vooral burgers waarvan Erdogan denkt dat ze de PKK steunen. Bijna 400.000 mensen moesten hun huizen verlaten. Het zuidoosten van Turkije begint op Syrië te lijken.

PKK-leider Cemil Bayik heeft aangekondigd dat er in het voorjaar een militair offensief zal plaatsvinden. Hij lijkt evenmin de dialoog na te streven.

DEMIRTAS: De HDP steunt de vreedzame krachten binnen de PKK.

De EU beschouwt de PKK als een terroristische organisatie. Is dat terecht?

DEMIRTAS: Wij zien de PKK als een gewapende volksbeweging, maar dat betekent niet dat we geweld legitimeren.

De aanvallen van de PKK richten zich steeds meer tegen burgers. Waarom vindt u het toch zo moeilijk om dat terrorisme te noemen?

DEMIRTAS: Ik heb de aanslagen in Ankara wel degelijk als zodanig veroordeeld. Alleen werden ze opgeëist door de Vrijheidsvalken van Koerdistan (TAK) en de regering heeft nog niet kunnen bewijzen dat er een verband bestaat tussen de PKK en de TAK.

Erdogan heeft zich ooit voor een vreedzame oplossing van het Koerdische conflict ingezet. Waarom veranderde hij van koers?

DEMIRTAS: Hij ambieert de absolute macht in Turkije. Erdogan wil het kalifaat, maar de Koerden staan in zijn weg. Omdat hij ons politiek niet kan stoppen, brandmerkt hij ons als terroristen.

© Der Spiegel

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content