‘Alcoholslot kost minder dan 3,3 miljoen euro per gered leven’

'Het alcoholslot kan ook veel lichamelijke en materiële schade voorkomen.' © BelgaImage
Simon Demeulemeester

Econoom Andreas Tirez van Liberales ziet geen financiële bezwaren tegen het alcoholslot. ‘De kosten liggen ver onder wat wij bereid zijn om voor een mensenleven te betalen.’

Hoeveel zou een alcoholslot op elke wagen kosten?

Ik vind prijzen van 1400 à 2000 euro per stuk. Bij een massale introductie zou je naar 1000 euro moeten kunnen zakken. Elk jaar schrijven we in België 500.000 nieuwe personenwagens in, wat de jaarlijkse kosten op ongeveer 500 miljoen euro zou brengen, vrachtwagens en bussen niet meegerekend. Aangezien een wagen ongeveer 10 jaar meegaat, kunnen we er in 10 jaar tijd het hele wagenpark mee uitrusten.

Hoeveel levens kunnen we redden met een verplicht alcoholslot?

Naar schatting 25 procent van de verkeersdoden wordt gelinkt aan alcoholmisbruik. In 2016 vielen 597 dodelijke verkeersongevallen. Als we ervan uitgaan dat een alcoholslot al die ongevallen kan vermijden, wat niet zeker is, dan vertaalt zich dat in 149 geredde levens.

Hoeveel kost elk gered leven dan?

In 2016 zou dat 3,3 miljoen euro zijn: 500 miljoen euro delen door 149 geredde levens. Uw vraag lijkt onfatsoenlijk, maar ze is relevant omdat ze de samenleving in staat stelt te bepalen welke financiële inspanningen we bereid zijn te leveren om een leven te redden. Volgens een studie van de universiteit van Cambridge uit 2003 was een mensenleven ongeveer 7 miljoen dollar waard, omgerekend naar vandaag is dat zo’n 10 miljoen dollar. De OESO kwam in 2012 uit op 5 miljoen dollar, Wikipedia vermeldt waarden van 4 tot 9 miljoen dollar. De kosten van het algemene alcoholslot liggen daar ver onder en kunnen bovendien nog veel lager: het alcoholslot kan ook veel lichamelijke en materiële schade voorkomen.

Is het nodig iedereen een alcoholslot te geven?

Nee, want een verplichting enkel voor wie betrapt wordt, is goedkoper én rechtvaardiger. Zo laat je de plichtsgetrouwe, nuchtere chauffeur niet meebetalen voor het asociale, gevaarlijke gedrag van een kleine minderheid.

Is de invoering van het alcoholslot nabij?

Er komt wetgeving om veroordeelde bestuurders met minstens 1,8 promille alcohol in hun bloed een alcoholslot op te leggen, bij recidivisten al vanaf 1,2 promille. Dat gaat lang niet ver genoeg. De grens zou op 0,5 promille moeten liggen voor iedereen die betrapt wordt. Je kunt dan spelen met de termijn: hoe hoger je promillage, hoe langer je met een alcoholslot moet rondrijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content