Aardbei Fruitkoningin met een randje

© Getty Images/iStockphoto

Zijn aardbeien een zegen voor de gezondheid? Ja, als je mag afgaan op nogal wat onderzoek dat ons vertelt dat de sappige bessen vol bioactieve stoffen zitten die ons lichamelijk en geestelijk welbevinden opkrikken. Aardbeien zouden de afweer verbeteren en beschermen tegen kanker, diabetes, overgewicht, oxidatieve stress en andere nare aandoeningen. Veel van die onderzoeken zijn echter van twijfelachtig allooi of leveren niet genoeg hard bewijs. We houden het er dus beter op dat aardbeien lekker zijn en dat je gezondheid er waarschijnlijk wel bij vaart.

En wat dan met pesticiden? Aardbeien staan geregeld aan de top van de ‘Vuile 15′, de lijst van door pesticiden vervuilde fruitsoorten die de Amerikaanse Environmental Working Group elk jaar produceert. Wij eten natuurlijk Europese en vooral Belgische aardbeien. Daar zitten pesticiden op, aanzienlijk meer dan op ander fruit, maar aardbeien zijn zeer tere vruchten die snel beschimmelen en rotten. Over de risico’s van die pesticidecocktails zijn de meningen sterk verdeeld. Minimaal, volgens de ene partij, bijzonder groot, volgens de andere. Wil je pesticidevrije aardbeien, dan zijn er maar weinig uitwegen: ofwel ze zelf kweken, ofwel aankloppen bij een lokale bioproducent in wie je vertrouwen hebt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content