Prins Laurent haalt hard uit naar zijn familie. In een interview met de RTBF vergelijkt hij de manier waarop Boudewijn en Albert met hem omgingen met de Oost-Duitse Stasi.

Kathy Pauwels (royaltyjournaliste): In april zijn alle opgekropte frustraties van prins Laurent even naar boven gekomen. Hij heeft zich nooit goed gevoeld binnen de familie. Hij was altijd de rebel en het zwarte schaap. In het begin maakte hem dat populair bij het publiek, maar het zorgde er ook voor dat koning Boudewijn de troonopvolging heeft helpen openstellen voor vrouwen zodat Laurent geen kans meer maakte om koning te worden. Ondertussen is zijn populariteit bij het volk sterk verminderd. Eigenlijk staat hij nu helemaal alleen.

Heeft koning Filip ooit geprobeerd om zijn broer opnieuw te betrekken bij de familie?

Pauwels: Filip heeft na de troonswisseling in 2013 een hand uitgestoken, ja. Hij heeft Laurent een functie bij de Verenigde Naties bezorgd. Maar ondertussen zitten de relaties op een dieptepunt. Laurent is een ongeleid projectiel: dat weet men ook in Laken. Je hoort wel eens dat de grootste bedreiging voor het koninklijk huis een terreuraanslag is. Ik vrees dat de belangrijkste dreiging van binnenuit komt. Laurent en de kleine schandaaltjes die rond hem hangen, stralen heel negatief af op het koningshuis. Filip houdt nu niet enkel zijn broer op een afstand. Ook Astrid heeft een minder prominente rol gekregen van hem: zij mag enkel economische missies uitvoeren. Dat is eigenlijk niets voor haar. Naast Filip en koningin Mathilde zijn alle andere leden van de koninklijke familie naar de achtergrond verdwenen.

Laurent kwam dit jaar ook in het nieuws met zijn dotaties. Hij probeerde privéaankopen door de Belgische staat te laten betalen.

Pauwels: Het Rekenhof is voor het eerst door de onkostennota’s van de koninklijke familie gegaan. En ze waren niet mals. Dat is pijnlijk voor iemand als Laurent. Hij is geobsedeerd door macht en geld. Naast zijn dotaties, vindt Laurent het evident dat hij in winkels spullen gratis meekrijgt. Ook Albert klaagt trouwens dat hij maar met moeite rond kan komen van het geld dat hij ontvangt nu hij geen regerende koning meer is.

Is het niet wat vernederend dat iedereen kan zien waar Laurent zijn geld aan besteedt?

Pauwels: Ik vind van niet. Het is goed dat die grijze zone wordt uitgeklaard. Het volk heeft het recht te weten wat de koninklijke familie met de dotaties doet. Laurent krijgt omgerekend 800 euro per dag. Dat steekt heel wat mensen de ogen uit. Zeker wanneer hij ook nog eens begint te klagen: na de rel over zijn dotaties, is hij zelfs in staking gegaan.

N-VA pleit er ondertussen voor om de dotatie van prins Laurent verder te laten uitdoven.

Pauwels: Dat lijkt mij een logische evolutie. In Nederland zit de broer van koning Willem-Alexander gewoon in zaken. Het is evident dat enkel de koning, de koningin en een troonopvolger dotaties krijgen. Alleen is de vraag wat de overgangsregeling moet zijn. Er zijn mensen die beweren dat Laurent perfect een baan zou kunnen zoeken: een pr-functie in een groot bedrijf, bijvoorbeeld. Ik weet alleen niet of hij daartoe in staat is. We zouden Laurent ook kunnen betalen voor opdrachten die hij uitvoert voor het koninklijk huis. Alleen moet Filip hem dan natuurlijk wel opdrachten geven: dat zit er na dit jaar misschien niet meer in. Dan is Laurent echt een prins op overschot.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content