Tessa Vermeiren
Tessa Vermeiren
Tessa Vermeiren is voormalig hoofdredactrice van Knack Weekend
Opinie

27/04/06 om 21:00 - Bijgewerkt om 20:59

Maakt de styling de politicus?

Een prof van de Vakgroep Communicatiewetenschappen heeft een oproep gedaan tot de Antwerpse gemeenteraadsleden om vrijwillig een restyling te ondergaan.

Een "voor en na" zeg maar, zoals in de Flair. Nieuw kapsel, nieuwe kledingstijl, etc. De foto's voor en de foto's na wil ze dan gaan voorleggen aan een panel dat moet bepalen hoe ze die politici het liefste hebben of wie ze hun stem zullen geven : de nieuwe of de oude versie van de schepen of het gemeenteraadslid.

Schepen voor cultuur, Philip Heylen, die omwille van zijn afgeborstelde kledingstijl, zijn kleurrijke dassen en brillen, door Luc Perceval als "coiffeur" werd gebrandmerkt, weigerde aan die zottigheid mee te doen.
Gemeenteraadslid Ergün Top, de jonge Turkse advocaat zonder snor, ging wel eens luisteren wat ze hem zouden vertellen, maar hij bleek perfect volgens de stylisten.

De zottigheid! Dat depressieve dames zich voor een televisieprogramma door de aftandse jeune premier Gène Bervoets therapeutisch laten verjongen, tot daar aan toe.

Maar dat een serieuze professor in de communicatiewetenschappen zich in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in een stad als Antwerpen met zo iets bezig houdt, het is te onnozel voor woorden.

Of wil men per se bewijzen dat schepen Edwin Pairon, die nog nooit een coiffeur van dichtbij gezien heeft, beter zou scoren bij het kiespubliek als hij wat afgeborstelder voor de dag kwam?

En wat zijn we daar dan mee, als we weten dat propere mensen, à la Flair of à la "10 jaar jonger" meer in de smaak vallen bij de kiezer?
Of dat veel mensen Patrick Janssens precies om zijn "onderhemdjes" sympathieker zijn gaan vinden?

Zal dat ons een stap verder helpen?

Spoort het uiterlijk van een mens, trouwens altijd met zijn innerlijk of met zijn kwaliteiten als zakenman, kunstenaar of politicus? Philip Heylen brandmerken als "coiffeur" omwille van zijn kledingstijl is al even dom als Edwin Pairon klasseren als "groene kabouter", voortgaand op zijn wat verfomfaaide uiterlijk.

Mensen moeten weer leren lezen en luisteren in plaats van alleen maar te kijken. Dan zullen ze niet meer zo snel oordelen of veroordelen op basis van uiterlijke kenmerken.

Onze partners