Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

23/08/10 om 18:15 - Bijgewerkt om 18:15

Lopende zaken

Geen woord van kritiek lees je nog op de regering van Yves Leterme, stilaan de beste naoorlogse premier.

Nu hebben wij toch heel goed opgelet, de voorbije weken en maanden. Elke dag zeven kranten, een mens wordt er tureluurs van. Maar niet één woord van kritiek hebben wij gelezen op de regering Leterme. Ja, op het buitenlands beleid wordt nu en dan gesakkerd door een azijndrinker van het type Walter Zinzen. De premier heeft naast Joseph Kabila gestaan op de plechtigheid voor de Cinquantenaire in Kinshasa! Dat mocht niet, van Walter.

Goed, daar willen wij nog in meegaan. Maar de voorganger van Leterme, als we de spichtige Herman Van Rompuy even buiten beschouwing laten, drukte wel de met bloed besmeurde Paul Kagame aan de borst! Ging hem in Kigali legitimeren door hem de excuses van het Belgische volk aan te bieden. En daar moesten dan nog Belgische militairen op staan kijken. Hadden tien van hun collega's weten executeren, maar onze excuses daarvoor hoor. Dat is wel een pak erger dan Leterme die zichtbaar tegen zijn zin naast Kabila staat, en daar dan ook nog via sms een of andere blitse poes probeert te verleiden. Meteen afgelopen met Inge Vervotte, die zich nu tot Rik Torfs heeft verlaagd.

Er was Steven Van Ackere met een wat onvoorzichtige verklaring in Turkije. Er is Pieter De Crem die steevast wordt lastiggevallen omdat onze soldaten het 's nachts koud hebben in Afghanistan. En er is nog altijd geen opvang voor de asielzoekers. Maar verder reiken de opmerkingen niet over de regering van Yves Leterme, stilaan de beste naoorlogse premier. Ze zouden er bij CD&V goed aan doen deze betrouwbare leider als boegbeeld uit te spelen bij de volgende verkiezingen op 17 oktober.

Als klap op de vuurpijl daalt de rente, wat goed nieuws is voor de overheidsschuld. Die blijft wel stijgen, maar ze stijgt al veertig jaar. Onder Wilfried Martens vervijfvoudigde ze. 'Niet erg', beweerde toen de grote econoom Fons Verplaetse. Volgens Fons was de staatsschuld niets anders dan een lening voor de eeuwigheid. Alleen de rente moet worden betaald, en als dat niet meer lukt, sluit je gewoon een nieuwe lening af. Deze economische theorie werd in licht gewijzigde vorm ook toegepast door de New Yorkse entrepreneur Al Capone, die niet toevallig ook Fons heette. De Al in Al komt van Alfons, en de Fons in Fons komt ook van Alfons. Fons Capone en Al Verplaetse had dus ook gekund, en was misschien meer in overeenstemming met de werkelijkheid geweest.

Niet alleen daalt de rente, de economie herneemt, de werkloosheid loopt terug, er zijn weer meer startende bedrijven, buitenlandse investeringen trekken aan, en dankzij de ontvangst van de Fifa-delegatie in de riante accommodaties van Tempo Overijse komt de wereldbeker voetbal in 2018 naar ons land. Miljarden extra inkomsten, zes nieuwe stadions en extra rijstroken op de autostrades.

Yves Leterme maakt niet alleen het Europese voorzitterschap rond, zoals wij hier al maanden geleden voorspeld hebben, hij wordt ook de eerste premier die langer zal regeren in lopende zaken dan in niet-lopende zaken, waar alle andere Belgische premiers zo sterk in zijn.

Koen Meulenaere

Onze partners