Zo leer je kinderen omgaan met geld

Omgaan met geld is belangrijk en ook daarbij geldt ‘jong geleerd is oud gedaan’. Maar hoe leren ouders hun kinderen dat geld niet zo maar uit de bankautomaat rolt? En dat je het best wat opzij zet voor later? Pedagoge en gedragstherapeute Marijke Bisschop reikt ouders tips aan over kinderen en geld.

Dat hun ouders moeten werken om geld te verdienen, dat hebben vele kinderen al vrij vroeg door. Vooral als ouders vaak vertellen dat ze ‘veel centjes moeten verdienen om alles te kunnen betalen’. Andere kinderen denken dat geld ‘gewoon’ uit de bankautomaat komt.

Kopen doe je met centen

Eten, kleding of speelgoed kopen? “Kinderen van 7 of 8 jaar weten dat je daar geld voor nodig hebt”, licht Marijke Bisschop op de blog van Yongo.be toe. “Best wel wat kinderen begrijpen zelfs al op die jonge leeftijd dat sommige dingen ‘goedkoop’ zijn en andere, zoals op vakantie gaan, duur.”

Op diezelfde leeftijd leren kinderen op school tellen tot 100. “En ze weten dat je met één euro één zakje chips kunt kopen, maar twee euro nodig hebt voor een tweede zakje. Dat wil niet zeggen dat ze al een besef hebben van grote bedragen. Vanaf welk bedrag, veel geld écht veel is, dat weten ze niet.”

Pedagoge en gedragstherapeute Marijke Bisschop.
Pedagoge en gedragstherapeute Marijke Bisschop.

Zakgeld blijft belangrijk

Door zakgeld te geven leer je je kind de waarde van geld kennen. Leg goed uit waarvoor het zakgeld mag dienen.

Bisschop: “Afspraken zijn belangrijk, maar laat zoon- of dochterlief maar wat experimenteren en fouten maken. Het scherpt het zelfvertrouwen. Niet alle kinderen zijn overigens gelijk op dat vlak. Bij sommigen vloeien de centen als het ware door de vingers, anderen vertikken het om aan hun spaarvarken te raken.”

Door zakgeld te geven leer je je kind de waarde van geld kennen.

Je hoeft je kind niet veel zakgeld te geven: liever juist genoeg om te leren omgaan met die eerste centen. “Op is op en beter te weinig dan te veel”, raadt Bisschop aan. “Alleen zo leert je kind om te wikken en te wegen. Ook met een klein bedrag kan het leren sparen voor iets dat het graag wil.”

Al doende leren

Veel ouders nemen hun kinderen mee naar de winkel. Grijp die kans om je kind geldbesef bij te brengen. “Bij de bakker bijvoorbeeld”, suggereert Marijke Bisschop. “Pols vooraf even of je kind weet hoeveel een brood kost. En hoeveel het dan wel zou terugkrijgen op een briefje van 5 euro? Laat het ook zelf het brood aan de bakker betalen als reality check. Wie vroeg de waarde van geld leert begrijpen, loopt minder risico om later schulden aan te gaan.”

Deze en andere tips van Marijke Bisschop lees je op de blog van Yongo.be, het digitale spaar- en belegplatform voor ouders en hun kinderen, ontwikkeld door AG Insurance.

En kleuters?

Kleuters kunnen nog niet tellen en beseffen niet wat de waarde van geld is. Toch kun je ze spelenderwijs al een beetje laten wennen.

· Winkeltje spelen: door winkeltje te spelen leren kleuters speelgoedmuntjes in verschillende maten en kleuren kennen. Ook dat voor het ene product meer muntjes nodig zijn dan voor een ander.

· Muntjes verdienen: laat je kleuter speciale muntjes verdienen wanneer het z’n bord leeg eet of z’n speelgoed opruimt. Die ‘centjes’ kan het sparen om er bijvoorbeeld een extra verhaaltje mee te kopen.

· Met bonnetjes betalen op het schoolfeest: laat je kleuter zelf met bonnetjes betalen op het schoolfeest.

· Spaarpotje maken: maak of koop een doorzichtig potje en doe er af en toe een muntstukje in (echt of speelgoed). Laat je kleuter de muntjes uit de spaarpot halen, sorteren en terug stoppen.

Lees hier de andere artikels uit dit dossier.