Wouter Torfs: 'Hard werken kost me geen energie'

"Mijn hart sloeg met 200 slagen per minuut, die keer dat ik voor de eerste maal verkozen werd tot 'Beste werkgever van België'", zegt Wouter Torfs, CEO van de schoenwinkelketen die zijn naam draagt. Enkele uitverkozen lezers luisteren naar zijn inspirerende verhaal in de reeks 'Inspiring People', een initiatief van Knack en Renault Espace.

Wouter Torfs: 'Hard werken kost me geen energie'

© Jan Locus

Citius, altius, fortius. Sneller, hoger, sterker. Het motto van de Olympische Spelen is ook een beetje uw motto. Ook u legt de lat steeds hoger voor uzelf?

Torfs: "Wat mij voortstuwt, is de overtuiging dat het mijn missie is om van Schoenen Torfs een plek te maken waar het aangenaam werken is. Als bedrijfsleider heb ik daar baat bij, want ik ben er rotsvast van overtuigd dat in de mate dat je erin slaagt van je bedrijf een leuke omgeving te maken, de financiële resultaten wel volgen. Er is een relatie tussen ethiek en duurzaam economisch resultaat op lange termijn. Met een goed resultaat bedoel ik meer dan alleen maar geld. Ook het niet-financiële leg ik in de balans. Dat wij in 2007 verkozen werden tot beste werkgever - een verkiezing die we intussen al zesmaal wonnen - is ook een resultaat. Natuurlijk heb ik daar niet alleen baat bij als werkgever, zoals ik daarnet zei. Mijn drijfveren zijn verbonden met mijn identiteit en met de identiteit van mijn familie. Mijn grootouders, vader en schoonbroer zijn wat dat betreft uit hetzelfde hout gesneden. Wat ik wel gedaan heb, is die levensvisie wat meer geprofessionaliseerd."

Delen

"Met een goed resultaat bedoel ik meer dan alleen maar geld."

Dat streven naar mooie resultaten in de breedst mogelijke betekenis is ook een eerbetoon aan die erfenis, aan wat de vorige generaties hebben bijgedragen aan Schoenen Torfs?

Torfs: "Absoluut. Maar het is een legacy die je moet vertalen naar vandaag en niet meer in de context moet zien van dertig of vijftig jaar geleden. Het inzicht dat iemand die met plezier komt werken ook Torfs doet glanzen, dat is wel van alle tijden hoor."

Decor van het diner met Wouter Torfs: het sterrenrestaurant L'Air du Temps in Liernu van Sang-Hoon Degeimbre.

Decor van het diner met Wouter Torfs: het sterrenrestaurant L'Air du Temps in Liernu van Sang-Hoon Degeimbre. © Jan Locus

Verwacht u van uw medewerkers ook dat ze een beetje op u lijken en steeds verder willen gaan? Trouwens, heeft u als CEO wel genoeg impact om je werknemers - en dus uw klanten - gelukkig te maken?

Torfs: "Ik heb daar een boek van bijna 300 bladzijden over geschreven (Werken met hart en ziel. Bouwstenen voor een Great Place to Work), daar staat het allemaal in. People management is meer dan een kwestie van centen en verloning. Ook met een beperkt budget kun je heel wat bereiken met de juiste focus. Tegen het belangrijkste uitgangspunt wordt al vaak gezondigd: stel mensen consequent centraal in je organisatie. Respecteer hen en geef hen de kans om hun talenten te ontwikkelen. Waardeer hen voor wie ze zijn in plaats van ze altijd maar te willen veranderen en telkens nieuwe eisen op te leggen. Heb oog voor heel het mensbeeld."

Delen

"Stel mensen consequent centraal in je organisatie."

Waar haalt u de energie vandaan om er elke dag opnieuw in te vliegen, als was het uw eerste werkdag?

Torfs: "Wat je met passie doet, gaat als vanzelf. Dat probeer ik altijd aan jonge mensen te zeggen: blijf toch alstublieft niet met tegenzin je job doen. Daarvoor steek je er te veel tijd en energie in. De dagelijkse toewijding aan mijn bedrijf verloopt moeiteloos. Integendeel: hard werken en bezig zijn kost me geen energie, ik haal er net energie uit."

Wouter Torfs: 'Hard werken kost me geen energie'

© Jan Locus

Lees hier meer over Wouter Torfs.

Lees meer over:

Onze partners

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info