Waarom sparen belangrijk blijft, ook vandaag!

© Getty Images/iStockphoto, artisteer

Sparen blijft ontzettend populair in ons land: alle Belgen samen hebben meer dan 260 miljard euro aan deposito’s. Een grote groep consumenten verkiest dus nog steeds een spaarrekening, zelfs al is de rente lager dan vroeger. Rabobank.be wil de Belgen helpen om hun keuzes met betrekking tot spaargeld te objectiveren. “Als online spaarbank willen we consumenten objectieve informatie aanreiken over waarom sparen belangrijk blijft voor de lange termijn”, vertelt Filip Brutsaert.

Rabobank.be is al meer dan 15 jaar actief in België en legt zich enkel toe op spaardeposito’s. Marketing Manager Filip Brutsaert: “De financiële wereld is een zeer complex verhaal geworden met een resem verschillende producten en soms bijzonder ingewikkelde constructies. Als spaarexpert focussen wij echter op de essentie van sparen: de gereglementeerde spaarrekening en termijndeposito’s. Dat zijn de meest toegankelijke producten en in België ook nog altijd de meest succesvolle.”

Een spaarrekening heeft vele troeven

Toch is er vandaag soms twijfel of sparen wel de juiste keuze is. “De rentes zijn inderdaad een stuk lager dan vroeger. Maar een spaarrekening heeft veel meer troeven: het is een eenvoudig en transparant product. Het biedt zekerheid. En éénmaal men daarvoor gekozen heeft, is de rente een bepalende factor om in zee te gaan met een bank”, aldus Brutsaert. “Wij kiezen voor een gezonde rente met perspectief voor de lange termijn, rekening houdend met de marktomstandigheden. Onlangs hebben we bijvoorbeeld nog de rentes opgetrokken, omdat we daar de ruimte voor zagen.”

Voor ons betekent sparen veel meer dan geld plus interest

Rabobank.be wil de Belg beter informeren over sparen. “Iedereen heeft doelstellingen die hij met zijn geld wil bereiken op korte en op lange termijn. Voor ons betekent sparen veel meer dan geld plus interest. Het gaat erover dat je goed nadenkt over je geld, over wat je vandaag uitgeeft en wat je opzij zet voor later. Het is een oefening om heel bewust met je geld om te gaan in functie van je persoonlijke doelen”, aldus Brutsaert.

De psychologie van het sparen

In onze beslissingen over geld uitgeven en sparen, spelen niet alleen rationele en economische motieven een rol, maar tellen ook een hele reeks psychologische aspecten mee. En dat blijft onderbelicht. Filip Brutsaert: “De wetenschap heeft bewezen dat er onderbewust verscheidene factoren meespelen in ons spaargedrag. Rabobank.be wil mensen hierover informeren en inzicht in geven. Immers, begrijpen dat je financiële beslissingen mee worden gestuurd door psychologische processen, maakt dat je bewustere keuzes maakt en beter kunt sparen.”

Lees ook: 5 feiten die u moet weten over u en uw spaargeld.

“Ik geef een voorbeeld: een spaarrekening is voor de meeste mensen belangrijk. Wel, onderzoek heeft aangetoond dat het goed is om afstand te creëren tussen jezelf en je spaargeld. Hoe verder het lijkt in je gedachten, hoe beter dit helpt om minder uit te geven. De wetenschap spreekt over een ‘mentale barrière’ tussen jezelf en je spaargeld.”

Waarom sparen belangrijk blijft, ook vandaag!
© Getty Images/iStockphoto, Sarinya Pinngam

Net daar ziet Rabobank.be ook een grote rol voor zichzelf weggelegd. “We zijn altijd een tweede bank voor onze klanten, naast de bestaande huisbank waar ze hun zichtrekening en meestal ook een spaarboekje hebben”, aldus Filip Brutsaert. “Wat wij dan kunnen bieden is een tweede spaarrekening, op een (mentale) afstand en zonder kosten, waardoor men dus minder geneigd is om aan dat spaargeld te komen. En waardoor je dus op lange termijn meer geld opzij zet.”

Het ingezamelde geld zet Rabobank in op Europees niveau, onder meer om kredieten te verstrekken in de sectoren voeding en landbouw. “Op dat vlak zijn we een bank als de andere: we stimuleren de economie, ook via een speciale afdeling in België, en gebruiken de opbrengsten van die kredieten om onze klanten met een correcte rente te vergoeden voor hun spaardeposito’s”, besluit Brutsaert.

Wil je meer weten over mental accounting? Lees dan de andere artikels in dit dossier.

Benieuwd naar je eigen spaarkracht? Doe hier de test.