Smarthome helpt schade aan uw woning beperken

Een smarthome is uitgerust met apparaten die het leven in de woning comfortabeler, energiezuiniger en/of veiliger maken. Wanneer de toepassingen schade aan het vastgoed of verwondingen bij de bewoners helpen vermijden, is dat voldoende interessant om een korting te geven op de woonverzekering. Maar ondoordacht gebruikte oplossingen houden ook gevaren in. Wim Wens, productmanager bij verzekeraar Fidea, geeft enkele tips voor een verstandige keuze.

Smarthome-toepassingen helpen vandaag niet alleen het leven in de woning comfortabeler te maken, ze kunnen uw huis ook beschermen tegen allerlei vormen van schade. Wim Wens geeft enkele voorbeelden. “We denken spontaan aan de slimme rookmelders die jou tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen waarschuwen. Een watersensor in de buurt van de wasmachine of vaatwasser geeft u een signaal wanneer het apparaat begint te lekken. Zeker wanneer u zo’n apparaat ’s nachts laat draaien, kan een dergelijke sensor heel wat onheil besparen. Watersensoren zijn overigens niet duur. Een ander voorbeeld zijn elektrische sloten met enige intelligentie. Wanneer u de deur vergeet te sluiten, doen zij dat voor u, of ze sturen u een bericht op uw smartphone.”

Maar ook andere apparaten kunnen bijdragen aan preventie. Sommige thermostaten en lichtsensoren kunnen ook abnormale hitte detecteren en een waarschuwing geven bij brand. Dat is een mooie vorm van preventie. Zo nemen ze een (aanvullende) rol op in brandpreventie. Helemaal interessant wordt het wanneer sommige apps onderling gegevens delen en op basis van de informatie samenwerken. Een slimme rookmelder kan bij brand bijvoorbeeld geautomatiseerde ramen laten openen, de elektriciteit uitschakelen en de hulpdiensten verwittigen. Dergelijke mogelijkheden zijn vandaag al realiteit en ze zijn zowel in nieuwbouw als in bestaande woningen toepasbaar.”

Smarthome helpt schade aan uw woning beperken
© Getty Images/iStockphoto

Kies voor een erkend installateur

Productmanager Fidea Wim Wens raadt aan om bij het kiezen van smarthome-oplossingen een kritische kijk aan de dag te leggen. “Doen de toestellen echt wat ze beloven? Wat gebeurt er met de gegevens die u online deelt? Zijn de toestellen voldoende beveiligd tegen hacking? De ontwikkelaars zitten in een race om als eerste nieuwe producten op de markt te brengen. Dat kan soms ten koste gaan van de veiligheid of de duurzaamheid van bestaande applicaties. Krijgen ze bijvoorbeeld nog software-updates om veiligheidslekken te dichten? Een lek in een applicatie die op het thuisnetwerk is aangesloten, biedt een hacker toegang tot alle andere apparaten en dus ook de data op uw pc. Wilt u qua keuze en installatie van de systemen echt op veilig spelen, ga dan in zee met een erkend installateur. Zo’n installateur herkent u aan een label of erkenning die hij kreeg van de fabrikant van smarthome-oplossingen. Dat geeft aan dat hij of zij de nodige ervaring en kennis van de producten heeft.”

Waak er na de installatie over dat uw toestellen up-to-date blijven. Alleen zo houdt u ze echt veilig. Sommige installateurs bieden een onderhoudscontract aan om daar in uw plaats voor te zorgen.

Houd hackers uit je huis!

Smarthome-toepassingen kunnen het leven dan wel comfortabeler maken, er loert ook een risico. De link met het internet kan de digitale deur openzetten voor ongewenste gasten: hackers. Zo kunt u onwetend via de babyfoon met camera criminelen in uw woning laten rondneuzen naar waardevolle spullen. Daarom, houd de deur voor hackers dicht met volgende tips:

· Kies apparaten waarvan u het wachtwoord kunt wijzigen en doe dit ook regelmatig

· Ga na of het apparaat voldoet aan de Europese normen (EN)

· Houd de bijhorende app(s) up-to-date

· Zorg voor een goede antivirusoplossing

· Houd ook de firmware van uw router up-to-date

Korting op de polis

Wanneer u een smarthome-oplossing kiest met deze tips in het achterhoofd, koopt u letterlijk veiligheid. De techniek staat continu paraat. U mag dus rekenen op een snelle verwittiging bij onheil waardoor u onmiddellijk actie kunt ondernemen en eventuele schade kunt beperken. Een interessante bijkomstigheid is dat deze maatregelen de prijs van uw woonverzekering kunnen beïnvloeden. “Wanneer de verzekeraar weet dat het risico op schade lager zal liggen door de genomen maatregelen, kan hij daar financieel iets tegenover zetten. De maatregelen moeten in ruil effectief zijn en een langdurig karakter hebben”, vertelt Wim Wens.

Wanneer de verzekeraar weet dat het risico op schade lager zal liggen door de genomen maatregelen, kan hij daar financieel iets tegenover zetten.

Verwaarloos de basispreventie niet

De smarthome-oplossingen bieden heel wat mogelijkheden, maar die zijn een aanvulling op de basispreventie. “Het is belangrijk dat die eerst op orde staat,” waarschuwt Wim Wens. “Bij diefstalpreventie is het van belang dat je er voor zorgt dat jouw huis er niet aantrekkelijk uit ziet voor dieven. M.a.w. je wil de dieven liever buiten houden. Door een beveiligingscamera in het boekenrek te zetten los je dit niet op. Het heeft ook geen zin om allerlei systemen te installeren als inbrekers de sleutel onder de deurmat vinden. Het komt erop aan om de meest voor de hand liggende preventiemaatregelen eerst te nemen: laat geen sleutel of ladder rondslingeren, vervang sloten die gemakkelijk te forceren zijn, gebruik geen frituurpan zonder thermostaat,… Kortom, al die dingen waarvan het gezond verstand zegt dat het niet hoort, pak die eerst aan. Pas daarna zijn smarthome-toepassingen een waardevolle aanvulling om de veiligheid te verhogen.”

De voordelen van een erkend installateur

In zee gaan met een gespecialiseerde firma voor de aanschaf van preventieve smarthome-oplossingen mag dan wat prijziger zijn, het biedt onmiskenbare voordelen:

· U krijgt onderbouwd advies over de plaatsing en de connectie met andere apparaten

· De installateur gaat met testprogramma’s na of uw smarthome-applicaties correct functioneren

· U krijgt een oplossing op lange termijn. De installateur zorgt voor de updates en vervangt apparaten die niet meer veilig zijn (soms kun u hier een onderhoudscontract voor afsluiten)

· De firma zorgt doorgaans voor jouw eigen gesloten circuit met een beveiligde server om data uit te wisselen. Die staan dus niet onbeveiligd in de cloud.