Leven in een geconnecteerde wereld

© iStock

Technologie is er om ons leven makkelijker te maken. Ze laat ons toe beter te plannen en efficiënter met tijd en energie om te gaan. Laten we enkele voorbeelden bekijken van de manier waarop technologie steeds meer met onze manier van leven verweven raakt.

Heel wat van de nieuwe toepassingen komen voort uit de beschikbaarheid van goedkope sensoren, van reken- en opslagcapaciteit in de cloud en van goedkoop mobiel dataverkeer. Zo komen we terecht bij de toepassingen die verband houden met het Internet of Things. Stel: je bent single, businessman, drukbezet, met om halftien een afspraak in Brussel. Die afspraak staat in de digitale agenda op je smartphone. Sensoren op snelwegen en bij verkeerslichten meten de densiteit van het verkeer. De routeplanner op je smartphone houdt rekening met die informatie en berekent wanneer je moet vertrekken om op tijd op je afspraak te komen. Is er meer file dan gewoonlijk, dan weet je routeplanner precies hoe veel extra reistijd je nodig hebt. Daardoor loopt je wekker ook iets vroeger af dan gewoonlijk. Het voorbeeld lijkt wellicht nog wat futuristisch, maar in principe is het vandaag al mogelijk. Met heel wat andere slimme toepassingen zijn we intussen al vertrouwd.

De slimme tandenborstel

We vervolgen het verloop van de dag. Je neemt een douche, staat even op de geconnecteerde weegschaal en poetst je tanden met je geconnecteerde tandenborstel. De toestellen sturen de data – je gewicht en de duurtijd van de poetsbeurt – door naar je smartphone. In de bijhorende apps kun je de bijhorende rapportjes en aanbevelingen inkijken. Omdat de files verder oplopen, beslis je met de trein naar Brussel te sporen. Je boekt online een ticket en rijdt met de fiets naar het station. Tijdens de treinrit ontvang je een bericht. De postbode belde thuis aan met een pakje. Hij sprak een boodschap in op je slimme videofoon. Het pakje is veilig afgegeven bij de buren. De buurvrouw vraagt via sms of ze het pakje al bij je thuis mag afzetten, want ze vertrekt voor de rest van de dag en zal maar laat thuis zijn. Via je smartphone schakel je de alarminstallatie uit, zodat de buurvrouw – ze heeft een sleutel voor noodgevallen – zonder problemen het huis binnen kan. Even later schakel je de alarminstallatie weer in.

Omdat je vroeger thuis zult zijn, schakel je de verwarming al in via je smartphone.”

Van geconnecteerde thermostaat tot online keukenrobot

Leven in een geconnecteerde wereld

Dan blijkt je tweede afspraak voor de dag plots geannuleerd. Je gesprekspartner had het er toch op gewaagd de auto te nemen, maar zit intussen al bijna twee uur vast in het verkeer. Je rijdt met de trein weer naar huis. Vanavond is er de tv-première van een film die je graag wil zien. Je programmeert de opname via je smartphone. Onderweg maak je ook verbinding met de slimme thermostaat van je huis. Omdat je vroeger thuis zult zijn dan voorzien, schakel je de verwarming al in. Je arriveert in een aangenaam verwarmde woning. Je plaatst alle benodigdheden voor het avondmaal in de geconnecteerde keukenrobot en trekt je sportkledij aan om wat te joggen. Je smartwatch houdt het afgelegde parcours bij. Dan bedenk je dat je best nog even de man van de gemiste afspraak zou spreken – en dat het gesprek wellicht een tijdje zal duren. Via je smartphone stel je de werking van je keukenrobot daarom een uurtje uit. Voor het verdere verloop van de dag heb je geen digitale agenda meer nodig: eerst een videoconferentie, dan lekker eten, dan een mooie film op tv…