Is jouw huis al smart?

© iStock

Een huis vol slimme apparaten die je leven makkelijker maken, waarmee je tijdwinst realiseert en die je efficiënter laten omgaan met energie. Wat lang als toekomstmuziek klonk, is vandaag realiteit. De voordelen van de ‘smart home’ liggen binnen ieders handbereik.

Niets moeilijker dan de toekomst voorspellen. Volgens de sciencefiction uit boeken en films van de jaren 50 zouden we vandaag in ruimtekolonies moeten leven, of ons ten minste verplaatsen in kleine straalvliegtuigjes. Zo’n vaart is het allemaal niet gelopen, al hadden die auteurs en regisseurs het over één ding wel bij het rechte eind. Meer dan ooit omringen we ons vandaag met technologie. Dankzij smartphones en tablets hebben we – via het internet – altijd en overal toegang tot toepassingen en informatie. En intussen rekenen we daar ook op. Zowat elk facet van ons leven – zowel professioneel als privé – draagt een IT-component in zich. Of zou jij je nog een doorsnee dag zonder internet kunnen voorstellen?

Meer dan ooit omringen we ons vandaag met technologie.

Is jouw huis al smart?

De beschikbaarheid van al die nieuwe technologie – draadloos internet, smartphones en apps – ligt aan de basis van de smart home. Ze heeft voor een snelle ontwikkeling van allerhande toepassingen gezorgd. In principe kun je vandaag namelijk eender wat met het internet verbinden. In de eerste plaats gaat het om de voor de hand liggende toestellen, zoals een computer en een tv. Maar even goed kun je ook huishoudapparaten connecteren, denk maar aan wasmachines en koelkasten. En verder alarminstallaties, rookdetectoren en noem maar op. Zo komen we uit bij toepassingen als de geconnecteerde LED-lampen van Philips Hue en de slimme thermostaat boxx van ENGIE Electrabel. Zie het zo: kun je ergens een sensor aan koppelen, dan is connectie mogelijk.

Wat is slim?

Volstaat een aansluiting op het internet om een toestel slim of ‘smart’ te noemen? Natuurlijk niet. De doorsnee consument heeft in principe maar weinig interesse in technologie om de technologie. Een oplossing is slim wanneer ze een meerwaarde biedt. Het voordeel van een smart-tv schuilt dan in het feit dat je er bij je provider ook gemiste programma’s kunt opvragen en ook online filmpjes kunt bekijken. Een slim alarmsysteem stuurt waarschuwingen door naar je smartphone. De toegevoegde waarde van een geconnecteerde thermostaat is dat je de verwarming van je huis beter kunt regelen, ook wanneer je niet thuis bent, en zo energie kunt besparen.

Een oplossing is slim wanneer ze een meerwaarde biedt.”

De voorbeelden geven al snel aan wat we onder een smart home moeten verstaan. Het gaat erom je huis te voorzien van slimme toepassingen – met meerwaarde dus. De interesse van de consument blijkt daarbij vooral uit te gaan naar slimme oplossingen voor energie en verlichting, naast controle en beveiliging, connectiviteit en entertainment. Volgens onderzoek van GfK vinden zeven op tien Belgen het concept van de smart home een aantrekkelijk idee. Eén op drie van de Belgische consumenten is zelfs sterk geïnteresseerd. Tegelijk stelt de studie vast dat er in de praktijk nog barrières zijn. Met name bij de oudere consument vormt een gebrek aan kennis voor een drempel. Naarmate smart oplossingen meer ingang vinden in het dagelijkse leven, zal ook het inzicht groeien dat die toepassingen in de praktijk helemaal niet duur hoeven te zijn. Integendeel, het slimme karakter van een smart toepassing is net vaak dat ze voor een kostenbesparing zorgt.