Etienne Vermeersch: 'Werken is mijn vrije tijd'

Etienne Vermeersch is filosoof, ethicus, klassiek filoloog, opiniemaker, auteur, professor en vicerector aan de Universiteit Gent. Correctie: prof en vicerector wàs hij. Vermeersch is emeritus, gepensioneerd dus. Een man met zeeën vrije tijd, zou je denken.

Aan welke reis die u maakte, koestert u de beste herinneringen?

Vermeersch: "Ik moet een beetje twijfelen. Mag ik er twee kiezen? Ik heb een heel mooie reis gemaakt door Duitsland, de Romantische Strasse (een van de oudste en mooiste toeristische routes van het land), en in Frankrijk bezocht ik de kastelen van de Loire. De Romantische Strasse, dat is werkelijk fantastisch. Je vertrekt vanuit Würzbürg (wijst met zijn vinger omhoog, naar het noorden) en dan rij je naar beneden langs onder meer Rothenburg ob der Tauber en Augsburg tot Füssen. Op het traject heb je verschillende heel interessante stadjes. Je passeert ook het kasteel in de buurt van Neuschwanstein, een absoluut sprookjeskasteel van koning Lodewijk II van Beieren. Het kasteel van Sneeuwwitje in de animatiefilm van Walt Disney is geïnspireerd op het kasteel van Neuschwanstein. Het is een prachtige route op cultureel gebied, maar ook qua landschap uitzonderlijk mooi. Maar ik moet zeggen, die tocht langs de Loire... We sliepen in châteaux hôtels de France, dus van het ene kasteel naar het andere. Alle kastelen hebben we zo bezocht en dat was ook wel prachtig."

Wat doet u in uw vrije tijd?

Vermeersch: "In mijn vrije tijd? (monkellachje) Ik ben gepensioneerd, ik ben emeritus en heb zogezegd niets anders dan vrije tijd. Maar in mijn vrije tijd werk ik. Werken is mijn vrije tijd. Ik doe niets liever dan lezen en schrijven. Ik werk momenteel aan twee nieuwe boeken en heb nog een derde in gedachten. Je moet weten: ik ben 82 en heb misschien nog drie, vier jaar te leven. Ik moet mij wel een beetje haasten om die boeken af te krijgen. Vroeger kon ik intensief twaalf uur aan een stuk werken, maar met de leeftijd vermindert dat. Nu kan ik maximaal acht uur werken. Wat doe ik daarnaast? Ik luister naar klassieke muziek, ga naar het theater, de cinema, concerten en tentoonstellingen. En niet te vergeten: ik hou veel contact met vrienden."

Delen

Ik ben 82, ik moet me wel een beetje haasten om mijn boeken af te krijgen.

Etienne Vermeersch: 'Werken is mijn vrije tijd'

Houdt u eigenlijk van mooie wagens? En wat vindt u van de Renault Espace?

Vermeersch: "Ik heb de Renault Espace gegoogeld en bestudeert op het internet. In heel mijn leven heb ik zelf maar drie auto's gehad, want ik rijd zeer lang met dezelfde auto. Tijdens mijn ontdekkingstocht, viel het mij op dat de Renault Espace een bijzonder mooie auto is. Een typische wagen voor mensen die graag comfortabel rijden. Ik zag op diezelfde site ook dat Renault aan het werken is aan een hybride wagen. Die moet volgend jaar uitkomen. Dat vind ik een veelbelovende evolutie, die hybride en elektrische wagens. Hoe minder CO2 wagens uitstoten, hoe beter."

Lees hier meer over Etienne Vermeersch.

Lees meer over:

Onze partners