Een smart home voor 500 euro

© iStock

Een bescheiden investering in slimme oplossingen voor energiebeheer levert al snel een mooie besparing op. De bedenkers van de toepassingen doen er bovendien alles aan om installatie en gebruik foolproof te maken. Je hoeft dus zeker geen techneut te zijn om slimme oplossingen in huis te halen. Zo geniet iedereen mee van de voordelen van een smart home.

Een rondvraag van GfK bij zowat achtduizend Belgen toont aan dat er heel wat interesse bestaat voor het concept van de smart home. Verrassend genoeg gaf 56 procent van de respondenten aan dat de kostprijs van de beschikbare oplossingen een belangrijke drempel blijft. Een kleine kanttekening is hierbij zeker op haar plaats. Het is een feit dat de doorsnee consument sommige smart oplossingen vandaag nog als gadgets beschouwt. In dat geval mag hij het over kosten hebben. Bekijken we echter de slimme toepassingen die vandaag beschikbaar zijn in het kader van energiebeheer – met name verwarming en verlichting – dan zien we een compleet ander plaatje. Het gaat om het verschil tussen nice to have en need to have. Een slimme energietoepassing – zoals een slimme thermostaat – is geen kostenpost, maar een investering met een duidelijke opbrengst.

Een slimme energietoepassing is geen kostenpost, maar een investering met een duidelijke opbrengst.”

Aan de slag

Een smart home voor 500 euro

Met een budget van pakweg vijfhonderd euro kun je van je huis een echte smart home maken. Denk daarbij in de eerste plaats aan slimme oplossingen om je energieverbruik efficiënter te maken. Zo verdien je de investering ook het snelst terug. Ga eerst na waar zich de grote energieslokoppen bevinden en sluit die toestellen – zoals verlichting of grote huishoudtoestellen – aan op slimme stopcontacten. Je vindt ze in de handel vanaf ongeveer vijftig euro. Zo’n stopcontact laat je toe het verbruik van een toestel beter onder controle te houden. Via een app kun je de toestellen vanop afstand aan- en uitschakelen en je kunt hun werking programmeren. Ook met het gebruik van slimme lampen kun je heel wat energie besparen. Al wat je nodig hebt om met zo’n slimme lamp – bijvoorbeeld Philips Hue – aan de slag te gaan is een thuisnetwerk, zodat je met je smartphone de app kunt bedienen. Op die manier kun je heel makkelijk de lampen aan- en uitschakelen, de kleur en intensiteit wijzigen, enzovoort.

Energiecontract met slimme thermostaat

Een belangrijke kostenpost binnen de energiefactuur is de verwarming. Met een slimme thermostaat kun je je huis heel gericht verwarmen, waardoor je – afhankelijk van de uitgangssituatie – gemiddeld al snel tien tot twintig procent op energiekosten voor verwarming kunt besparen. De instapkosten voor een slimme thermostaat lopen uiteen. Grosso modo schommelen de prijzen voor een oplossing tussen 120 en 200 euro. Het Active-contract van ENGIE Electrabel (looptijd vier jaar) omvat het gebruik van de slimme thermostaat boxx. Met boxx volg je niet alleen je totale energieverbruik op, maar krijg je ook inzicht in de impact van energiebesparende maatregelen en het verbruik van specifieke toestellen.