Een avond vol passie in het theater

Wat is het geheim voor een passionerende en inspirerende avond? Vraag een chef, een filosoof, een comédienne, een pianist en een designer om te vertellen over wat hen drijft. En laat die verhalen aanvullen met toepasselijke muziek door een 80-koppig orkest. Dat was het unieke concept van ‘The Power of Passion’, een evenement waarvoor het Belgian National Orchestra, Knack/Le Vif en Renault de handen in elkaar sloegen.

Vrijdagavond 17 november. Terwijl de avond valt, stromen bijna 500 gasten toe in het Théatre National in hartje Brussel. Ze werden uitgenodigd of kochten een kaartje voor ‘The Power of Passion’, een concert van het Belgian National Orchestra (BNO) doorspekt met getuigenissen van chef Sang Hoon Degeimbre, filosoof Jean Paul Van Bendegem, comédienne Laurence Bibot, pianist Jef Neve en Laurens van den Acker, Groupe Renault Corporate Design Director.

Uitzonderlijke mensen, uitzonderlijke passie

“We speelden al een tijd met het idee om ons orkest en zijn fantastische muziek op een andere manier bij een ruim publiek te brengen”, vertelt Hans WAEGE, intendant van het NOB. “Klassieke concerten spelen zich te vaak af in een wereld van ‘ons kent ons’. Maar wij hebben de ambitie om ook banden te smeden met een publiek dat ons nog niet kent. Vandaar dat we samen met Knack/Le Vif en Renault op zoek zijn gegaan naar een nieuw format waarbij we uitzonderlijke mensen met een uitzonderlijke passie laten getuigen en tussendoor het orkest muziek laten vertolken die aansluit bij elk van die persoonlijkheden.”

Een avond vol passie in het theater

Het concept van ‘The Power of Passion’ – noem het gerust een inspirerende masterclass over passie – leverde een avond vol sterke getuigenissen op. Chef Sang Hoon Degeimbre vertelde hoe hij zijn passie voor authentieke en verrassende gerechten weet over te brengen op zijn team. Filosoof Jean Paul Van Bendegem verraste met zijn zoektocht naar onverwachte verbanden tussen mensen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Comédienne Laurence Bibot deed een stand-up over haar fascinatie voor vrouwen, van de kassierster in Delhaize tot bekende comédiennes. Jef Neve bracht samen met het orkest een eigen compositie. En designer Laurens van den Acker vertelde over hoe hij als kind al gefascineerd was door het tekenen van autootjes.

Er zaten echte kippenvelmomenten tussen, met zeer relevante en soms ook zeer herkenbare verhalen.

Van links naar rechts: chef-dirigent Jamie Phillips, pianist Jef Neve, filosoof Jean Paul Van Bendegem, sterrenchef Sang Hoon Degeimbre, Groupe Renault Corporate Design Director Laurens van den Acker en Hans Waege, intendant van het BNO (Belgian National Orchestra).
Van links naar rechts: chef-dirigent Jamie Phillips, pianist Jef Neve, filosoof Jean Paul Van Bendegem, sterrenchef Sang Hoon Degeimbre, Groupe Renault Corporate Design Director Laurens van den Acker en Hans Waege, intendant van het BNO (Belgian National Orchestra).

Een palet van muzikale emoties

Het publiek werd tussendoor op sleeptouw genomen door het orkest, dat een palet van muzikale emoties vertolkte. De eenvoud van het Adagietto uit de 5e Symfonie van Mahler als illustratie bij het verhaal van chef Degeimbre. De 5e Symfonie van Beethoven, een repetitief en tegelijk innovatief georkestreerd stuk aansluitend op de uiteenzetting van filosoof Van Bendegem. En het sensuele Mother Goose van Maurice Ravel als orgelpunt bij het verhaal van Laurens van den Acker.

Heel wat aanwezigen waren dan ook onder de indruk. Isabelle Gonnissen kocht twee kaartjes en kwam samen met vriendin Elke: “Ik had een advertentie gezien en dacht: daar moeten we bij zijn. We worden immers allebei gedreven door passie in ons leven. Wat het precies zou worden, wisten we niet. Maar ik moet zeggen: zowel de muziek als de sprekers waren top. Er zaten echte kippenvelmomenten tussen, met zeer relevante en soms ook zeer herkenbare verhalen. We houden hier een heel fijn gevoel aan over!”

Ontdek hier de andere artikels van het dossier ‘The Power of Passion’.