Diesel blijft de kroon spannen

Vroeger was het simpel. Een leasewagen was een diesel. Altijd. Punt. Hoewel steeds meer vlootbeheerders al eens een benzinewagen durven op te nemen in hun fleet, blijft de diesel tot op vandaag heer en meester.

“Natuurlijk komt dat doordat er zich in een vloot voertuigen voor professioneel gebruik behoorlijk wat kilometervreters schuilhouden. Desondanks is er veel interesse in de overschakeling van een deel van de vloot in benzinewagens en elektrische wagens. Blijvende bezorgdheid voor elektrische wagens is de actieradius en het gebrek aan laadpunten. Twee struikelblokken die de doorbraak als fleetwagen momenteel bemoeilijken”, zegt Isabelle Van Bellegem, Product Manager van LeasePlan.

Wat ook opvalt, is dat bijna geen enkel bedrijf bespaart op de autovloot: noch in budget, noch door te kiezen voor kleinere auto’s. “Wat volgens mij te maken heeft met het feit dat de auto in België toch een zeer sterke looncomponent en statussymbool is”, aldus Van Bellegem.

In België blijft de auto toch een zeer sterke looncomponent en statussymbool.

Speelt dat bij jongeren een even grote rol?

“Steeds minder. Het heeft er ook mee te maken dat veel jonge gezinnen weer naar de steden trekken en niet langer naar ‘de buiten’. Als je in de stad woont en werkt, is de noodzaak van die auto minder groot en is een grote auto eerder een last dan een lust. Hetzelfde zien we met jonge en creatieve bedrijven: ook zij staan meer open voor een brede vorm van mobiliteit, waarbij de auto nog steeds een centrale rol opneemt, maar niet meer alleenheerser is. Die jonge mensen en dat type bedrijven zijn de early adopters van onze ‘auto plus’-filosofie, de mobiliteitskaart van LeasePlan. Zij willen nadrukkelijk flexibiliteit en keuzevrijheid. Afhankelijk van de professionele agenda, het weer, de verkeersdrukte… willen zij op elk moment kunnen kiezen hoe ze zich zullen verplaatsen: met de auto, het openbaar vervoer of de fiets.”

Met de mobiliteitskaart van LeasePlan kan je op elk moment kiezen met welk middel je je verplaatst.
Met de mobiliteitskaart van LeasePlan kan je op elk moment kiezen met welk middel je je verplaatst.

Autodelen behoort nog niet tot het pakket van de mobiliteitskaart?

“Car sharing hoort ook in het rijtje alternatieven thuis, maar in de praktijk bleek dat voorlopig té complex. Je moest je voor dat autodelen apart registreren, je kreeg een tweede kaart toegeschoven… het was niet zo gebruiksvriendelijk als wij het wilden hebben voor onze klanten. Voorlopig hebben we daar een punt achter gezet, maar we maken ons sterk dat we het volgend jaar weer in ons pakket kunnen opnemen. Onze business is auto’s en of dat nu leasen is voor een bedrijf of een vorm van car sharing: voor ons kunnen beide systemen.”