“De wereld is sterk veranderd”

In het kader van de reeks Inspiring People, een initiatief van Knack/Trends en Nieuwe Renault Espace, zitten acht geselecteerde lezers samen met de Belgisch-Palestijnse edelsmid-designer Nedda El-Asmar. Terwijl ze samen genieten van een gastronomisch diner, discussiëren ze over heel uiteenlopende onderwerpen.

De internationaal gerenommeerde edelsmid en designer Nedda El-Asmar draagt geschiedenis in zich. Haar moeder is Belgische, haar vader is Palestijns. “Eigenlijk moet ik zeggen Jordaans, want Palestina is blijkbaar geen entiteit.” Ze praat ongedwongen en empathisch met de geselecteerde lezers in het atelier van de Brusselse kunstenares Isabelle de Borchgrave.

Bekijk hier de video over Nedda El-Asmar:

Video door LWS Production.

De regulerende werking van godsdienst

El-Asmar groeide op in Overijse. “Als kind mocht ik niet over mijn Palestijnse roots spreken”, getuigt ze. “Ik genoot een dubbele opvoeding want ik woonde deels in België en deels in Saoedie-Arabië.” Die dubbele cultuur weerspiegelt zich nog steeds in El-Asmars wereldbeeld. Ze noemt zichzelf niet gelovig, maar breekt wel graag een lans voor religie. “Volgens mij doet elke religie hetzelfde: mensen aanzetten om voor elkaar te zorgen. Helaas valt dat steeds meer weg. Vroeger zei men: ‘Lieg niet, of God zal je straffen’. Vandaag zegt men alleen nog: ‘Lieg niet’. Ik vind het jammer dat die regulerende werking van godsdienst vervaagd is. Het lijkt me als niet-gelovige nochtans fantastisch om te bidden. Het is een manier om stil te worden en te reflecteren. Zelf heb ik het niet nodig.”

Vrije mensen

El-Asmar kent noch de Bijbel, noch de Koran. “Maar ik denk dat ze hetzelfde doen: waarden meegeven.” In het licht van de terreuraanslagen in Parijs klinkt haar opmerking misschien vreemd. En dat beseft ze: “Wij zijn nog steeds vrije mensen, die gaan en staan waar we willen. We zitten hier allemaal uit vrije wil lekker te eten. Maar er kan altijd wel iets gebeuren. Laten we hopen van niet. Inshallah.”

We moeten de vluchtelingen verwelkomen. Wat zouden we anders kunnen doen?

Lezers vragen haar mening over de huidige vluchtelingenstroom. “We moeten ze verwelkomen. Wat zouden we anders kunnen doen? Maar ik ben zelf geen goed voorbeeld, besef ik. Ik heb veel geluk gehad. Waarom zou ik dan vandaag op de voorgrond willen treden en mijn bekendheid gebruiken? Ik vind de ethische reflex eerder een evidentie.”

Bekijk hier meer artikels over deze en andere inspirerende persoonlijkheden.