Johan Van Overtveldt (N-VA)
Johan Van Overtveldt (N-VA)
Voormalig hoofdredacteur Trends en Knack, nu minister van Financiën
Opinie

17/08/12 om 15:29 - Bijgewerkt om 15:29

Kan het wantrouwen binnen de eurozone nog groter?

De Finse buitenlandminister zegt openlijk geen vertrouwen te hebben in Van rompuy, Barroso, Draghi en Juncker.

Kan het wantrouwen binnen de eurozone nog groter?

© Belga

De Finse minister van Buitenlandse Zaken Erkki Tuomioja wierp de voorbije uren een fameuze steen in de eurokikkerpoel. In een interview met de Britse krant The Daily Telegraph stelt Tuomioja openlijk dat er met het einde van de euro moet worden rekening gehouden. Tevens laat hij weten dat alvast zijn land zich voorbereid op alle eventualiteiten, inclusief de implosie van de huidige monetaire unie.

Veel minder aandacht kreeg een andere uitspraak van Tuomioja die nochtans, zo mogelijk, nog meer een schaduw werpt over de perspectieven van de eurozone. De Finse minister van Buitenlandse Zaken zegt diepe achterdocht te koesteren ten aanzien van wat "de bende van vier" ("gang of four") EU-insiders aan het bekokstoven is omtrent een budgettaire unie tussen de lidstaten van de eurozone.

Deze "bende van vier" zijn, zoals bekend, Herman Van Rompuy (Europees president), José Manuel Barroso (voorzitter van de Europese Commissie), Mario Draghi (voorzitter van de Europese Centrale Bank) en Jean-Claude Juncker (voorzitter van de eurogroep van ministers van Financiën). Kortom, de vier absolute topmensen binnen Europa wanneer het er om gaat om tot standpunten en initiatieven te komen die de nationalistische reflexen van de beleidsverantwoordelijken van de individuele lidstaten zouden moeten overstijgen. "Ik vertrouw deze mensen niet", zo stelt Erkki Tuomioja onomwonden.

Het is bekend dat de Finnen ondertussen tot de meest stugge en kritische leden van de eurozone behoren. Evenzeer is het waar dat de zittende regering in Helsinki zwaar de adem in de nek voelt van de rabiaat anti-euro-partij True Finns. En last but not least lijkt de Finse economie steeds meer één van de zwaarste slachtoffers te gaan worden van de nieuwe recessie die als gevolg van de eurocrisis over ons heen spoelt. Al deze verzachtende en vergoelijkende omstandigheden kunnen echter niet verhelen dat de brutale motie van wantrouwen van Tuomioja een nieuwe tijdbom is onder de nieuwe initiatieven om tot een beheersing van de crisis in de eurozone te komen.

Johan Van Overtveldt


Onze partners