Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

25/03/11 om 13:36 - Bijgewerkt om 13:36

Japan

Dat de voetballers of de clubvoorzitters zoveel geld storten als ze willen, alle beetjes helpen, maar zadel ons niet op met een galamatch.

De tennissers gaan een benefiet houden ten voordele van de slachtoffers in Japan. Wij hadden het gevreesd, van bij het eerste voorschokje in de oceaan. Een ideetje van Kim Clijsters, uiteraard, die ook een kindje wil adopteren. 'Als je ziet hoe snel zo'n ramp kan gebeuren, dat is echt verschrikkelijk', moet Kim in Indian Wells hebben verklaard, en het is goed dat iemand het durft te zeggen.

Maar is dat een reden voor een benefiet? Als de tennissers iets willen doen voor de Japanners, je kunt niet alles verbieden, dat ze dan elk bijvoorbeeld een miljoen euro van hun uitpuilende bankrekeningen halen en in een hulpfonds stoppen. Een ideetje van uw Scout, die geen kindje wil adopteren. En er ook geen meer zal procreëren, zoals u na het bestuderen van bovenstaande foto al wel kon vermoeden.

Geeft allen gul ten bate van de slachtoffers, heren en dames tennissers, maar niet opnieuw dat ellendige geginnegap op de baan, niet weer zestien smashes na elkaar die alle zestien nog net geretourneerd worden, waarvan één keer van achter de rug of van door de benen, geen gemengd dubbel, geen miljonair die de plaats van de ballenjongen inneemt of de telelens van een fotograaf schoudert, bespaar het ons Heer.

Wij hebben een paar weken geleden al een krachtig pleidooi gehouden tegen die demonstratiematchen voor een goed doel. Waarvoor was het toen ook weer? Haïti? Nee, dat was vorig jaar. Queensland! De overstromingen in Queensland. Niet krachtig genoeg blijkbaar, dat betoog, voor de doven gesproken, voor de blinden geschreven.

Mogen wij alsnog een nieuwe poging ondernemen en dan maar aan de Fifa vragen, met nadruk, geen initiatieven ter zake te nemen. Geen. De minuut stilte is ondertussen al gehouden, maar geen match tussen Europa en Zuid-Amerika in Nou Camp alstublieft, nog minder in Monaco, en zeker niet uitzenden op Canvas. Hou Vincent Kompany aan de ketting. Dat de voetballers of de clubvoorzitters zoveel geld storten als ze willen, alle beetjes helpen, maar zadel ons niet op met een galamatch.

Stel u voor dat wij een benefietnummer van Sport/Voetbalmagazine zouden maken, een mens mag er toch niet aan denken?

Koen Meuleneare

Onze partners