Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

18/02/11 om 15:22 - Bijgewerkt om 15:22

Jan Publiek

Oude vrienden die elkaar na lange tijd terugvinden is een blijde gebeurtenis die men best vermijdt.

Maar een zeldzame keer valt het mee, en dat is het geval met Georges Leekens die zijn oude vriend Jan heeft teruggevonden. Jaaaren geleden dat wij hem nog over Jan hadden horen spreken. Was er iets met Jan, ruzie, gezondheidsproblemen, een andere vrouw in het spel? Het fijne ervan nooit geweten, maar in de aanloop naar de match tegen Finland was hij er plots weer: Jan Publiek.

Leekens had het vroeger in elk interview over Jan Publiek. Nu eens was Jan de grote winnaar geweest (ploeg van Leekens 5-5 gelijkgespeeld), dan weer was Jan onvoldoende verwend (ploeg van Leekens 0-0 gelijkgespeeld). Jan moet zeer verstandig zijn, want volgens Georges had hij altijd gelijk. Leekens kon spreken over Jan Publiek alsof het effectief ging om zijn beste vriend met wie hij op school had gezeten, met wie hij op vakantie ging, met wie hij kerst en oudjaar vierde, die hij belde als hij in een dipje zat, en die op zijn beurt dag en nacht mocht aankloppen.

Wij zijn één keer, voor de lol, in een televisie-interviewtje zelf over Jan Publiek begonnen, en wij hadden de indruk dat er een sprankeltje jaloezie in de blik van Georges sloop. Zoals wanneer je je geliefde plots aan de overkant van de straat aan de arm van een ander ziet paraderen. Het is pas Valentijn geweest, en dus wenst uw Scout u, naast voor oude vrienden, graag ook te waarschuwen voor jonge geliefden. Men heeft minder te vrezen van zijn vijanden dan van zijn beminden, de grote Chinese wijsgeer Lao Ti zei het al vijfduizend jaar geleden.

Voor alle veiligheid toch maar gaan opzoeken bij Wikipedia, maak van het vorige: tweeduizend jaar geleden. En het is blijkbaar Lao Tse, Chinees voor Het Mes. Heeft een boek geschreven met als titel: 'Tao Te Ching', wat in het Nederlands kan worden vertaald als: 'Winnen door teambuilding.'

Na de wedstrijd tegen de Finnen beweerde Georges dat de Duivels misschien wat te veel aan Jan Publiek hadden gedacht. Het is ook nooit goed.

Koen Meulenaere

Onze partners