Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

30/11/10 om 14:18 - Bijgewerkt om 14:18

Ivan

Van Ivan De Vadder mag men veel zeggen, velen op de VRT doen dat ook, maar niet dat hij geen taboes durft te doorbreken.

Zelfbevlekking in primetime op de dag des Heren! Aha! Daar stonden ze bij de openbare nieuwsdienst toch nog een klein beetje terughoudend tegenover. Tot vorige zondag: Plan B, de in De Verwaande Drie weer overmatig als belangrijk aangekondigde uitzending van Panorama over de splitsing van België.

Aan elf figuren met een diploma werd gevraagd na te gaan, en helaas ook uit te leggen, wat een afscheiding van Vlaanderen in hun vakdomein zou inhouden. Was het mogelijk, was het wenselijk? Uit de weg iedereen, hier de conclusie: een onafhankelijk Vlaanderen is mogelijk maar het zal niet gemakkelijk zijn, en indien men niet opteert voor een bloedige burgeroorlog zal het via onderhandelingen moeten gebeuren. Geef toe: daarvoor moet je gestudeerd hebben.

Maar geen verzuring, het was een interessant uitgangspunt voor een televisieprogramma. Jammer genoeg compleet lachwekkend gemaakt door de zelfbevlekkingshow van Onan De Vadder. Pardon, Ivan De Vadder. Kwam zelf vijf keer meer in beeld dan alle geïnterviewden samen. Had zelfs een webcam én zijn nieuwste gsm ingeschakeld om zichzelf te filmen, wat een opgeblazenkikkerperspectief opleverde dat de geportretteerde en zijn gebit niet flatteerde maar wel natuurgetrouw weergaf.

We zagen Ivan bij hem thuis op zolder voor een muur van computer- en televisieschermen. Ivan aan het ontbijt. Ivan leest de krant. Ivan in de auto, daar kicken ze allemaal op. Ivan in het Centraal Station. Ivan eet een broodje. Ivan in een kroeg. Ivan op een terrasje. Ivan op een bank. Ivan in het park. Ivan uit het park. Ivan drinkt een biertje. Ivan aan zee. Ivan op een golfbreker!! (Wij verzinnen dit niet.) Ivan wandelt door Brugge. Ivan wandelt door Gent. Ivan wandelt door Leuven. Ivan verorbert een steak met frietjes. Ivan betreedt een bibliotheek. Ivan stapt in een taxi. (Wij zweren het, in een taxi!) Ivan hier, Ivan daar, Ivan overal, tralaliere tralala, en den Ivan kan het al, jaaaaa, Ivan hier, Ivan daar, ramplam tieraleee.

De zelfvergoding van de interviewer was op de duur zo immens belachelijk dat de geraadpleegde professoren om het even wat hadden kunnen vertellen, als er tussendoor zo'n clown over het scherm paradeert, verliest de verstandigste uiteenzetting haar ernst. Goed dat er in de hiërarchie van de nieuwsdienst niemand is die zoiets tegenhoudt. Het debat achteraf leek ook nergens naar.

Koen Meulenaere

Onze partners