Irak: nieuwe regering krijgt voorzichtige steun parlement

08/09/14 om 22:33 - Bijgewerkt om 22:33

Het Iraakse parlement keurde het regeerprogramma goed dat premier Haider al-Abadi had voorgelegd. Van de 328 parlementariërs stemden er 177 voor het programma. De Koerdische vertegenwoordigers steunden onder voorbehoud. Meteen werd de nieuwe regering ook ingezworen.

Irak: nieuwe regering krijgt voorzichtige steun parlement

De nieuwe premier Haider al-Abadi belooft een compromis met Koerdistan © Reuters

De Koerdische afgevaardigden, die er eerst mee hadden gedreigd de zitting te zullen boycotten, geven al-Abadi drie maanden de tijd om op hun eisen in te gaan. Tot dat eisenpakket behoort een akkoord over het aandeel van Iraaks Koerdistan in de federale begroting. Al-Abadi beloofde de meningsverschillen met de Koerden te zullen wegwerken.

Koerdistan en Bagdad hebben zelden tot nooit op goede voet met elkaar geleefd. Onder meer gebiedsaanspraken en betwisting over natuurlijke rijkdommen - olie - verhinderden toenadering. Het recente offensief van Islamitische Staat (IS) heeft de zaken nog ingewikkelder gemaakt. Het leger van Koerdistan heeft enkele betwiste gebieden veroverd. Maar het Iraaks leger en de Koerden hebben ook toenadering gezocht in hun strijd tegen de gemeenschappelijke vijand. Het Iraaks leger geeft bijvoorbeeld luchtsteun aan de Koerden.

Drie vice-premiers

De nieuwe regering telt drie vicepremiers: de soenniet Saleh al-Mutlak, de Koerd Hoshyar Zebari (minister van Buitenlandse Zaken in de vorige regering) en de sjieet Baha'a al-Aaraji. Ibrahim al-Jaafari, een oud-premier, vervangt Zebari op Buitenlandse Zaken. De portefeuilles Defensie en Binnenlandse Zaken zullen later worden ingevuld.

De vorige premier, Maliki, wordt één van de drie vicepresidenten. Hun functie is vooral ceremonieel. De twee andere vicepresidenten worden Iyad Allawi, ook al een gewezen premier en een zogenaamd "seculier" politicus, en de soenniet Osama al-Nujaifi.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners