Immigratie in Australië: het 'no way' van premier Abbott

19/05/15 om 17:18 - Bijgewerkt om 17:18

De Middellandse Zee is dit jaar al het graf van ruim 1.600 bootvluchtelingen geworden. Australië, eveneens 'het beloofde land' voor bootvluchtelingen, betreurt sinds september 2013 geen enkele dode meer. Zo doen de Australiërs het.

'Geen enkele bootvluchteling zou nog voet zetten op Australië, maar meteen naar de eilanden Nauru of Papoea-Nieuw-Guinea worden gevoerd of naar zijn thuisland.' Dat was de boodschap van Tony Abbott, partijleider van de conservatieve Liberal Party, tijdens de verkiezingscampagne van september 2013. Het leverde hem het premierschap op en het betekende eveneens het einde van honderden bootvluchtelingen die hun leven lieten tijdens de overtocht.

Tony Abbott

Tony Abbott © EPA

Australië weigerde voortaan om bootvluchtelingen op haar grondgebied te aanvaarden, maar stuurt ze naar kampen in Nauru en Papoea-Nieuw-Guinea. Mensenrechtenactivisten hebben heel wat kritiek op die manier van werken. Er zouden zelfs klachten zijn van seksueel misbruik en geweldpleging op vluchtelingen die in Nauru verblijven. Asielzoekers zouden er leven in beschimmelde tenten met weinig privacy en vrouwen en kinderen lopen risico op geweld.

'U zult van Australië niet uw thuis maken'

Australië doet er alles aan om zijn imago van beloofde land van zich af te schudden. In een ontradingsfilmpje van april 2014 liet de Australische overheid weinig aan de verbeelding over. 'Als u met de boot reist zonder visum, zult u van Australië niet uw thuis maken. De regels gelden voor iedereen: gezinnen, kinderen, onbegeleide kinderen, opgeleid en ervaren. Er zijn geen uitzonderingen', waarschuwt een generaal van de grensbewaking. Op de achtergrond prijkt 'No way' in grote letters met daaronder 'u zult van Australië niet uw thuis maken.'

Het beleid lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen, want sinds de Liberal Party regeert hebben slechts 16 boten illegaal de reis naar Australië ondernomen. Eentje is effectief aan wal geraakt, maar niemand kwam om het leven. Onder de vorige Australische regering stierevn nog 1.200 mensen tijdens de overtocht.

Een permanent visum? 35.000 euro, alstublieft

Niet alleen bootvluchtelingen, maar ook andere buitenlanders kunnen zich niet zomaar in Australië vestigen. Buitenlanders die er willen werken hebben er bovendien baat bij hooggeschoold te zijn of te beschikken over vaardigheden die nodig zijn voor Australië.

Een opvallend voorstel kwam onlangs van de Productivity Commission, een orgaan dat de federale regering advies geeft over haar economisch beleid. De commissie onderzocht of een immigratiesysteem op basis van toegangsprijzen niet mogelijk was. Dat zou tientallen miljarden Australische dollar in het laatje brengen en het begrotingstekort helpen te dichten. Een afslanking van het aantal ambtenaren bij het immigratiedepartement zou een ander voordeel zijn.

Ondernemersverenigingen en vakbonden gingen meteen op de rem staan. Het immigratiebeleid moest gericht blijven op het opvullen van tekorten op de arbeidsmarkt door opgeleide mensen uit verschillende sectoren aan te trekken. Activisten van etnische minderheden zeiden dan weer niet te willen meewerken aan een beleid dat gezinshereniging voor arme mensen onmogelijk maakt.

De Productivity Commission denkt onder meer aan een 'immigratie-loterij' en staatsleningen waarmee migranten de kosten van hun visum kunnen terugbetalen. Vluchtelingen zouden niets moeten betalen. David Leyonhjelm, senator en partijgenoot van premier Abbott kleefde er een mogelijk bedrag van 50.000 Australische dollar (35.580 euro) op. Premier Abbott haastte zich meteen om te zeggen dat het om een discussienota ging en niet om het beleid van de regering.

Het vliegtuig op naar het 'veilige' Cambodja

Een ander omstreden akkoord werd in september vorig jaar getekend met Cambodja door de Australische minister van Immigratie Scott Morrison. Vluchtelingen die hun heil zoeken in Australië moeten zich voortaan in Cambodja hervestigen. Het protest bij de vluchtelingen in Nauru bleef niet lang uit. Ze hadden het over een 'vreselijke deal' die hen voor altijd in gevangenschap zou dwingen.

Betogers aan de Australische ambassade in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh zijn het oneens met het akkoord dat beide landen tekenden. Cambodja moet in ruil voor 35 miljoen dollar steun vluchtelingen naar Australië verplicht zelf terug opnemen.

Betogers aan de Australische ambassade in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh zijn het oneens met het akkoord dat beide landen tekenden. Cambodja moet in ruil voor 35 miljoen dollar steun vluchtelingen naar Australië verplicht zelf terug opnemen. © Reuters

Officieel heette het dat Australië met de samenwerkingsovereenkomst - die Cambodja 35 miljoen dollar oplevert - zijn expertise en ervaring wou gebruiken om Cambodja te begeleiden en de hervestiging van vluchtelingen in het Aziatische land te versterken. Vluchtelingen in Nauru kregen geruststellende brieven toegestopt. 'Verhuizen naar Cambodja is voor u en uw familie de kans om een nieuw leven op te bouwen in een veilig land zonder vervolging en geweld.'

Een maand geleden vertrok het eerste vliegtuig naar Cambodja. Een reactie van Human Rights Watch in Australië bleef niet uit. Directrice Elaine Pearson weerlegde in The Guardian het mooie plaatje dat de Australische regering verspreidt. 'Cambodja heeft een moeizame economie met een inefficiënte en corrupte politiemacht en de burgers worden er dagelijks met repressie en geweld geconfronteerd.'

(NC)

Onze partners