Vrije Tribune
Vrije Tribune
Hier geven we een forum aan columnisten en gastbloggers
Opinie

25/09/12 om 15:56 - Bijgewerkt om 15:56

'Ik heb de transportsector al een modern prostitutiecircuit genoemd' (video)

Dieter Schietse maakte vier maanden geleden een reportage over de wantoestanden in de transportsector: Het Gedrag van Schengen. Over verbittering en de boosdoener Europa. John Crombez: 'Ik heb het al een modern prostitutiecircuit genoemd'

'Ik heb de transportsector al een modern prostitutiecircuit genoemd' (video)

© Belga

Dieter Schietse maakte als student vier maanden geleden een reportage over de wantoestanden in de transportsector: Het Gedrag van Schengen. Vier maanden later heerst nog steeds de verbittering die in Schietses reportage aangeraakt werd. En wordt nog steeds gewezen naar boosdoener Europa. John Crombez (SP.A): 'Ik heb het al een modern prostitutiecircuit genoemd'.

Honderden Belgische vrachtwagenchauffeurs trokken vanop vijf verschillende snelwegparkings aan minimumsnelheid naar Brussel. Met hun actie wilden ze (opnieuw) de aandacht richten op de problematische toestand in hun sector. Het siert hen dat ze geslaagd zijn in hun opzet, zonder voor veel problemen te zorgen op de weg.

Vier maanden eerder, in mei 2012, heb ik als afstudeerproject een reportage gemaakt over de problematiek in de transportsector. Het idee voor die reportage kwam in september 2011, toen mijn vriendin en ik naar Italië probeerden te liften.

We kregen een lift van een Belgische vrachtwagenchauffeur. Een vriendelijke man, tot hij begon over de Oost-Europese chauffeurs. Bij elke vreemde nummerplaat die we passeerden, werden zijn opmerkingen racistischer. We vroegen ons af hoe verzuurd die man wel moest zijn. Het beeld bleef hangen, tot begin oktober, toen ik een onderwerp voor mijn afstudeerproject moest indienen. De keuze voor een reportage over de transportsector was snel gemaakt.

Voor mijn reportage ben ik met veel mensen uit de sector gaan praten: Belgische en Oost-Europese chauffeurs, werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers, transporteurs die wel met Oost-Europeanen werken en transporteurs die dat weigerden, ondanks de zorgen die het hen elke dag bezorgde, over hoe ze dat zouden volhouden.

Frustratie en onbegrip

Het viel me op dat er veel frustratie in de verhalen zat. Chauffeurs die uit frustratie en onbegrip de Oostblokkers het liefst van al van de weg zouden rijden. Transporteurs die met het water aan de lippen stonden en met pijn in het hart hun Belgische mensen hadden moeten vervangen door Oost-Europeanen. Als grote schuldige werd meer dan eens Europa genoemd, dan weer de opdrachtgevers, of de Oost-Europese chauffeurs.

Eén ding was zeker: het was een complex verhaal, niet in een nieuwsitem van twee minuten weer te geven. Ik hoopte dus tenminste de complexiteit en veelzijdigheid van de problematiek weer te geven.

Vier maanden later is de situatie in de transportsector geëscaleerd.

Dirk Segers rijdt als zelfstandig chauffeur enkel nog 's nachts met diepvriesvervoer: "Een slechte week in diepvriesvervoer is nog altijd beter dan een goeie in containervervoer."

Michel De Vries, CEO van CP Ships Logistics heeft zijn ontslag gegeven nadat bekend was gemaakt dat de firma overgenomen werd door Jost Group, een Luxemburgs transportbedrijf dat erom bekend staat met Oost-Europese chauffeurs te werken en kleinere bedrijven die het moeilijk krijgen op te kopen.

Met hun actie hoopten de truckers dat hun problemen niet weer naar de achtergrond verdwijnen. Ik hoop met hen mee.

Dieter Schietse

Onze partners