Vrije Tribune
Vrije Tribune
Hier geven we een forum aan columnisten en gastbloggers
Opinie

09/02/11 om 13:52 - Bijgewerkt om 13:52

Homeopathie is meer dan scheikunde

Homeopathie lijkt volstrekte onzin wanneer men er vanuit een chemisch model naar kijkt. Er is echter meer dan scheikunde.

Sceptische fundi's hebben vorige zaterdag alweer een zelfmoordpoging ondernomen met homeopathische geneesmiddelen. Waren ze dan zo wanhopig? Of wilden ze gewoonweg wat aandacht?

Wat wilden ze hiermee trouwens bewijzen?

Dat homeopathie ongevaarlijk is? Dat wisten we al langer.
Dat homeopathie onwerkzaam is omdat er "niets in zit"? Daar vergissen ze zich.

Het gaat bij homeopathische geneesmiddelen niet om al of niet aanwezige moleculen, maar om informatie die overgebracht wordt. In deze tijden van draadloze communicatie via gsm, Wifi en Bluetooth moet dat toch, zelfs voor de meest verstokte scepticus, te vatten zijn: informatie kan worden verstuurd zonder moleculaire drager.

Er is groeiende evidentie vanuit de basiswetenschappen dat homeopathische geneesmiddelen, door hun heel specifieke bereidingswijze, inderdaad informatie (en dus geen moleculen) kunnen overbrengen. Er zijn ondermeer de studies van Manju Rao met Raman spectroscopie, die van Demangeat met NMR technieken en die van Nobelprijswinnaar Luc Montagnier (Frans viroloog en mede-ontdekker van hiv).

In een recent artikel rapporteert hij over de elektromagnetische eigenschappen van hoge diluties van biologische merkers (Interdisciplinary Sciences: Computational Life Sciences, 1: 81-90).

In een interview met Science van 24 december 2010 verklaart hij: "Hoge diluties van iets zijn niet 'niets'. Het zijn water structuren die de originele moleculen weerspiegelen."

In de geschiedenis van de wetenschap zijn er vele voorbeelden van, op het eerste gezicht, "absurde theorieën" die uiteindelijk juist bleken te zijn. Toen in de zeventiende eeuw de Duitse astronoom Johannes Kepler eb en vloed in verband bracht met de bewegingen van de maan, vonden de meesten van zijn tijdgenoten dat een volledig absurd idee. Met welke onzichtbare vingers kon de maan het water van de zee beroeren? Nu neemt iedereen dit voor waar aan.

Homeopathie lijkt volstrekte onzin wanneer men er vanuit een chemisch model naar kijkt. Er is echter meer dan scheikunde. Grafiet en diamant bestaan uit juist dezelfde koolstofdeeltjes. Toch is grafiet één van de zachtste materialen uit de natuur en is diamant het hardste. Ze kunnen in luttele microseconden in elkaar worden omgezet zonder enige verandering in hun chemische samenstelling. Het verschil zit niet in hun samenstelling maar in hun fysische structuur.

Homeopathie heeft dan ook alles te maken met structuur en informatie en niet met deeltjes of moleculen. Daarom ook kan homeopathie niet met dezelfde methodes onderzocht worden als chemische geneesmiddelen.

Ondertekend door:

dr. Henk Van Hootegem, Koersel
dr. Paul Houben, Genk
dr. Toon Hermans, Hasselt
dr. Fons Vanden Berghe, Genk
dr. Jean-Louis Smout, Overpelt
dr. Jean-Luc Vanderlinden, Rotselaar
dr. Johan Corthouts, Koersel
dr. Kris Gaublomme, Maasmechelen
dr. Guido Van Dingenen, Geel
dr. Sofie Lizin, Arendonk
dr. Ingrid Van de Vel, Deurne
dr. Tine Palet, Deurne
dr. Luc Peenen, Wommelgem
dr. Hubert Kerkaert, De Panne
dr. Jan Sijmons, Sint-Niklaas
dr. Filip Degroote, Brugge
dr. Corneel Vermeersch, Brugge
dr. Frank Piccart, Genk
dr. Jan De Wachter, Wijnegem
dr. Steven Depicker, Brugge

Onze partners