Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle selecteert voor u de site van de dag.
Opinie

03/02/12 om 10:00 - Bijgewerkt om 10:00

Hoeveel verbruikt u echt?

Schoon en groen. Theorie en praktijk.

Hoeveel verbruikt u echt?

© GF

Travelcard is een Nederlandse firma die tankkaarten levert aan bedrijven. Dat levert hen ook een schat aan gegevens op over het reële brandstofverbruik van vele honderdduizenden wagens. Uit die gegevens kunnen dan weer ontnuchterende lessen worden getrokken.

Op Werkelijkverbruik.nl kunt u nagaan hoeveel uw auto écht verbruikt en hoe hoog de CO2-uitstoot is. De verschillen met de door de fabrikanten opgegeven cijfers zijn vaak erg groot. Die gaan immers uit van een verbruik in ideale omstandigheden, terwijl het verbruik in de file of in de stad natuurlijk veel hoger is.

Een paar voorbeelden: een Renault Twingo verbruikt geen 3,4 liter per honderd kilometer maar 5,18. Dat brengt de CO2-uitstoot van 90 gram per kilometer op 137. De Toyota Prius (hybride) verbruikt geen 4 maar 5,88 liter (geen 140 gram maar 90). Aan de andere kant van het spectrum blaast een Ferrari 599GTB geen 21,30 liter benzine door zijn motor maar 31,24. Dat brengt de CO2-uitstoot op 743 in plaats van 415. De conclusie blijft wel dat zuinige en groene wagens nog altijd zuiniger en groener zijn dan de veelslurpers.

Ander opvallend gegeven: dieselwagens zijn vaak groener omdat ze minder verbruiken.

Onze partners