Hoe vermijdt u dat u door muggen gestoken wordt?

© .
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Experts Marc Coosemans en Patrick Grootaert sommen op hoe u kunt vermijden dat u door muggen gestoken wordt.

De meeste muggen steken vooral bij valavond. In volle duisternis kunnen ze niet vliegen, maar omdat het ’s nachts bij ons bijna nergens meer echt donker is, blijft slapen onder een muskietennet een gouden tip. ‘Het kan zelfs een wat romantisch gevoel geven dat je in de tropen bent’, grinnikt Marc Coosemans. Deuren en ramen afschermen met muggengaas is uiteraard nuttig. Als dat niet mogelijk is, kan airco of een ventilator in de slaapkamer efficiënt zijn, want muggen houden niet van koelte en wind.

Coosemans wijst er ook op dat er veel winst geboekt kan worden door recipiënten uit huis en tuin te verwijderen waarin waterplasjes kunnen blijven staan die geschikt zijn voor de voortplanting van muggen. Ook dakgoten met stilstaand water kunnen een muggenreservoir zijn. Het uitzetten van vissen in tuinvijvertjes kan soelaas brengen, want die eten muggenlarven.

Muggenmelk en andere bestrijdingsmiddelen werken goed (en langere tijd) als ze gebaseerd zijn op DEET: een stof die muggen uiterst onaantrekkelijk vinden, waardoor ze uit de buurt blijven. Ze werd ontwikkeld door het Amerikaans leger, toen dat vaststelde dat er veel meer soldaten in tropische operaties stierven na gestoken te zijn door muggen dan door vijandelijk vuur. Andere stoffen, zoals picaridine, hebben het extra voordeel dat ze geen effect hebben op synthetische stoffen (zoals het plastic van horlogebandjes).

Wie naar Rio gaat voor de Spelen en ’s avonds op een terras wil zitten, neemt het best zijn voorzorgen. ‘Geen korte mouwen en korte broek, en geen zwarte kledij maar lichte, want zwarte stoffen zijn warmer dan lichte en trekken dus meer muggen aan’, waarschuwt Patrick Grootaert. ‘Alle huid die vrij blijft, moet goed met DEET-houdende vloeistoffen worden ingesmeerd. Let vooral op de enkels, waar daar liggen bloedvaten in die gemakkelijk bereikbaar zijn voor muggen.’

Lees ook het artikel ‘De mug: het gevaarlijkste dier ter wereld‘.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content