Veronique Goossens
Veronique Goossens
Anker Kanaal Z en opiniemaker Knack.be
Opinie

28/04/12 om 13:55 - Bijgewerkt om 13:55

Hoe je 400 euro kan verdienen in 3 minuten

"Heb jij de V-test al gedaan? Echt eenvoudig, in drie minuten tijd ben je van energieleverancier veranderd." De voorbije twee weken kreeg ik die vraag meer dan eens te horen. Gelijk met wie ik praat, het gaat al gauw over energie en over hoe we ons al jaren laten bedotten door Electrabel.

Hoe je 400 euro kan verdienen in 3 minuten

© Belga

Ook Guido Camps, de man die bij de federale energiewaakhond CREG al 12 jaar de prijzen bestudeert op de energiemarkt in ons land, stelt me de vraag terwijl we door de witte gangen dwalen van de Vlaamse Media Maatschappij, waar Kanaal Z zijn uitvalsbasis heeft.

Camps heeft die test uiteraard niet nodig. Hij weet zo uit het blote hoofd bij welke energieleverancier hij moet zijn.

Guido Camps is, eufemistisch uitgedrukt, de luis in de pels van marktleider Electrabel. Hij is het die met zijn team berekende dat Electrabel door de afgeschreven kerncentrales al jarenlang miljarden teveel aanrekent aan zijn klanten. Camps bracht ook aan het licht dat Electrabel jarenlang de uitstootrechten aan zijn afnemers aanrekende, terwijl ze die zelf gratis krijgt. Tel daar de notionele intrestaftrek nog bij en je stelt vast dat het bedrijf nagenoeg geen belastingen betaalt in ons land.

De marktleider besloot vorige week zijn vaste energietarieven met 10 tot 15 procent te verlagen. Voor mij kwam de vrijage ruimschoots te laat. Ik moet het eigenlijk anders stellen, die prijsverlaging was voor mij de spreekwoordelijke druppel.

Ik ben nochtans een van die vele Belgen die te lui is om van energieleverancier te veranderen. Hoewel ik een nieuwe wind door mijn elektriciteits- en gasleidingen al lang overweeg. Wat mij tegenhield? Wellicht de administratieve rompslomp waar ik een bloedhekel aan heb. Wellicht de onzekerheid of die goedkopere leverancier na een half jaar nog steeds goedkoper is. Wellicht omdat er een verbrekingsvergoeding aan vast hing.

Geprikkeld door het gemak waarmee je nu kan overschakelen, deed ik vorig weekend de V-Test. Te vinden op de website van de VREG, de Vlaamse energieregulator. Cijfers van de VREG leren mij dat ik de test deed op een absolute topdag. Maar liefst 93.000 particulieren vonden ook dat het welletjes was en zochten uit waar ze goedkoper af zijn. Dat is ruim 25 keer zoveel als normaal. Tijdens april alleen al deden 550.000 mensen de test.

En hoeveel klanten switchen? Tot eind maart hebben 400.000 residentiele gebruikers en bedrijven de test gedaan. "Slechts" 115.000 klanten wisselden effectief van elektriciteitsleverancier, en 68.000 van gasleverancier. Benieuwd wat het effect zal zijn nu je kosteloos van je contract kan afraken.

Dat Electrabel marktaandeel verliest is zonneklaar. Voor elektriciteit slonk haar marktaandeel het afgelopen jaar met ongeveer 4 procent, tot net minder dan 50 procent. Voor aardgas verliest Electrabel bijna 5 procent. Ook daar blijft net niet de helft van de markt over. Intussen rukken de kleinere leveranciers met zevenmijlslaarzen de markt op. Met scherpe prijzen.

Zo berekende Guido Camps dat het prijsverschil met Electrabel voor aardgas, nà de prijsverlaging, nog altijd een stevige 35 procent bedraagt met de prijsbrekers.

Als je bedenkt dat de grootste slokop van onze energiefactuur aardgas uitmaakt, dan is vergelijking absoluut geen overbodige luxe.

Zoals gezegd, drie minuten werk. Het brengt me dit jaar 400 euro op.

Z-Talk Goossens met Guido Camps, het hele weekend lang op Kanaal Z. Véronique Goossens

Onze partners