Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

07/04/11 om 13:13 - Bijgewerkt om 13:13

Het wielerkookboek!

Het wielerkookboek! Wie dacht dat we met SOS Piet, de onverteerbare troep van Jeroen Meus, de dubbelzinnigheden van Sergio Herman en het gebrul van Peter Goossens ongeveer rond waren in de keuken, is eraan voor de moeite.

Roularta Books, altijd bij machte het gat in de markt te vinden waar anderen achteloos overheen stappen, is op de proppen gekomen met een wielerkookboek. En dat is in de periode van de topklassiekers geen overbodig naslagwerk. Middenin Sport/Voetbalmagazine stak vorige week, en steekt mogelijk deze week opnieuw, een voordeelbon. Meer: een supervoordeelbon. Het woord is niet overdreven: in plaats van € 19,95 betaalt u slechts € 11,95. De zakjapanner er even bij, dat is zomaar eventjes € 8 profijt. Daarvan kocht je vroeger twee tubes. Weliswaar van Tsjechische makelij, maar die kon je ook opblazen. Wat zeggen we dan? Dank u Jacques, dank u Roularta Books.

Wat eten onze wielerhelden in de grootste wielerrondes van Europa? Vroeger was dat een rauwe biefstuk en wat spaghetti, eventueel een meergranenkoek, en dan stoempen maar. Dat is natuurlijk niet meer van deze tijd. Wie aan sport doet, of af en toe van de krantenwinkel te voet naar zijn auto wandelt zoals uw Scout, moet erop letten dat hij de juiste eetgewoonten aanneemt. De juiste body mass index en derhalve het juiste gewicht, niet te veel cholesterol, zo weinig mogelijk alcoholische beschadiging van de lever, goed functionerende nieren, en voldoende jodium in de schildklier voor wie in de buurt van een kerncentrale gaat trainen...

Vroeger zou men ermee gelachen hebben, maar vroeger dacht men ook dat een bisschop een godsvruchtig man was.
Het wielerkookboek van Roularta Books, dat zoals de rest van de Roularta Media Group het principe 'lekker en gezond' huldigt, is een must voor eenieder. Wij zullen u iets verklappen. Ze hadden ook aan uw Scout, die toch enige tijd in het wielermilieu heeft vertoefd, gevraagd om een recept te geven. In de waan dat het hier een recept voor wielerjournalisten betrof, hadden wij het menu binnen gestuurd dat wij ooit in de hotelschool van Grenoble geserveerd hebben gekregen. Daarmee was de honger in Afrika in één klap een heel eind teruggeslagen. Maar het bleek een misverstand: konden wij geen maaltijd voor de renners zelf samenstellen? Zeker, wij kunnen alles. Hier het recept van uw Scout: kipfilet met artisjokkensaus.

Snijd 400 g kipfilet in reepjes. Breng aan de kook in een sausje op basis van sojaboter en clenbuterol. Voeg er vrijwel onmiddellijk lente-uitjes, peultjes, aranesp en een deciliter amfetamine aan toe. Maak ondertussen de saus door enkele artisjokken te stoven in een jus van epo en efedrine, werk op met groeihormoon. Laat de kipfilets vijftien minuten garen, en verdeel het sap van twee limoenen en een eetlepel corticoïden eroverheen. Laat nog even sudderen, bestrooi dan met gehakte dille en geplette cocaïne. Goed afkruiden met stanozolol. Garneer met pompoenfrietjes, een weinig probenicide, en een moesje van synachten. Smakelijk en veel succes in de sprint.

Koen Meulenaere

Onze partners